Kanivinkit,  Ruokinta,  Sairaudet

Tiesitkö tätä? – 10 faktaa kanin hampaista

Moikka! Kanin kuuluu syödä suurin piirtein itsensä kokoinen keko päivässä heinää. Sitä ei pysty tekemään heiluvilla tai muutoin huonossa jamassa olevilla hampailla. Jos hampaat eivät ole kunnossa, ei vatsakaan voi toimia kunnolla. Ja jos vatsa ei toimi kunnolla, on koko kanin terveys vaakalaudalla. Siksi tänään aiheena kanin hampaat 🙂

Kanilla on terävät ja talttamaiset hampaat, koska ne on luotu hienontamaan heiniä ja ruohoa. Kanin suu on myös niin kapea, että kattavaa hammastutkimusta ei voi tehdä ilman nukutusta. Ensiksi piikkejä muodostuu yleensä poskihampaisiin eikä etuhampaisiin.

Hampaita voi yrittää tiirailla, kun kani haukottelee. Muuten suuhun ei pääse katsomaan ilman otoskooppia. Haukottelu tosin kestää vain hetken eikä yleensä tapahdu suoraan nenäsi edessä, joten sitä ei kannata pitää ainoana tutkimiskeinona 🙂

Kun piikkejä on nähtävissä, on limakalvovaurioita todennäköisesti ehtinyt jo muodostua. Alaposkihampaat hankaavat kieltä, kun taas yläposkihampaat poskia rikki. Jos kani lakkaa syömästä heinää, hammaspiikit ovat siihen yleensä syynä. Kukapa sitä haluaisikaan syödä, jos joka puraisu sattuu.

Tässä muutama hammasfakta, ole hyvä:

  1. Kani ei ole jyrsijä: lue aiemmasta postauksesta, miten kani eroaa jyrsijöistä
  2. Kanin hampaat kasvavat jatkuvasti: hampaat ovat avojuuriset, etuhampaat kasvavat 2-3 mm viikossa, poskihampaat noin 3 mm kuukaudessa.
  3. Etuhampaiden vieressä on pieni lovi, mistä on kätevä ruutata varovaisesti nestemäistä lääkettä tarpeen vaatiessa. Ellei siis kani suostu lipittämään sitä itse.
  4. Kanin hampaiden kuuluu olla valkoiset. Koska etuhampaiden etupuolella on kova kiillekerros, ne kuluvat siitä hitaammin ja pysyvät näin terävinä.
  5. Aikuisella kanilla on 28 hammasta. Maitohampaita on 16 ja ne lähtevät joko juuri ennen syntymää tai heti sen jälkeen.
  6. Kova leipä ja oksat eivät kuluta tarpeeksi hampaita vaan sen tekee parhaiten tuikitavallinen heinä.
  7. Jos et osaa vielä lukea kania kovin hyvin, pääset varmasti läheiseen kontaktiin näiden talttahampaiden kanssa. Jotta ei tarvitse ihailla kanin purentaa omasta kädestä, lue käsittelyvinkkejä aiemmasta postauksesta 🙂
  8. Lyttykuonoisilla roduilla (leijonanharjas, kääpiöluppa, hermeliini) on muita rotuja enemmän hammasvaivoja. Ai miksi? Koska hammasjuurilla ei ole tarpeeksi tilaa kasvaa. Synnynnäinen alapurenta aiheuttaa myös ikävyyksiä.
  9. Kanin hampaat ovat kuin jäävuori. Ikenistä ulos työntyvät osat ovat vain jäävuoren huippu. Juuret voivat yltää aina kyynelkanaviin saakka tai jopa leukaluun läpi. Silmävuoto voi kanilla tarkoittaa silmätulehdusten lisäksi hammasongelmia.
  10. Hammaspiikit ovat yleinen ongelma kaneilla. Ne kertovat huonosta heinänsyönnistä tai ovat mahdollisesti perinnöllisiä.

Viimeinen kohta kaipaa vähän avausta. Hammaspiikkejä voi siis tulla, jos kanin suvussa on hammasongelmia tai tyyppi saa vääränlaista ravintoa. Vääränlainen ravinto on kaikkea muuta kuin heinää. Kanin pitäisi saada ruokavaliostaan 80 % heinää.

Heinä ei ymmärrettävästi maistu, jos kani on ensin täyttänyt vatsansa energiapitoisilla herkuilla. Tästä syystä kupissa ei pidetä ruokaa 24/7. Oikeastaan kanilla ei kannata pitää ruokakuppia ollenkaan vaan ruuan ripotteleminen pitkin lattiaa ja piilottaminen esimerkiksi peittomyttyjen väliin toimii samalla virikkeenä.

15% kanin ravinnosta pitäisi olla erilaisia tuoreruokia ja vain 5 % pellettiä (ei siis siemenseosta). Näillä eväillä hampaiden pitäisi pysyä kunnossa eikä suolistokaan piiputa. Jos eivät pysy eli kani ei silti syö heinää ja on jo kokeiltu eri heinälaatuja, silloin suositan marssimaan eläinlääkärin vastaanotolle.

Kuten totesin aiemmin, kanin hampaista ei yleensä päällepäin näe, että niissä olisi mitään vikaa. Kuolaaminen mainitaan monissa oppaissa yhtenä hammasongelmien oireena, mutta en ole siihen hammasvaivaisilla kaneilla kertaakaan törmännyt. Oppikirjan mukaisten oireiden puuttuminen ei siis automaattisesti tarkoita, etteikö kanillasi olisi hammasvaivoja.

Vain kaneista tietävä eläinlääkäri voi varmaksi sanoa, onko kanillasi hammasvikaa. Hampaita lyhennetään tarvittaessa hammasporalla, hammasleikkureilla ja -viiloilla. Hampaat hiotaan lyhyemmiksi ja kani on toimenpiteen ajan nukutettuna. Todennäköisesti saatte myös kipulääkettä mukaan.

Etuhampaiden poistoleikkaus

Joskus etuhampaat päätetään poistaa kokonaan. Silloin on tärkeää käydä hammasspesialistilla, jotta saadaan kaikki juurenpalaset pois. Muuten hampaat kasvavat takaisin. Parhaita tuloksia saavutetaan nuorilla kaneilla.

Etuhampaaton kani pystyy kyllä syömään heinää, pellettiä ja tiettyjä tuoreruokia. Oksia ja kokonaisia kovia tuoreruokia (juurekset, omenat, parsakaali jne.) sen sijaan ei.

Osa kaneista syö mielellään raasteita, mutta niitä voi olla hankala poimia huulten ja kielen avulla. Pieniksi paloiksi leikatut tuoreherkut saattavat mennä paremmin alas.

Koska kani käyttää etuhampaita turkkinsa puhdistamiseen, etuhampaiden poisto vaikuttaa myös turkin kuntoon. Kampaile ahkerasti kanin turkkia, mutta parhaan avun se saa varmasti lajitoverilta 🙂

Huom! Kanin hampaita ei saisi lyhentää itse, koska leikkaaminen voi pahentaa purentavikaa ja tulehduttaa hammasjuuren. Lisäksi muita hampaita kuin etuhampaita ei ole mahdollista käsitellä ilman nukutusta.

P.S. Käytin lähteinäni Pilvi Lassilan toimittamaa Poskipusseja, suomuja ja siipisulkia: Pienten ja eksoottisten seuraeläinten hoitotyö -opasta sekä Molly Vargan uudistamaa kakkospainosta teoksesta Textbook of Rabbit Medicine. Artikkelikuva croisy/Pixabay.

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *