Kanivinkit,  Käsittely,  Käyttäytyminen,  Sairaudet

Montako kania eläinlääkäriin?

Helou! Jos sulla on monta kania ja yhdellä olisi eläinlääkärireissu tiedossa, montako kania otat käynnille? Vuosia sitten olisin vastannut tähän, että yhden. Enää en ole yhtä varma.

Aiemmin olen vienyt kaneja yksittäin eläinlääkärin vastaanotolle. Reissun jälkeen kanit ovat silti tulleet toimeen keskenään. On kuitenkin mahdollista, että eläinlääkärireissu (etenkin pidempi sellainen) voi vaikuttaa kanienvälisiin suhteisiin. Tiedän muutaman tapauksen, jossa kanit ovat alkaneet hyökkiä toistensa päälle eläinlääkärikäynnin jälkeen.

Miksi kanit eivät hyväksy toisiaan eläinlääkärikäynnin jälkeen?

Jos eläinlääkäriin menee uroskani ja naaraskani jää kotiin, on suurempi riski sille, että kanit eivät enää tule toimeen käynnin jälkeen. Naaraat puolustavat reviiriä uroksia hanakammin. Eläinlääkärissä käynyt kani tuoksuu erilaiselta eikä kotiin jäävä kani välttämättä enää tunnista kaveria.

Kani voi suhtautua eläinlääkäristä palaavaan kaniin täysin vieraana kanina ja koska kanit ovat kuitenkin melko reviiritietoisia, hyökkiminen voi alkaa. Kotiin palaava kani taasen ihmettelee kaverin käytöstä ja puolustautuu kenties myös hyökkäämällä.

Pattitilanteessa ollaan etenkin silloin, kun kotiin jäänyt kani on ollut se alistuvampi eikä enää suostu antamaan kaverilleen periksi. Asunnossa ei ole tarpeeksi tilaa toisen kanin väistämiseen, vaikka neliöitä olisi reilustikin.

Riita poikki ja omistaja väliin?

Jos kanit alkavat tapella, on tärkeää tarkkailla menoa siten, että jahtaaminen on ok, naamakkain hyökkiminen ei välttämättä ole ok. Jos jommasta kummasta tulee verta, on aika erottaa kanit.

boxing rabbits
Nyrkkeilevät kanit näyttävät tältä…

Jahtaamista auttaa se, että lattialla on kanintassujen pitäviä mattoja, jotka eivät liu’u alta kun niiden päältä pinkaistaan karkuun. Piilopaikkojen lisääminen ja uusien virikkeiden tarjoaminen saattavat auttaa, kun kaneilla on mahdollisuus paeta ja tutkiskella uutta ympäristöä. Jos uusia virikkeitä ei ole, kokeile vaihtaa vanhojen tavaroiden paikkaa.

Tuoksuvien yrttien tarjoaminen kannattaa aina, joten siitä saattaa olla tässäkin apua. Kanit voivat siinä syödessään pällistellä toisiaan ja muistella, mahtavatko jo tuntea vaiko eivät. Yrttejä kannattaa ripotella sinne tänne.

Jos menet tappelevien kanien väliin, saatat saada vähän hammasta tai raapaisuja itsekin. Suosittelen siis pitkähihaista paitaa ja paksukankaisia housunpuntteja.

Tappelevat kanit voivat rauhoittua ajan myötä, jos tutustuttaminen aloitetaan kokonaan alusta. Aiemmassa postauksesta löytyy vinkkejä kanien tutustuttamiseen 🙂

Kaikkia kaneja ei toki ole pakko ottaa eläinlääkärikäynnille mukaan, mutta yleensä on jokin ydinporukka, jotka hengailevat eniten yhdessä. Näille voi siis tulla kränää, jos joku kaneista häippäsee kantokopassa pois ja tulee takaisin kummalliselta tuoksuen.

Ai miten niin kani on helppo lemmikki? 😉

Yhden iso stressi vs kahden pieni stressi

Ajattelin aiemmin, että ei kannata viedä kuin sairas kani eläinlääkäriin, koska kantokoppamatka on stressaava. Ei ollut järkeä stressata kaikkia matkalla. Mutta olisiko sittenkin niin, että kaiken kaikkiaan tulee helpommaksi viedä useampi kani?

Näin ainakin nykyään suositellaan.

Koska kani on yhdyskuntaeläin ja tarvitsee lajitoverin seuraa, se koskee myös kantokoppamatkoja. Vaikka kaneja pelottaisi, ne saavat kuitenkin toisistaan turvaa. Kenties voivat sitten kotona keskustella, kuinka kamala reissu tuli tehtyä 😀

Kamaluutta voi kirjaimellisesti pehmittää laittamalla heinää ja vähän jotain herkkua kantokoppaan sekä tietysti vällyjä, joihin pissat imeytyvät. Jos kantokoppa on ylhäältä avonainen, peitä katto kankaalla, jotta kaneilla on mahdollisimman turvallinen olo.

Turvallisia eläinlääkärireissuja kanien kanssa toivottelee Puputäti! 🙂

P.S. Minut löytää myös Instagramista nimellä @pupu.tati

(Kuvat Pixabay.com)

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *