Kanivinkit,  Käyttäytyminen

Miten saan kanini lopettamaan sänkyyn pissailun?

Tai miten saan kanin lopettamaan öisen kolistelun? Huolia on monia. Älä nyt pelästy, mutta vastaus on ”et mitenkään”. Siis jos et ole valmis muuttamaan mitään. Monesti törmää tällaisiin kysymyksiin, mutta kun tarjoaa neuvoja, niitä ei haluta kokeilla. Ei kannata odottaa erilaista lopputulosta, jos tekee kaiken samalla tavalla kuin ennenkin.

Kaneistani Ruusa ja Tuhto hyppivät tasoille eli siis myös sänkyyn. Ei siinä nukkumisesta tule mitään, kun kani hyppää keskellä yötä naamalle. Tästä syystä neuvon aina kaikkia sijoittamaan kanin häkin tai vessalaatikon ja piilopaikat jonnekin muualle kuin makuuhuoneeseen. Kani on hämäräeläin eli sehän pitää ääntä juuri silloin kun yrität nukahtaa. Vaikka sängylle ei yöllä hypittäisi, on siihen, etenkin tyynyn kohdalle, kiva käydä pissaamassa omistajan työpäivän aikana. Miksi juuri tyynyn kohdalle? Siinä on kanin mielestä eniten ihmisen tuoksua, joka siis tarvitsee omalla hajulla peittää. Pelkkä papana tai leuan hierominen ei riitä, paree heittää kunnon pissaläikkä siihen. Ei kani tätä kiusallaan tee vaan ihan omasta mielestään loogisesta syystä. Tyyppi on epävarma ja haluaa pönkittää omaa reviiriään merkkaamalla just sen sun tyynyn.

Jonkin aikaa jaksoin pestä petivaatteita ja tehdä joka aamu varotoimenpiteet. Jotkut kanit pelkäävät rapisevaa ääntä, siispä laitoin sängylle vettä läpäisemättämiä alusia (suihkuverhoa, muovisäkkiä). Jos tulee pissat päivän aikana, ei tarvi pestä petivaatteita. Siinäkin oli kyllä porsaanreikänsä, sillä virtsa valui jonnekin kuitenkin eikä sitä ollut sen kivempaa pestä lattialta. Voisiko sitten sängyn aidata? Minun tapauksessani ei voinut, koska kanien liikkumatila olisi pienentynyt liikaa. Plus että Tuhtoa ei olleet aidat ennenkään pidätelleet. Aita ei ole este, se on vain hidaste.. Piskuiselle kääpiöjänikselle 😉

Kun nukkumisesta oli tehty minulle epämukavaa, kanit löysivät tiensä myös patjan sisään. Se oli viimeinen niitti sängyn arkkuun ja nyt tilanne on se, että patja on menossa roskiin eikä sänky ole ollenkaan käytössä. Siitä on vain raamit jäljellä, kuten kuvasta näkyy.. Ruusa hengaa sängyn alla eli nykyisen metallirungon sisällä. Muuta ei ole enää jäljellä. Kannattaa siis uskoa, kun sanon, että makkari ei ole kanin paikka 😀

Jos sulla on kaneja, jotka eivät hypi tasoille etkä ole herkkäuninen, ei mikään tietty estä kanin ottamista makkariin. Kannattaa kuitenkin suojata patjan alunen, sillä vaikka sänky olisi metallia, usein patjan alunen on puuta. Sitä on kiva nakerrella. Ei muuta kuin tiheää metalliverkkoa ja niittipyssyä käteen. Sillä kun vuoraa patjan alusen (ehkä jotain kangasta myös väliin, jotta ei kirsku), ei pitäisi kanilla olla asiaa nakertelemaan pohjaa rikki.

Vääriin paikkoihin pissailu johtuu aina jostain. Jos vaikka vaihdat suihkusaippuaa tai muuta kosmetiikkaa, kotona käy vieraita tai tulee muita uusia hajuja tai ääniä, se voi aiheuttaa kanille stressiä. Siinä tapauksessa omaa asemaa aletaan vahvistaa mm. hajujäljillä. Etenkin jos kani on yksineläjä. Jos ei voi olla kyse stressistä, kannattaa konsultoida eläinlääkäriä sairauksien varalta. Jos kani on leikkaamaton, suosittelen leikkuutusta kummallekin sukupuolelle. Uusien kanin tutustuttamisessa merkkailu kuuluu asiaan eli ei kannata siitä huolestua. Muutaman viikon päästä se yleensä hellittää.

Kun nyt tuossa alussa mainitsin kolistelun, niin jos kani pääsee loikkimaan vapaana myös yöaikaan, ei sen pitäisi häkissä kolistella. Jos jostain virikkeestä lähtee erityisen kova ääni, nosta se kanin ulottumattomiin yöksi.

Lisää vinkkejä kaninpitoon voi lukea Kanikirjastani (Kanikirja: opas kanien maailmaan, 2017).

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *