Eläinsuojelu,  Kanivinkit,  Sairaudet

Kanit ja rokottaminen

Moikka! Varasin Poppanalle ajan eläinlääkäriin ja tajusin samalla, että kanien rokotukset pitää uusia. Olen rokotuttanut omia kaneja vuodesta 2016. Tänään ollaan menossa hakemaan tehosteet koko konkkaronkalle ja samalla näyttämään Poppanan silmiä. Kirjoitin aiemmin lyhytkalloisista kaneista ja erityisesti Poppiksen tarinasta. Karvamöllöt silmissä johtivat taas tähän, ikävä kyllä.. Tästä kenties lisää myöhemmin toisessa postauksessa.

Takaisin rokottamiseen 🙂 Kalikivirus aiheuttaa kaneissa verenvuotokuumetautia. Sitä on ollut 80-luvulta lähtien olemassa. Alun perin se levisi todennäköisesti saastuneen lihan välityksellä Kiinasta, mutta Australia kehittelee tälläkin hetkellä uusia kantoja viruksesta. Australiaan on historian saatossa istutettu kaneja, jotta merenkävijöillä olisi ravintoa saatavilla. Olot vaan olivat vähän liian suotuisat kaneille ja niistä tuli oikea maanvaiva. Kani luokitellaankin siellä tuholaiseksi, jota pitää torjua. Jokainen arvaa varmasti, millä keinoin niitä torjutaan… Odotettavissa on siis yhä uusia verenvuotokuumetautiepidemioita. Viimeisin tapaus on Yhdysvalloista, jossa todettiin ensimmäistä kertaa tätä taudin kakkoskantaa.

Miksi pitää rokottaa?

Suomeenkin on rantautunut kanien verenvuotokuumetauti pari vuotta sitten (v. 2016). Meillä esiintyy onneksi vain viruksen kakkoskantaa eikä molempia. Tietysti paras tilanne olisi, ettei kaneja edelleenkään olisi tarpeen rokottaa. RHD2 on kuitenkin ykköskantaa vaarallisempi siinä mielessä, että se itää kauemmin ja näin ollen ehtii sairastuttaa enemmän kaneja. Ykköskanta tappaa nopeammin, mutta siitä syystä se ei ehdi levitä.

Vaikka ei tulisi uusia varmistettuja RHD2-tapauksia, se ei automaattisesti tarkoita etteikö virusta enää Suomessa olisi. Muiden maiden esimerkit osoittavat, että tauti on tullut jäädäkseen ja se leviää todella helposti. Suomessakin sitä on löytynyt sekä pääkaupunkiseudulta että Oulusta, joten voinee sanoa, että sitä on jo koko maassa.

Uusista tapauksista ei voida tiedottaa, jos omistajat eivät vie kaneja eläinlääkäriin. Yleensä oireita ovat hengitysvaikeudet, yleinen apaattisuus ja syömättömyys, verenvuoto, kuumeilu tai kohtaukset. Pahiten virus iskee maksaan, mutta voi vaurioittaa muitakin sisäelimiä. Kanilla voi olla tauti ilman näitä oireita, joten pelkkien ulkoisten merkkien perusteella sitä ei voi diagnosoida. Ruumiinavaus paljastaa totuuden, joten ei kannata tuudittautua siihen uskoon, että tautia ei ole ollenkaan, jos Evira ei tiedota uusista tapauksista.

RHD2 on todetusti virus, joka voi tappaa. Siihen on olemassa rokote, joten haluan tehdä kaikkeni, jotta omat kanit eivät siihen kuolisi. Rokottaminen herättää aina paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta tutkittuun tietoon pitää voida luottaa. Jos tätä johonkin voi verrata, ekana mieleen tulee kissojen vapaa ulkoilu. Sekin herättää paljon tunteita. Tiedän ihmisiä, joiden kissat ovat jääneet auton alle ja kuolleet. Sen kokemuksen jälkeen ei välttämättä halua päästää kissoja enää ulos valvomatta. Yhtä lailla tämä virus voi iskeä just sun tai naapurin kaniin. Toisena tulee mieleen naaraskanien sterkkaus. En sterkannut kanejani ennen kuin yksi jouduttiin lopettamaan kohtusyövän vuoksi. Olisinpa tiennyt naaraskanien suuresta kohtusyöpäriskistä silloin kun adoptoin Puputin ja Tupunan.. Jälkiviisastelu on helppoa, mutta se ei auta, kun vahinko on jo ehtinyt tapahtua. Tarkoitukseni ei ole sanoa tätä syyttävästi vaan kaikella rakkaudella 🙂 Olen kuitenkin ihminen, joka on joutunut monen asian oppimaan kantapään kautta.

 

Harhaluuloja rokottamisesta

Rokotettu kani ei voi pelkän rokotteen vuoksi tartuttaa verenvuotokuumetautia muihin kaneihin. Filavacissa on inaktivoitua virusta. Sen sijaan rokotettu kani voi toimia välikätenä virukselle, jos esimerkiksi sen turkissa on virusta. Samalla tavoin voit itse kantaa virusta kengissä tai vaatteissa.

Rokotetta tarvitsevat muutkin kuin ulkona ja pääkaupunkiseudulla asuvat kanit. Vaikka et keräisi tuoreravintoa kanille ulkoa, voitko olla varma, ettei heinässä tai muussa ruuassa ole virusta? Entä vaihdatko vaatteesi heti sisälle tultuasi tai jätätkö kengät ulos?

Mikään rokote ei anna 100 % suojaa, mutta rokotettu kani on kuitenkin paremmassa turvassa kuin rokottamaton.

rhd2rokote
Poppanan ilme kun kuuli joutuvansa eläinlääkäriin

Mistä rokotetta saa?

Pirkanmaalla rokotetta on varmuudella tällä hetkellä vain Oiva Eläinklinikalla, jossa ollaankin joka vuosi käyty se ottamassa. Sieltä löytyy muutenkin osaamista eksoottisten eläinten kanssa.

Koska kyseessä on erikoisluvallinen lääke ja kysyntä on suurta muissa maissa, on rokotteessa välillä jakelukatkoja. Kannattaa siis varmistaa omien kanien suojaus hyvissä ajoin. Verrattuna koirien ja kissojen rokotteisiin, tämä Filavacin rokote on melko hintava. Kannattaakin kärkkyä kimpparokotuspäiviä, joita järjestetään välillä eri puolilla Suomea. Facebookin kanipalstoilla ja yksittäisten eläinklinikoiden sivuilla ilmoitellaan yleensä näistä tilaisuuksista.

Leviämisen ennaltaehkäisy

Paras ennaltaehkäisy on rokottaminen. Siitä ei pääse mihinkään 🙂

Tavalliset marketeissa myytävät desinfiointiaineet eivät välttämättä tehoa RHD-kakkoseen. Kannattaa siis hommata esimerkiksi Virkonia. Virkon S -valmistetta saa ainakin apteekeista ja maatalouskaupoista. Omassa käytössä on hyväksi havaittu tablettimuodossa myytävä Virkon. Yksi tabletti suihkupulloon, joka täytetään vedellä. Liuos pysyy hyvänä noin viikon ja sen näkee väristä. Laimentunut liuos on haaleaa eikä enää kovin punertavaa/pinkkiä.

Desinfiointi on todella tärkeä juttu, kun kaneja on paljon. Eläinsuojeluyhdistykset, eläinklinikat ja eläinhoitolat käsittelevät monia kaneja. Yleensä kani on näissä tilanteissa hermostunut ja voi välittää tauteja helpommin. Hermostunut kani on myös itse alttiimpi vastaanottamaan tauteja. Uusien tai vieraiden kanien eristäminen muista eläimistä on tärkeää. Vaikka olot olisivat muuten kunnossa, puutteellinen hygienia voi pilata kaiken. Siksi kannattaa esimerkiksi lemmikin lomahoitolaa valitessa kiinnittää huomiota myös desinfiointiin. Kani voi kantaa vaikka mitä sairauksia ja silti olla itse oireeton. Samoja tarvikkeita ei voi käyttää uudelleen muilla kaneilla ilman desinfiointia. Juomapulloja, mattoja ja puisia pesämökkejä on hankala desinfioida, joten siksi pyydän lemmikkihoitolani asiakkaita tuomaan mukanaan tällaiset välttämättömyydet 🙂

Jos virusta todetaan tietyllä alueella, välttele sitä. Jos kierrät messuja tai näyttelyitä, joissa on paljon kaneja, pese vaatteet ainakin 60 asteessa ja desinfioi kengät. Myös käsidesiä kannattaa käyttää, jos on kovasti silitellyt vieraita kaneja.

Koska virus tarttuu kanien lisäksi myös ainakin metsäjäniksiin, kannattaa kuolleina löydettyjä villieläimiä lähettää tutkittaviksi. Jos löydät kuolleen metsäjäniksen, sen saa lähettää ilmaiseksi Eviraan, ks. lähetysohjeet täältä.

Muutama fakta loppuun

Rokote on voimassa vuoden ja rokottaa voi yli 10-viikkoiset, terveet kanit. Ennen rokotteen antamista eläinlääkäri tutkii kanin yleiskunnon. Suoja alkaa vasta viikon päästä rokottamisesta. Sivuoireet ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Kuumeilu, rokotuskohdan turvotus tai pieni karvanlähtö, ja jopa anafylaksia on mainittu sivuvaikutuksina. Meillä ei ole niitä tullut ollenkaan. Toki kaneja kannattaa tarkkailla aina rokotuksen jälkeen, etenkin ensimmäisen rokotuskerran aikaan.

 

 

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *