Kanivinkit,  Ruokinta,  Sairaudet

Ananaksen ja papaijan myytti

Kanin ruuansulatus on monimutkainen asia, varmaankin yhtä monta mutkaa kuin suolistossakin. Hidastunut suolistontoiminta on vakava tila eläinlajeilla, jotka eivät osaa oksentaa.

Aiemmin on ollut vallalla käsitys, jonka mukaan kanin hidastuneeseen suolistontoimintaan on hyvä antaa ananasta tai papaijaa. Kuivattua, tuoretta tai tablettimuodossa. Niin olen itsekin muita neuvonut ja nämä eksoottiset hedelmät ovat olleet myös omassa kanitaloudessa käytössä.

Muilla kaneillani ei ole onneksi taipumusta vatsavaivoihin, mutta Poppanaa ummettaa aika ajoin. Aiemmin olen antanut ananassäilykettä tai kuivattua ananasta ja papaijaa. Olen kyllä huomannut, että ummetuksen laukeamisen jälkeen Poppanalla on ollut vatsa löysällä. En ajatellut asiaa sen kummemmin, olin vain tyytyväinen, että papanaa tuli taas. Kanikirjaa varten tein taustatyötä ja törmäsin uuteen tietoon. Ananas ja papaija eivät olekaan suositeltavia kaneille. Niissä on korkea sokeripitoisuus (mikä voi juurikin aiheuttaa löysää vatsaa) eikä papaiinin tai bromelaiinin vaikutuksista ole tieteellisiä todisteita. Aikuisen kanin mahalaukun pH on yleensä 1-2, joten mahalaukun happamuuden takia vaikutus ei ulotu suolistoon saakka.

Jos joku haluaa tarkistaa asian, tietoa löytyy mm. Pilvi Lassilan toimittamasta teoksesta ”Poskipusseja, suomuja ja siipisulkia : pienten ja eksoottisten seuraeläinten hoitotyö” sekä Molly Vargan toimittamasta ”Textbook of Rabbit Medicine” -teoksesta. Ja tietysti omasta Kanikirjasta 😉

Coloradon yliopistossa tehtiin tällainen koe, joka osoitti myös, että happamuus heikentää ananaksen tehon. Nyt kaikki kemian opettajat kokeilemaan luokan kanssa, miten käy! Koe tehdään siis tietysti ilman kaneja, ananaksen, papaijan ja vaikka liivatteen kanssa. Itse sanoisin nykyisten tietojen valossa, että ananaksen ja papaijan teho kanien hidastuneessa suolistontoiminnassa on tarua.

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *