Kanin pelletit vertailussa
Moi! Olen aiemmin kirjoittanut Supreme Pet Foodsin ruokatarjonnasta sekä vertaillut eri merkkien pellettejä. Haluaisin vielä kokeilla Oxbown valikoimaa (oletko kokeillut, mitä tykkäsit?), mutta tällä kertaa syynissä Bunny Naturen Rabbit dream Basic ja Supreme Pet Foodsin uusin tulokas – House rabbit food 🙂
Ravintosisältöä peilaan Molly Vargan toimittaman Textbook of Rabbit Medicinen kakkospainoksen ravintosuosituksiin. Kanien ravintosuosituksia on tutkittu lähinnä tuotantokanien näkökulmasta, ei niinkään kuinka lemmikkinä pidettävät kanit pysyisivät terveinä mahdollisimman pitkään. Siksi kaikki ravintosuositukset eivät pidä satavarmasti paikkaansa.
Bonuksena eli samaan syssyyn esittelyssä myös kaksi kanien toipilasruokavalmistetta. Nämä ovat Supremen Science Recovery liquid feed ja Oxbown Critical Care. Näitä löytyy yleensä ainakin eläinlääkäriklinikoilta. Saattaa myös olla joissakin eläintarvikeliikkeissä myynnissä.
House rabbit food
Supremen pelletissä ei ole ikäsuositusta. Nappulat ovat pieniä, joten ne mahtuvat esimerkiksi namipiiloon. Valmistajan mukaan pellettiin on lisätty vitamiineista A:ta ja D:tä, siinä on korkea kuitupitoisuus, se sisältää prebioottia hampaita ja suolistoa varten, siinä ei ole lisättyä sokeria ja siinä on pellavaa ihon sekä turkin vuoksi.
Ruokintasuositus pussin kyljestä on 2,5 kg painoiselle kanille 60-70 g päivittäin, hermeliinille 25 g, 4-kiloisille 90-100 g ja jättikaneille 120-130 g. Annostus noudattaa brittiläisen kaniensuojeluyhdistyksen, RWAFin, suositusta, joka on 25 g/kg.
Koostumus näyttää seuraavalta: timoteiheinä, vehnä, soijapavun palot, soijapapujauho, kuivattu ruoho, jauhetut kuivatut johanneksenleipäpuun palot, hernehiutaleet, pellavansiemenet, soijapapuöljy, kuivattu timjami, kalsiumkarbonaatti, prebiootit (MOS), jukkauute.
Proteiinia pelletti sisältää 14 %, kuitua 22 %, rasvaa 4 %, kalsiumia 0,6 %, fosforia 0,4 %. A-vitamiinia 20 000 IU, D-vitamiinia 2000 IU, rautaa 50 mg, jodia 1,5 mg, kuparia 7,5 mg, mangaania 30 mg, sinkkiä 100 mg ja seleeniä 0,25 mg.
Aikuinen lemmikkikani tarvitsee ravinnostaan noin 12-16 % proteiinia, joten tässä pelletissä sitä on hyvin saatavilla. Tuotantokaneilla ja imettävillä naarailla tarve on korkeampi. Liika proteiini voi kuitenkin häiritä normaalia suolistoflooraa. Virtsaan kertyy myös enemmän ammoniakkia.
Etenkin Ruusa tuntui piereskelevän (joo, kanit piereskelevät) aiemmassa postauksessa esitellyistä Supremen pelleteistä. Eron haistoi muutaman viikon jälkeen. Voi olla, että kyse oli myös virtsan tavallista ärhäkämmästä hajusta. Papanoiden koostumukseen nämä ei tuntuneet vaikuttavan.
Four + -pelletissä on 12 % proteiinia ja Grain freessä 14 %, joten kenties kyse oli sinimailasen, palkokasvien sekä proteiinin yhteisvaikutuksesta. Tässä uudessa pelletissä ei ole sinimailasta, mikä on hyvä juttu 🙂 En ole myöskään haistanut mitään normaalista poikkeavaa.
Kani tarvitsee noin 1-4 % rasvaa ravinnostaan, joten rasvaprosentti on ylärajoilla. House rabbit food vaikuttaa vähemmän rasvaiselta kuin esimerkiksi aiemmin esittelemäni Burgessin pelletit, joista jää kädetkin rasvaisiksi.
Kalsiumin ja fosforin suhteen pitäisi olla 2:1. Kalsiumia pitäisi olla kanin ravinnossa 0,6-1 %. Fosforia kani tarvitsee 0,4-0,8 % ravinnostaan, joten näiden kahden lukemat näyttävät hyviltä.
Rasvaliukoista A:ta suositellaan kanille 6 000-10 000 IU päivässä yhtä ruokakilogrammaa kohti*. A-vitamiinin liikasaanti aiheuttaa samanlaisia oireita kuin sen puutekin. A:ta tarvitaan esimerkiksi silmissä, luustossa, lisääntymisessä ja vastustuskyvyn ylläpitämisessä.
Kanin pitäisi saada ravinnostaan D-vitamiinia 800-1200 IU*. Hormonina se säätelee kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaa, joten se voi aiheuttaa mm. hammasongelmia. Miksi juuri näitä kahta on lisätty pellettiin?
Rabbit dream Basic
”Ei lisäaineita, lisättyä sokeria tai väriaineita”, kertoo valmistaja. Bunny Naturen pelletissä on kolme eri kuitupituutta hampaiden ja suoliston hyvinvoinnin tueksi. Ikäsuosituksena on kuudesta kuukaudesta kuuteen vuoteen. Pelletissä on käytetty 42 eri kasvia ja siinä on hampaille sekä luustolle optimaalinen kalsiumpitoisuus.
Basic-pelletti soveltuu pussin mukaan kääpiökaneille. Se sisältää muun muassa timoteitä, apiloita, kauraa, auringonkukansiemenuutetta, pellavansiemenuutetta, rapsia, vehnää ja porkkanaa.
Pelletit ovat isoja, joten ne eivät mahdu namipiiloon. Niitä voi kuitenkin puolittaa ja ripotella lattialle kanin etsittäviksi. Ne myös sotkevat jonkin verran, verrattuna pieniin pelletteihin. Nimimerkillä ”Vaaleat matot, ruskeat muruset” 😀
Ravintoaineet näyttävät seuraavalta: proteiinia on 13 %, rasvaa 2,7 %, kuitua 21 %, kalsiumia 0,6 %, fosforia 0,4 %. A-vitamiinia on 10 000 IU, D-vitamiinia 700 IU, E 60 mg, kuparia 6 mg, jodia 0,9 mg, rautaa 50 mg, sinkkiä 60 mg, mangaania 40 mg ja seleeniä 0,18 mg.
Proteiinipitoisuus on suositusten mukainen ja sitä on hieman vähemmän kuin Supremen pelletissä. Myös rasvapitoisuus on matalampi ja näin ollen parempi kuin toisessa pelletissä. Kalsium-fosforisuhde on täysin sama kuin toisessakin pelletissä, ja se on suositusten mukainen.
E-vitamiinia kani tarvitsee suosituksen mukaan 40-70 mg/kg. Sitä on Basicissa 60 mg. E-vitamiini vaikuttaa esimerkiksi sydämen toimintaan ja veren hyytymiseen. Tämän pitoisuutta ei lue Supremen pelletissä.
Kuparia, sinkkiä (suositus on 0,5 %), seleeniä ja jodia on Supremen pelletissä enemmän kuin Bunnyn. Mangaania on Bunnyn pelletissä enemmän. Rautaa on kummassakin pelletissä saman verran.
Bunny Naturen mukaan heidän pellettiään tulee tarjota vapaasti kanille eli annostus on ”kuppi täyteen”. Pussin kyljessä (kuten myös Supremen) lukee onneksi, että heinää ja vettä on oltava saatavilla koko ajan. Se vain, että eihän kani syö heinää tarpeeksi jos muuta ruokaa on myös koko ajan saatavilla.
Kumpi on parempi pelletti?
Sekä Supremen että Bunny Naturen pelletissä on hyviä ja huonoja puolia. Mikä sitten on hyvä pelletti? Hyvässä kanipelletissä ei saa olla eläinperäisiä ainesosia ja sen pitää noudattaa niitä ravintosuosituksia, joita tällä hetkellä on jo tiedossa. Hyvästä pelletistä kani ei saa löysää vatsaa ja se syö sitä mielellään. Siinä on oltava riittävästi kuitua ja optimaalinen kalsium-fosforisuhde.
Tykkään sekoitella kaneille vähintään kahta eri pellettiä ja aion tehdä niin ainakin siihen saakka, kunnes se täydellinen pelletti löytyy 🙂 Suuria muutoksia ei saisi kanin ruokavalioon tehdä, koska muuten herkkävatsaisimmat ja ronkeleimmat kanit voivat saada ruuansulatusongelmia.
Paras aika antaa pelletit on illalla. Kani syö eniten aamukahdesta aamukuuteen ja kello 15-24 välisenä aikana. Jos kanilta jää syömättömiä pellettejä, laita ensi kerralla vähemmän tarjolle. Noin 1 rkl vuorokaudessa per nenä riittää kääpiökanille.
Alla vielä kahden toipilasruuan esittely. Kumpikin soveltuu hyvin kaneille ja jämiä saa käytettyä pois esimerkiksi kanikekseissä. Sairaan kanin ravintovaatimukset ovat erilaiset kuin terveellä kanilla, joten siksi pitoisuudet eroavat normaalista kanipelletistä.
Science Recovery
Recovery-jauheesta tulee ensimmäiseksi aniksen tuoksu mieleen. Se sisältää sinimailasta, kaurajauhoa, soijapapua, vehnää, selluloosaa, kuivattua hernettä, hedelmäoligosakkariidia, sokerijuurikaspulppaa, anista, rohtosarviapilaöljyä, kivennäisiä ja vitamiineja.
Rasvapitoisuus on 2 %, kuitua on 19 %, valkuaista 17 %. A-vitamiinia jauhe sisältää 12 000 IU/kg, C-vitamiinia 10 IU/kg, D-vitamiinia 1500 IU/kg, E-vitamiinia 80 mg/kg ja kuparia 14 mg/kg.
Lue vellin sekoitusohjeet aina pussin kyljestä (valmistaja on Supreme) tai pussin mukana tulevista erillisistä ohjeista.
Critical Care
Valmistusaineluettelosta löytyy timoteitä, soijaleseitä, soijaproteiinitiivistettä, vehnänalkiota, ruokomelassia, suolaa, soijaöljyä, kauranorasta, vehnäjauhoa, hiivaa, vitamiineja ja mineraaleja.
Proteiinia 16 %, rasvaa 3 %, kuitua 23 %, kalsiumia enintään 0,6 % ja fosforia 0,25 %. A-vitamiinia 19 000 IU/kg, C-vitamiinia 10 000 mg/kg, D-vitamiinia 900 IU/kg, E-vitamiinia 190 IU/kg ja kuparia 18 mg/kg.
Lue sekoitusohjeet pussista (valmistaja on Oxbow) tai erillisistä, esimerkiksi eläinlääkärin antamista ohjeista.
Vielä sananen hiivasta, sillä tämä toipilasruoka sisältää hiivaa. Kyseinen hiiva on Saccharomyces cerevisiae. Ei kuitenkaan kannata käyttää kanin ruuansulatusta tukemaan mitään pullannostatushiivaa vaan ravintohiivahiutaleita.
Annostuksesta en osaa sanoa, koska en ole vielä törmännyt luotettavaan lähteeseen, missä tämä olisi varmaksi ilmoitettu. En myöskään ole kokeillut ravintohiivahiutaleita omilla kaneilla, muuta kuin tämän toipilasruuan muodossa.
Ihmisille annostus on vähäistä etenkin alkuun, joten en antaisi kaneille muutamaa hiutaletta enempää kerralla. En myöskään antaisi niitä jatkuvasti tai kovin usein, koska kanin ruuansulatuksen kuuluu toimia ruohojen eikä hiivan voimalla 🙂
*muokkaus 4.2.2023: korjattu vitamiinipitoisuuksien vertailua. Haastateltu eläinlääkäreitä ja ruokien valmistajia. On vaikea tietää, mitä pitoisuuksia pussissa on sen jälkeen kun se on avattu tai sitä on muuten tovi säilytetty.