Eläinsuojelu,  Kanivinkit,  Sairaudet

Kanien krooniset silmävaivat – kyynelkanavien huuhtelu

Heissan! Kaneilla voi olla jos minkämoista silmävaivaa, mutta olen törmännyt oman eläinperheen kanssa eniten krooniseen silmävuotoon. Kolmella kanillani on ollut silmävuotoa eikä ole sattumaa, että kaksi heistä oli leijonanharjaksia ja kolmas on hermeliini. Lyhytkalloisuus on se yhdistävä tekijä.

Viime kesä oli todella helteinen ja lähes kaikilla kaneillani oli tavallista massiivisempi karvanlähtö. Niin myös Poppanalla, tällä mun hermeliinitytölläni 🙂 Sehän tarkoitti sitten sitä, että karvamöllöjä oli silmissä lähes päivittäin. Koska Poppana ei tule toimeen muiden kanien kanssa, ei hänellä ikävä kyllä ole kaveria, joka pesisi silmiä säännöllisesti.

Yritin parhaani mukaan poistaa karvamöllöjä reseptivapaiden, ihmisille tarkoitettujen, silmätippojen avulla. Se ei auttanut ihan kokonaan, sillä Poppanalle alkoi tulla silmävuotoa ja välillä jopa aivastelua. Nenä ei vuotanut lainkaan eikä muita oireita ollut. Tarkastutin silmät samalla kun vein kanit rokotuksille ja Poppis sai Oftan Akvakol-antibioottisilmätipat. Viikon kuuri vähensi huomattavasti silmävuotoa, mutta ei vienyt sitä kokonaan pois. Aivastelukin väheni. Eläinlääkäri sanoi, että jos silmätippakuuri ei poista valkoista vuotoa, on koitettava huuhtoa kyynelkanavat.

Poppana on yhdeksänvuotias ja vaikka kyynelkanavien huuhtomiseen ei nykyisin tarvita välttämättä nukutusta, halusin että Poppanan hampaat katsotaan samalla ja tarvittaessa raspataan. Poppanalla on aiempina vuosina raspailtu alkavia hammaspiikkejä. Hampaita ei oikeastaan pääse näkemään kunnolla ilman nukutusta, koska kanin suu on niin kapea, että leuat voisivat mennä sijoiltaan.

Poppisevidensia

Poppanaa jännittää hirveästi kantokoppamatkat. Niin sitä vaan luulee olevansa turvassa, kun on jo rokotuksilla käyty, ja sitten ilkeä emäntä viekin uudestaan vastaanotolle.. Kun addrenaliinia on veressä paljon, ei se nukahtaminen käy hetkessä. Se huomattiin tälläkin kerralla. Tuossa kuvassa neiti oli jo saanut kaksi annosta eikä vieläkään ollut riittävän uninen. Se ei haitannut, sillä kyynelkanavat huuhdottiin ensin. Toimenpide on nopea ja onneksi Poppanan kyynelkanavat saatiin auki.

Huonojakin kokemuksia on kyynelkanavien huuhtomisesta, sillä Tupuna-leijonanharjaskanilla se ei auttanut. Kuorsaaminen paheni entisestään ja Tupunan oli vaikeampi hengittää muutaman vuorokauden ajan. Sanoisin kuitenkin, että jos silmätipat eivät auta ja vaiva on krooninen, sitä kannattaa kokeilla. Silmävuotoa ei saisi katsella liian kauan kotona vaan kannattaa viedä kani heti eläinlääkäriin, kun huomaa, ettei vuoto lakkaa tai että se on valkoista. Valkoisella en tarkoita sitä, että silmän päällä näkyy valkoista vaan että silmät näyttävät tavallista kosteammilta ja että silmänurkkaan ja karvoihin kertyvä vuoto on valkoista.

infrapunalamppu

Tässä neiti on kotona heräilemässä, infrapunalampun vieressä. Poppana on tosiaan 9v, joten nukutuksista herääminen alkaa olla työlästä. Poppis on aina ollut hidas heräilijä mikä taas usein johtaa ummetukseen. Onneksi saatiin klinikalta mukaan suolistontoimintaa edistävää lääkettä. Ekana iltana sitä ei tarvittu, kun Poppana heti humalaisena hoiperteli heinäkasan luokse narskuttamaan. Seuraavana päivänä huomasin, ettei ruoka enää maistukaan ja ruuttasin suuhun lääkettä. Aiemmin käytettyjä lääkkeitä ovat olleet Vomend ja Primperan, mutta nyt saatiin Metomotyl Vet -nimistä, melko voimakkaan tuoksuista lääkettä. Sen vuoksi annoin ruutalla vettä ennen ja lääkkeen jälkeen. Voin vain kuvitella, miltä se maistuu..

Nyt papanaa tulee ja Poppana alkaa olla oma itsensä. Luottamus minuun koki kyllä kolauksen. Mieluummin vältellään kuin loikitaan luokse (herkkuja tai silityksiä hakemaan). Sekään ei herätä hurraahuutoja, että pitää parin viikon ajan toimenpiteestä laittaa kumpaankin silmään Exocin-silmätippoja neljästi päivässä.. Onneksi on kurpitsansiemenet!

Mitä kyynelkanavien huuhtomisessa tapahtuu?

  • Jos kani pysyy suht rauhallisena, toimenpide voidaan tehdä ilman rauhoitusta.
  • Hammasongelmien poissulkemiseksi röntgenkuvat voi olla hyvä otattaa ensin. Etenkin lyhytkalloisilla kaneilla (hermeliinit, leijonanharjakset, kääpiölupat) esiintyy kroonisia silmä- ja hammasvaivoja, koska päässä ei ole tarpeeksi tilaa hammasjuurille ja kyynelkanaville. Pitkät tai tulehtuneet hammasjuuret voivat painaa hammasjuuria.
  • Jos kani on hereillä, käytetään puuduttavia silmätippoja.
  • Kyynelpussiin ruiskutetaan fysiologista suolaliuosta kanyylin avulla. Kyynelpistettä voidaan myös painaa varovasti, jotta mätä tulisi paremmin ulos.
  • Yleensä kani viedään pois huoneesta toimenpiteen ajaksi, joten et pääse seuraamaan huuhtomista.

Kootusti vielä Puputädin vinkit:

  • jos kanilla on silmässä roskia, pyyhi ne varovasti fysiologisten suolaliuostippojen (apteekista ihmisille tarkoitetut silmä/korvapipetit) ja vaikka vessapaperin palalla pois. Myös kosteuttavat silmätipat voivat olla hyödyksi (esim. Bepanthen eye).
  • jos epäilet haavaa silmässä tai kani pitää vaikka toista silmää ummessa, vie kani eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii kanin, värjää silmän ja määrää tarvittaessa sekä antibioottisia silmätippoja että kipulääkettä.
  • koska eläinlääkäriin? Jos vuoto on valkoista (silmäkulmaan ja karvoihin jäävä mönjä) tai kani pitää silmää ummessa. Silmävaivat ovat usein yhteydessä hammasongelmiin.
  • älä vaivu epätoivoon, jos kanilla on valkoista silmävuotoa. Se ei yleensä ole merkki pasteurellasta.

Miten silmävaivoja voi ennaltaehkäistä?

  • Tarkista sisäilman sopiva kosteus (sama kuin ihmisillä eli ideaali 45-65%). Kosteusmittareita löytyy melko hyvin kaupoista. Jos ilma on liian kuivaa, hommaa esimerkiksi ilmankostuttimia. Liian kostea ilmakaan ei ole hyvästä, kannattaa varmistaa, ettei talossa ole terveydelle vaarallista hometta.
  • Kiinnitä huomiota kuivikkeisiin ja heinän pölyämiseen. Kumpikaan ei saisi pölyttää hirveästi. Laatuja kannattaa vaihtaa, jos tuntuu, että kuivike tai heinä aiheuttavat oireita. Syysheinän nimellä myytävä heinä voi olla vähemmän allergisoivaa ja haapahake voi sopia kanille paremmin kuin esimerkiksi kutteri.
  • Jos kanilla ei ole lajitoveria, sellainen kannattaa hankkia. Kanikumppanit pitävät toistensa terveydestä huolta pesemällä mm. silmät. Syljessä on parantavia ainesosia, mitkä rauhoittavat ihoa, ja silmänympäryksen nuoleminen auttaa kyynelpussia tyhjentymään. Jos et usko mua, tsekkaa kakkospainos Molly Vargan päivittämästä teoksesta Textbook of Rabbit Medicine, sivu 358. Varga on brittiläinen kaneihin perehtynyt eläinlääkäri.
  • Vessalaatikon siivous kannattaa tehdä päivittäin, näin kanin eritteistä ei pääse syntymään liikaa ammoniakkia, joka ärsyttää silmiä.

 

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *