Eläinsuojelu,  Kanivinkit,  Ruokinta

Siemenseos = karkkia & leivoksia

Heipä hei! Brittiläinen kaniensuojeluyhdistys RWAF paljasti tämän vuoden teeman kaniviikolle, jota vietetään 2.-10.6. Se on ”move away from muesli” eli lakataan antamasta siemensekoitteita. Siemenseoksissa on paljon esimerkiksi sokeria ja valkuaista eikä tarpeeksi kuitua. Ne aiheuttavat valikoivaa syömistä eli ne kuitupitoisimmat ja terveellisimmät palat jäävät syömättä.

Vatsa tuntuu täydeltä hiilihydraattien vuoksi eikä heinää syödä tarpeeksi. Lisäksi hampaat jauhavat vain ylhäältä alas, kun niiden pitäisi jauhaa kahdeksikkoa ylhäältä alas sekä sivuttain. Vain heinää syödessä kanin hampaat kuluvat normaalisti. Tässä samalla syy, miksi kovan leivän ja esimerkiksi oksien myytti on murrettu. Toki niitä on hyvä antaa ja oksat tarjoavat hyvän virikkeen kaneille, mutta ilman heinää hampaat eivät kulu normaalisti. Se taas aiheuttaa kaikenlaisia hammasvaivoja.

Kun täytät kanin ruokakuppia, mieti mitä sinne laitat ja kuinka paljon. On hyvä muistaa myös, että väärä ravinto aiheuttaa mm. kivuliaita hammaspiikkejä ja hampaiden virheasentoja. Toki hammasvaivat voivat olla myös perinnöllisiä, mutta usein ne ovat seurausta väärästä ruokavaliosta. Kalsiumin saanti voi vaikuttaa luuntiheyteen, mikä puolestaan voi löystyttää leukaluuta ja hampaita. Kani on luonnostaan vegaani eli ei tarvitse mitään eläinperäistä ravintoonsa. Kalsium ei siis tule maitotuotteista vaan tummanvihreistä kasviksista, ja auringonvalosta saatu D-vitamiini imeyttää sen elimistöön.

Kääpiökaneille riittää pari ruokalusikallista pellettiä päivässä. Ylipäätään monipuolinen ruokavalio on tärkeää. Annan kolmea pellettiä sekaisin, Burgessin karpalo & ginseng, Genesiksen timotei ja Supremen Selective. Päivittäin annan pieniä määriä erilaisia yrttejä, niitä on helppo ostaa kotiin talvellakin ruokakaupan hevi-osastolta. Banaania, porkkanaa ja lehtisalaattia en anna juuri koskaan. Lehtisaalatissa on huonot ravintoarvot, kun taas porkkana ja banaani ovat tosi sokeripitoisia. Myös muita herkkuja annan pieniä määriä. Esimerkiksi kurpitsansiemenillä on hyvä lepytellä kania kynsienleikkuun aikana.

PDSA on brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö, jonka päätehtävänä on tarjota vähävaraisten lemmikeille eläinlääkäripalveluja. PDSA teettää vuosittain kyselyn, jossa kartoitetaan kissojen, koirien ja kanien hyvinvointia. Vuoden 2017 kyselyyn vastanneista kaninomistajista 25% antaa edelleen kaneilleen siemenseosta. 33% kaneista ei saa tarpeeksi heinää ja 35% asuu liian pienissä tai muutoin sopimattomissa tiloissa. Yli puolet kaneista on yksineläjiä. 44% on leikkaamattomia. Tulokset eivät yllätä ja varmasti melko samanlaisia tuloksia saataisiin myös Suomessa.

On helppo valita kaupasta siemenseos, kun sitä siellä myydään ja pussin kyljessä on kaninkuva. Itsekään en tiennyt siemenseosten haitallisuudesta, kun hankin elämäni toiset kanit reilu 10 vuotta sitten. Vein Tupunan eläinlääkäriin ripulin vuoksi ja otin mukaan pienen ruokanäytteen. Eläinlääkäri sanoi, että tuo siemenseos on syynä Tupunan löysälle vatsalle. Sen jälkeen olen ottanut asioista enemmän selvää enkä enää anna kaneille siemenseosta. Vaikka kani vaikuttaisikin terveeltä, sillä voi olla piileviä sairauksia. Eläinsuojelutyössä on kohdattu niin diebeetikkokaneja kuin hiivatulehduksesta kärsiviä, ja jo melkein kuuroutuneita kaneja. Korvavaivaan piti määrätä muutakin hoitoa, mutta muuten ainoa hoitokeino monissa kanin sairauksissa on ruokavalion muutos.

Jätetään ne siemenseokset ostamatta ja panostetaan hyvälaatuiseen heinään sekä monipuoliseen, terveelliseen ravintoon. Kaikille kaneille löytyy juuri se oma suosikkipelletti, mikä sopii myös vatsalle. Sen löytää vain kokeilemalla, mutta se todella kannattaa 🙂 Siemenseos on nimittäin sama kuin karkki ja leivokset. Niitä ei voi syödä joka päivä mielinmäärin, sairastumatta ainakin joskus tulevaisuudessa. Lisäksi pienessä lemmikissä, jolla on nopea aineenvaihdunta, tällaiset seikat korostuvat ja saattavat aiheuttaa jo lyhyessä ajassa ongelmia.

Kuvassa komeilee muuten Klovni-kani, joka oli minulla morsiamensa Sylvin kanssa tilapäiskodissa vuonna 2008.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *