Kanivinkit, Sairaudet

Tassunpohjatulehdus?

Kuumottavat, punertavat tassut – mitä tehdä? Tassunpohjatulehdus voi oireilla tassun haavoina ja jopa paiseina. Iho on ärtynyt ja kipeä. Tassunpohjatulehdusta esiintyy kanien lisäksi myös jyrsijöillä. Tulehdukselle altistavat likaiset tai liian kovat kuivikkeet, ylipaino ja vääränlainen ruokavalio.

Kanilla kuuluu olla karvapeite tassuissa, mutta rex-turkkisilla kaneilla on pelkkä aluskarva. Niinpä myös tassuissa on normaalia ohuempi karva. Tästä syystä rex-turkkiset eläimet ovat alttiita tassunpohjatulehdukselle.

Jos tulehdus on paha, se vaatii eläinlääkärihoitoa. Tassuihin on saatava antibioottivoidetta ja eläin tarvitsee kipulääkettä sekä antibiootteja suun kautta. Jos tulehdus ei ole paha, kotihoitona voi puhdistaa tassut antiseptisella liuoksella ja valella niihin sen jälkeen esimerkiksi Manuka-hunajaa. Sitä saa ainakin luontaistuotekaupoista. Kania pitää vahtia sen aikaa, että hunaja tai voide imeytyy. Kani ei saa nuolla voidetta. Jos et ole varma, onko tulehdus jo paha, vie lemmikki eläinlääkäriin. Tassunpohjatulehdus pitää kuitenkin ottaa aina vakavasti, sillä hoitamattomana se voi johtaa verenmyrkytykseen ja kuolemaan.

Miten tassunpohjatulehdusta voi ennaltaehkäistä? Vapaalla liikunnalla, oikealla ruokavaliolla, puhtailla kuivikkeilla, pehmeillä alustoilla. Lemmikin tassut kannattaa tarkistaa samalla kun tekee muita hoitotoimenpiteitä, ja tarkkailla liikkumista. Jos liikkumisessa huomaa yhtään muutoksia, kannattaa aina ottaa selvää, mistä se johtuu.

Mikä kuivike on paras? Tästä on monta mielipidettä, mutta kutterinpurulaatuja sekä puupohjaisia pellettejä on tutkittu eivätkä ne ole paras vaihtoehto. Useat laadut sisältävät mäntyä, mikä voi aiheuttaa erilaisia oireita eläimille. Paperipelletti, haapahake ja hamppu lienevät nykysuositusten mukaisia eli niitä kannattaa suosia. Sanomalehdet kannattaa unohtaa, sillä muste voi olla myrkyllistä. Paperia ei tarvitse syödä saadakseen myrkytyksen vaan muste kulkeutuu eläimeen tassujen pesemisen kautta.

Mikä on pehmeä alunen? Olen tykästynyt vauvojen makuupusseihin ja peittoihin. Niistä voi taitella esimerkiksi kanille pehmeän, ja helposti pestävän, makuupaikan.

Tagged , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *