Kanista luopuminen
Eläinsuojeluyhdistyksiin tulee kenties eniten kanipuheluita koululaisten lomia edeltävinä viikkoina. Joulu on myös kodittomiksi joutuvien eläinten sesonkiaikaa, valitettavasti.
Lähestyvä reissu, jolloin eläimelle pitäisi keksiä hoitopaikka, saattaa kuulostaa hyvältä mahdollisuudelta luopua eläimestä kokonaan. Jos et pysty pitämään kania itse, aikuisillekin kaneille on mahdollista löytää uusi koti ja se voi saada siellä hyvän elämän. Nimimerkillä ”Kolmen rescuekanin emäntä” <3
Vaikka tämä ei olisi tullut mieleenkään, muistutan, että kanin päästäminen luontoon ei ole vaihtoehto. Se sotkee paitsi koko ekosysteemin, on haitallista myös kanille itselleen. Luonnossa kani voi päätyä petoeläinten saaliiksi, nääntyä nälkään tai joutua löytöeläintaloon, joka lopettaa kanin 15 vrk kuluttua löytöpäivästä.
Luopumisen syitä
Rabbiting On -lehdessä (numero Summer 19) oli artikkeli kaneista luopumisen syistä. Suurin oli vahinkopoikueet, kakkosena tuli muuttaminen (esim. ulkomaille tai asuntoon, jonne ei saa tuoda eläimiä) ja kolmosena oli omistajan terveysongelmat, mukaanlukien allergiat.
Suuri osa ihmisistä luopuu kaneistaan, koska niitä onkin vaikea hoitaa. Osalla ei olekaan varaa pitää kania, ja osa luopuu kanista uuden vauvan tai koiran vuoksi. Kani on saatettu hankkia lapselle lemmikiksi eikä lasta enää kiinnosta kani.
Vaikka nämä tilastot ovat peräisin brittiläiseltä eläinsuojeluyhdistykseltä, samoja syitä annetaan myös Suomessa. Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen nykyisen eläinkoordinaattorin mukaan viime aikoina suurin syy kaneista luopumiselle on ollut aika. Ei vain ole aikaa kaneille.
Allergiat
Omana koordisaikana suurimmat syyt olivat allergia ja pitovaikeudet. Kani ei itsessään välttämättä allergisoi, mutta heinä senkin edestä. Ilman heinää kani ei voi elää, joten kannattaa ottaa ensin selvää, onko heinälle allerginen.
Yleensä allergia puhkeaa lapsille leikki-iässä, mutta oireiden ilmenemiseen saattaa mennä muutama kuukausi.
Jos mahdollista, kannattaa ensin kokeilla ilmanpuhdistuslaitteita tai siedätyshoitoa, ja sitten vasta miettiä kaneista luopumista. Heinälaaduissa on myös eroja.
Apua eläinsuojeluyhdistykseltä?
Jos tuntuu yhtään epävarmalta, suosittelen ottamaan yhteyttä oman alueen eläinsuojeluyhdistykseen. Jos sellaista ei ole, apua voi kysyä esimerkiksi Hesyltä tai Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistykseltä. Näillä kahdella on pitkä historia kodittomien kanien parissa ja sieltä osataan varmasti neuvoa eteenpäin.
Mullekin voi aina laittaa viestiä, mutta valitettavasti kotia etsiviä kaneja en pysty vastaanottamaan. Voin kuitenkin neuvoa esimerkiksi käyttäytymiseen liittyvissä kysymyksissä. Neuvoni eivät maksa mitään 🙂 Yhteystietoni löytyvät linkin takaa.
Tervettä kania ei koskaan tarvitse lopettaa. Aina löytyy apua, kunhan ei odota, että kaikki tapahtuu hetkessä tai mitään muutoksia tekemättä.
Yksin vai yhdessä uuteen kotiin?
Kanipariskunnille olisi äärimmäisen tärkeää etsiä yhteinen koti. Yksittäisille kaneille voi löytyä helpommin koteja, mutta erottaminen aiheuttaa kummallekin kanille paljon stressiä.
Kaneja ei aina ole helppoa tutustuttaa toisiinsa, joten valmis kanipari on siitäkin syystä hyvä vaihtoehto. Tutustumisvaihe on jo ohi ja kanit tulevat toistensa kanssa toimeen 🙂
Jos kaneja on useampi eivätkä ne tule toimeen keskenään, kannattaa niille etsiä omat kodit. Sellaiset, joissa odottelee lajitoveri, tai joihin hankitaan lajitoveri.
Uuden kodin valinta ja haastattelu
Kanista kannattaa aina pyytää luovutusmaksu. Pentutehtailijat kärkkyvät etenkin leikkaamattomia eläimiä, mutta eivät usein viitsi maksaa niistä mitään. Siksi luovutusmaksu on ihan ensimmäinen epäsopivien kotien karsimiskeino.
Kysy kysymyksiä kanisi luonnetta ajatellen. Onko perheessä pieniä lapsia? Jos on, ei arimpia kaneja heille. Mihin ajattelitte sijoittaa kanin? Makuuhuone on huono valinta. Onko muita lemmikkejä? Kani voi pelätä esim. koiria tai koira stressaantua kaneista. Kerrotko aiemmista lemmikeistäsi? 50 aiempaa kania, kaikki kuolivat parivuotiaina – ei lisää kaneja tänne. Millaista lemmikkiä haet?
Pidetäänkö kania vapaana? Muista tarkentaa, että myös yöllä ja silloin kuin ihmisiä ei ole kotona. Jos vastaus on ”ei”, en luovuttaisi kania. Anna tarvittaessa kodinsuojausvinkkejä. Pyydä omistajaehdokkaita vierailulle ja käy heidän luonaan. Anna puolin ja toisin mietintäaikaa.
Luota mutuun! Jos sulle tulee epäilyttävä tunne, älä luovuta kania. Mutusi on todennäköisesti oikeassa.
Tee luovutuspaperit, kummallekin osapuolelle yksi. Päivämäärät, allekirjoitukset, nimet ja yhteystiedot. Niiden lisäksi kanin/kanien tiedot on hyvä kirjata ylös. Anna mukaan tuttuja tarvikkeita ja ruokia.
Jos adoptio on avoin (luovutat suoraan toiselle omistajalle), pyydä kuulumisia kanista ja vieraile mahdollisuuksien mukaan uudessa kodissa.
Huom! Jos luovutat kanin eläinsuojeluyhdistykselle, adoptio on suljettu. Sulle ei siis kerrota, minne kani menee ja mitä sille kuuluu. Joillekin tämä tapa on helpompi. On kuitenkin tärkeää voida luottaa, että kanille etsitään hyvä koti.
Eläinsuojeluyhdistykselle eläintä luovuttaessa maksetaan yleensä pieni kulukorvaus. Sinä siis maksat eläinsuojeluyhdistykselle siitä, että he ottavat vastaan kanin. Ilman varoja vapaaehtoisvoimin pyörivillä yhdistyksillä ei ole mahdollisuutta auttaa kodittomia eläimiä.
Kanitietoisuus lisääntyy
Kun kanitietoisuus lisääntyy, kodittomien kanien määrä vähenee. Ideaalitilanne on se, että kaneista otetaan selvää etukäteen, tai ainakin että ongelmatapauksissa uskalletaan pyytää apua ajoissa.
Netti on pullollaan kanitietoa, mutta kaikkeen ei voi luottaa. Monesti on kyse uskomuksista ja vanhentuneesta tiedosta, mutta koska sitä on helposti saatavilla, sitä edelleen käytetään. Tämä voi johtaa ongelmiin ja sitä kautta kanista luopumiseen.
Kirjoitin Kanikirjan ja pidän tätä kaniblogia, koska tutkitun tiedon jakaminen ja yhteistyö eläinlääkäreiden kanssa on tärkeää. Opin ja opettelen itsekin koko ajan lisää 🙂 Hyviä esimerkkejä lienevät kalkki- ja suolakivien hankkiminen ja ananaksen sekä papaijan myytti.
Nykytiedon valossa kalkki- ja suolakivet ovat turhia eikä kani tarvitse niitä, kun ravintopuoli on kunnossa. Moni antaa vielä ananasta ja papaijaa suolitukoksia ennaltaehkäisemään, vaikka kummankaan tehoa kanin ruuansulatukselle ei ole todistettu.
Yhteenvetona:
- kani sopii paremmin aikuisille kuin lapsille lemmikiksi (ei tykkää halimisesta ja sylittelystä)
- kääpiökani voi elää yli 10-vuotiaaksi
- kanikin tarvitsee eläinlääkäriä (vuosittainen rokotus, terveystarkastukset, mahdolliset päivystyskäynnit ym. nostavat kuluja hetkessä helposti satoihin euroihin)
- kaneilla suositellaan sekä naaraiden että urosten leikkauttamista
- kani ei kuulu häkkiin (kanilla on suunnilleen sama liikunnantarve kuin kissalla)
- kani syö vain kasvisruokaa ja heinää on oltava koko ajan tarjolla
- kani papanoi ison kasan papanoita joka päivä
- kanin pissassa on voimakas haju (vessalaatikkoa siivotaan päivittäin)
- kani käyttäytyy saaliseläimenä täysin eri tavalla kuin koirat tai kissat (toki poikkeuksia on)
- kani tarvitsee lajitoverin
P.S. Korvapäivää eli kodittomien kanien muistopäivää vietetään 20.6. Siihen liittyen voit askarrella lasten kanssa tai ilman lapsia omat kaninkorvat 🙂
Taita esim. A4-kokoinen tai sitä isompi pahvi kahtia ja piirrä sitten toiselle puolelle korvien ääriviivat. Leikkaa ääriviivoja pitkin, mutta älä pahvin taitoskohtaa, sillä sinne väliin laitetaan narua. Korvat voi sen jälkeen nitoa, liimata tai teipata yhteen. Lopuksi korvat voi halutessaan värittää.