Vegaaniset reseptit

Buns of steel – vegaaniset punajuurisämpylät

Hejsansaa! Kaivoin taas vanhan köksävihon esille ja päätin tehdä sämpylöitä 🙂 Sovelsin reseptiä vähän, kuinkas muuten. Oikeasti näihin tulisi hiivaleipäjauhoja, mutta nyt niihin meni spelttijauhoja ja gluteenittomien jauhojen jämät (kikhernettä ja muistaakseni kaurajauhoja). Punajuuresta saa mm. rautaa, joten siitä nimi 😀

Taikinasta tulee yhden pellillisen verran sämpylöitä ja ne paistuvat uunin keskitasolla 225 asteessa.

Juuri:

  • 2,5 dl vettä tai kasvipohjaista maitoa
  • 25 g hiivaa tai vastaava määrä kuivahiivaa
  • 2 dl spelttijauhoja

Jotta hiiva aktivoituu, nesteen pitää olla noin 37 asteen lämpöistä. Sekoita hiiva nesteeseen ja sen jälkeen lisää jauhot. Tasainen velli saa kohota pyyhkeen alla 10-15 minuuttia.

Taikina:

  • 1 punajuuri raastettuna
  • 1 tl puhdistamatonta suolaa
  • 3-4 dl spelttijauhoja
  • 2 rkl rypsiöljyä

Raasta kuorittu punajuuri. Kuplivan juuren sekaan lisätään suola ja osa jauhoista. Sekoita mukaan myös punajuuriraaste. Aluksi voi käyttää puuhaarukkaa tai taikinakaavinta, mutta kun jauhoja lisäilee hiljalleen taikinaan, on parasta jossain vaiheessa käännellä taikinaa käsin. Lopuksi lisätään öljy. Taikinan kuuluu irrota hyvin astiasta.

Taikinasta vaivataan pitko, joka jaetaan veitsellä samankokoisiin osiin. Sämpylöitä tulee noin 10 kpl. Pyörittele palasista palloja ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Liina sämpylöiden päälle ja antaa kohota hetken aikaa. Paista noin 10 minuutin ajan 🙂

Sitten vaan halkaistaan, laitetaan vähän levitettä päälle ja viedään ääntä kohti!

Tagged , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *