Kanivinkit

Lemmikin kanssa voi säästää rahaa

Moikka! Tänään jaan muutaman rahansäästövinkin lemmikkeihin liittyen. Vertailussa ovat niin pesuaineet, makupalat kuin nuolukivet ja annan myös pari virikevinkkiä.

Pesuaineiden sijaan kannattaa hankkia ruokakaupasta etikkaa ja ruokasoodaa. Samantien isot koot, jotta kestävät kauempaan ja ovat myös halvempia kuin pikkupakkaukset. Etikan ja ruokasoodan yhdistelmällä saat pestyä monen pinttyneen tahran esimerkiksi kanien vessalaatikoista. Lisää vinkkejä niiden käytöstä etikka-postauksessa.

Lemmikit eivät tarvitse suola- tai kalkkikiviä, kun tarjoat niille monipuolista ravintoa. Siinäkin säästää pidemmän päälle rahaa, kun ei tarvi hommata uusia kiviä ja lemmikki pysyy todennäköisesti terveempänä kuin yksitoikkoisella ravinnolla. Kalkki- ja suolakivet on kehitelty tuotanto- ja laboratorioeläimiä varten, kuten esimerkiksi juomapullot. Siksi niiden tarpeellisuutta kannattaa kyseenalaistaa.

seepiansuomu
Tossavainen nukkuu heinäpesässä ja syö tuoreruokaa hyllyltä.

Vuosia sitten en tiennyt, että nuolukivet eivät ole pakollisia. Niinpä ostin kaneille kumpaakin sorttia, suolaista ja kalsiumia. Peipoille hommasin seepiansuomut, josta ne saisivat kalkkia. Kanit eivät oikein perustaneet kalsiumista kiinteän mötikän muodossa, mutta suolakiviä välillä lipiteltiin. Eniten varmaankin aikoinaan Hilja-kani. Nyt tiedän, että se johtui puutteellisesta ravinnosta. Hiljan entinen omistaja sai eläintenpitokiellon. Hilja oli myös saanut poikasia ennen kuin rouva sterkattiin. Huonot olot ja poikasia päälle, ei ihme, että kivet kelpasivat.

En usko siihen, että kanien pitäisi syödä pelkkää heinää. Pelkällä heinädieetillä kiville varmasti olisi tarvetta. Kun heinän lisäksi kani saa tuoreruokaa (pieniä annoksia erilaisia tuoreruokia) ja pellettiä, ei nuolukiviä tarvita. Pellettimerkkejäkin kannattaa sekoitella keskenään ja kiinnittää huomiota sisällysluetteloon. Villikani ei syö vain yhtä laatua ruohoa vaan valkkailee myös varpuja ja pensaiden oksia.

Siemenseokset eivät ole kanille sopivaa ruokaa. Sen todistaa myös pussin takaosa, jossa usein mainitaan muiden ainesosien muassa äyriäisiä.  Herkkutangot, joissa on kananmunaa ja hunajaa kannattaa myös jättää ostamatta. Kanin ruokavalioon ei kuulu mikään eläinperäinen.

Voit tehdä herkkupaloja itse sekoittamalla pellettejä, yrttejä ja pienen määrän esimerkiksi banaania yhteen kaura- tai muiden kanille kelpaavien hiutaleiden kanssa. Lisää vesi ja blenderillä sekaisin. Sen jälkeen uuniin. Tarkemmat ohjeet kanikeksi-postauksessa.

Kani on halvempi lemmikki kuin esimerkiksi koira. Eläinlääkärikäynnit, hyvälaatuinen kuivike ja ravinto maksavat, mutta toisaalta esimerkiksi virikkeitä saa tehtyä puoli-ilmaiseen ja kesällä on tarjolla niin paljon tuoreruokaa kuin jaksat luonnosta kerätä. Niitä voi myös kuivattaa talven varalle. Jos on siihen soveltuva paikka, esimerkiksi yrttejä voi kasvattaa läpi vuoden. Omasta kaksiosta on sellaista talvella vaikea löytää ja siitä syystä en olekaan onnistunut kasvattamaan yrttejä sisällä.

Niistä virikkeistä, jotka ovat puoli-ilmaisia? Haali vanhoja tekstiileitä esimerkiksi tuttavilta tai kirpputoreilta, ellei omasta kaapista löydy mitään rikkinäisiä t-paitoja tai housuja. Heitä tekstiilit lattialle mytyksi ja piilottele pellettejä tai muuta ruokaa sekaan. Kanit tykkäävät kaivella ja jos siihen saa yhdistettyä ruuanetsimisen, vielä parempi! Näistä kankaista ja peitoista voit myös tehdä majoja, kun laitat ne tuolien tai jakkaroiden päälle.

Kun käyttää pesuaineena etikkaa ja ruokasoodaa, säästää paitsi rahaa, myös luontoa.  Jätetään myös ne äyriäiset ja mustekalat (seepia on mustekalalaji) rauhaan ja tarjotaan niiden sijaan lemmikeille monipuolista ravintoa! Kuka ties alat itsekin syödä enemmän salaattia ja hedelmiä 😉 Ainakin tilli ja basilika tuoksuu omaan nenään tosi hyviltä. Niistä tykkäävät myös peipot ja kanit 🙂

P.S. Kani ei tarvitse häkkiä vaan sen sijaan voi tarjota vessalaatikon ja paljon piilopaikkoja. Vaikka et olisikaan Instagramissa, etsi googlen kuvahausta hakusanalla ”ikeabunnyhol”. Sillä löytyy paljon vinkkejä, miten esimerkiksi heinät ja kuivikkeet saa pysymään siististi piilossa. Hol-säilytyspöytä maksaa noin 50 euroa, mutta niitä löytyy varmasti myös käytettyinä. Kannen avulla sisäosan saa siivottua ja kaneille voi sahata pari oviaukkoa lattiarajaan. Käynee myös jyrsijöille. Bongasin ilmiön bunnymelv-instatililtä.

P.P.S. Minä muuten olen instassa, joten tervetuloa seuraamaan Puputätiä sinnekin 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *