Kanivinkit,  Ruokinta,  Sairaudet

Ilmaiset kaniwebinaarit

Moikka moi! Brittiläinen kaniyhdistys RWAF tarjoaa tämän vuoden kaniviikkoon (1.-9.6.) liittyen kolme ilmaista kaniwebinaaria. Ne ovat kestoltaan 18-37 minuuttia ja katsottavissa YouTubessa. Webinaarit ovat englanniksi eikä niissä ole suomenkielistä tekstitystä.

Puhujana on RWAFin luottoeläinlääkäri, Richard Saunders, jolta löytyy useita tutkintoja. Hän on erikoistunut eksoottisiin eläimiin, jollaiseksi siis kanikin luetaan.

Vuoden 2019 teemana on suojaaminen ja ennaltaehkäisy kanien verenvuotokuumetaudin kakkoskantaan (RHD2) liittyen. Osa materiaalista on omistajille tarkoitettua ja osa eläinlääkäreille. Webinaaritkin on suunnattu eläinlääkäreille, mutta suosittelen niitä ehdottomasti myös omistajille ja kaikille kanien kanssa tekemisissä oleville, jos vain englanti sujuu.

Jos englanti ei suju, ei hätää, lue vain eteenpäin 🙂 Katsoin webinaarit sun puolesta ja tein muistiinpanoja.

Kaniwebinaari

Ensimmäinen webinaari on nimeltään ”Preventative Health: Diet (Rabbit webinar)” ja se käsittelee kanien ruokavaliota. Kesto on noin 18 minuuttia.

Saundersin mukaan häkitetyt kanit ovat usein liikalihavia. Siihen kun lisää vääränlaisen ruokavalion, kani melko varmasti sairastuu.

Luonnonvaraiset kanit syövät erilaisia ruohoja, eivät vain yhtä laatua. Ne etsivät ja valikoivat ruokaa. Koska kanit liikkuvat aamu- ja iltahämärissä, ruohossa on usein kastetta. Korkea vesipitoisuus pitää virtsatiet kunnossa.

Kotioloissa kaneille saatetaan syöttää siemensekoituksia, joissa on huono kalsium-fosforisuhde ja korkea sokeripitoisuus. Jos ravinnossa on paljon tärkkelystä ja alhainen kuitupitoisuus, väärät bakteerit pääsevät valtaan suolistossa eikä sulatettu ruokamassa liikehdi suolistossa tarpeeksi.

Suoliston lisäksi vääränlainen ravinto vaikuttaa epäedullisesti myös kanin hampaisiin. Yleensä ensimmäisenä ongelmia tulee poskihampaiden kanssa, sitten vasta etuhampaiden kanssa.

UV-valon merkitys D-vitamiinin saantiin kaipaa lisätutkimusta, mutta liikasaannin vuoksi ei kannata antaa ravintolisiä. Auringossa kuivatusta heinästä kani saa hyvin D-vitamiinia.

Heinätelineet ovat yleensä liian korkealla ja niiden sijaan kanin tulisi syödä heinää mieluummin lattialta. Ruokapyramidi kannattaa kääntää ylösalaisin eli ylimpänä on 80% heinää/ruohoa, keskellä 15% tuoreruokaa ja pyramidin entisellä huipulla 5% pellettiä.

Pyramidin kääntäminen toisinpäin voi auttaa, koska silloin huomio kiinnittyy ensimmäisenä heinään. Aiemmissa versioissa vähiten tärkeä oli ylimpänä.

Yhteenvetona, väärä ruokavalio vaikuttaa suolistoon ja hampaisiin. Suolistoon vaikutus tulee sekä suorasti että epäsuorasti. Suoraan puutteellisesta ravinnosta, ja epäsuorasti hampaiden kautta, kun kani ei enää pysty syömään kunnolla.

Preventative Health: Infectious Disease (Rabbit webinar)

Toisen webinaarin aiheena on tarttuvat taudit. Se on kestoltaan noin 37 minuuttia. Ensin Saunders kertoo myksomatoosista, jota levittävät verta imevät hyönteiset. Myksomatoosia vastaan on olemassa rokote.

Tätä virusta on käytetty biologisena aseena tuholaiskaneja vastaan mm. Iso-Britanniassa ja Australiassa. Saunders suosittelee ennaltaehkäisyyn rokotteen lisäksi hyönteisten karkottamiskeinoja. Verkkoja, ei seisovaa vettä.

Mielenkiintoista oli, että karkotteista Saundersin mukaan käyvät citronella-kynttilät, pyretroidit sekä bacillus thurigensis (viimeksi mainittu tehoaa hyttysten toukkiin). Pyretroidit käyvät kaneille, mutta ovat kissoille myrkyllisiä.

RHD1 eli verenvuotokuumetaudin ykköskanta on tullut Kiinasta. Se leviää esimerkiksi lähetyskonttien välityksellä. Ilmastakin se voi tarttua, mutta vain lyhyen välimatkan päähän. Jäniksillä on immuniteettia ykköskannalle, mutta ei kalikiviruksen kakkoskannalle.

Ykkös- ja kakkoskannan rokotetta ei saisi antaa samalla kerralla vaan pitäisi olla kaksi viikkoa välissä. Jos kuitenkin kyseessä on eläinsuojeluyhdistyksen kodittomat kanit, tai kania ei muusta syystä voi tuoda uudelle käynnille, rokotteet voi antaa samaan aikaan.

Silloin on käytettävä eri ruiskuja ja rokotteet on annettava eri puolille eikä samaan kohtaan. Rokotteita ei ole testattu yhdessä, joten siitä syystä niitä ei virallisesti saa antaa samaan aikaan.

Tämän webinaarin sanoma on kiteytettynä seuraava: ”Vaccinate all the rabbits you want to live.” Suomeksi ”Rokota kaikki kanit, joiden haluat jäävän henkiin.”

Sekä RHD1 että 2 voivat elää 120 päivää 22 asteessa ja jopa 225 päivää 4 asteessa. Viileä ilmasto on siis otollinen ympäristö kalikivirukselle.

Saunders puhuu myös hilsepunkista, kokkidioosista sekä e. cuniculista.

Tarttuvia tauteja voi torjua kastamalla kengät desinfiointiaineessa, vaihtamalla vaatteet ja pitämällä uudet eläimet karanteenissa.

Preventative Health: Neutering and Sudden Death (Rabbit webinar)

Kolmas webinaari käsittelee kanien leikkauttamista ja äkkikuolemia. Se kestää noin 22 minuuttia.

Miksi leikkauttaa kani?

  • jotta sosiaaliset eläimet saavat lajitovereita
  • vähentää tappeluita, estää parittelun
  • terveyshyötyjä

Saundersin mukaan naaraat on helpompi leikata 5-7 kuukauden ikäisinä, koska silloin niillä ei ole vielä paljon vatsarasvaa. Rasva peittää esimerkiksi yhtä isoa verisuonta. Liian nuorena leikkaaminenkaan ei ole hyvästä, koska kohtu voi mennä rikki.

Urokset on paras leikata 10-16 viikon ikäisinä. Omana huomiona tähän väliin, että toki näitä yllämainittuja vanhempia kanejakin voi leikkauttaa.

Äkkikuolemia voivat aiheuttaa mm. sähköiskut, vierasesineet suolistossa ja maksalohkon kiertymät. Jos johtoja ei suojaa, kani saattaa näitä syötävien kasvien näköisiä pitkuloita nakertaa ja saada sähköiskun.

Oireita voi tulla kaksikin vuorokautta sähköiskun jälkeen, joten kannattaa pitää kania silmällä, jos se on iskenyt johtoihin kiinni.

Omat huomiot

Rabbit Welfare Association & Fund tekee ihailtavaa työtä kanien eteen. Myös heidän jäsenlehtensä, Rabbiting On, on vertaansa vailla. Siitä löytyy aina paljon mielenkiintoista luettavaa ja parasta siinä onkin se, että kirjoittajina on erityisen paljon eläinlääkäreitä.

Richard Saunders puhuu kanien puolesta, ja meidän onneksemme tarjoaa myös paljon ilmaista materiaalia. Toki eläinlääketieteelliset tutkimukset ja julkaisutkin ovat tärkeitä, mutta niiden varjopuolena on tavallisen yleisön poissulkeminen lukijakunnasta.

Webinaareista jäi tärkeimpänä mieleen Saundersin rokotuslainaus. Kaneihin perehtynyt eläinlääkäri Johanna Raulio tiedotti juuri omalla Facebook-sivullaan, että heille tuotu sisäkani oli menehtynyt RHD2-virukseen. Tällä sisällä asuvalla kanilla ei ollut rokotusta voimassa eikä se ollut saanut ulkoa tuoreruokaa.

Tätä artikkelia kirjoittaessa Ruokavirasto ei ole vielä vahvistanut Raulion uutista, mutta linkistä pääset viimeisimpään RHD2-uutiseen Ruokaviraston sivuille. Ruokavirastolla ei ole listaa todennetuista tartunnoista lemmikkikaneissa vaan jokainen tapaus uutisoidaan erikseen.

Verenvuotokuumetaudin kakkoskantaa on jo koko Suomessa (vahvistettuja tapauksia Helsingistä Ouluun), joten listaus ei sinänsä ole tarpeen.

Joukkorokotustapahtumia järjestetään ympäri Suomea, joten kannattaa kysyä esimerkiksi oman alueen eläinlääkäreiltä ja kaniyhdistyksiltä seuraavia rokotustilaisuuksia. Joukkorokotus hilaa rokotteen hintaa alaspäin, mutta joillakin klinikoilla rokotetta on saatavilla ympäri vuoden, pieniä toimituskatkoja lukuun ottamatta.

 

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *