Kanivinkit,  Ruokinta

Heinä – se kanin tärkein ruoka

Moikka moi! Tänään puhutaan heinästä ja siitä, miksi se on kanille niin tärkeä juttu. Yhtä tärkeää voi olla valita se omille kaneille parhaiten sopiva heinälaatu. Vuosi 2018 oli melko katastrofaalinen heinätuotannon kannalta, koska pitkään jatkuneet helteet haittasivat kasvua. Se valitettavasti näkyy heti laadussa, mutta täytyy olla tyytyväisiä niin kauan kuin heinää kuitenkin riittää. Isompien eläinten omistajilla ei ole ollut kovin helppoa, kun uutisissa on kerrottu tarinoita, kuinka lehmiä tai hevosia voidaan joutua lopettamaan heinäpulan vuoksi.

Heinä on tärkeä ruuansulatuksen lisäksi myös hampaiden kannalta. Heinää syödessä kanin hampaat liikkuvat ylhäältä alas mutta myös sivuttain. Vertailun vuoksi, pellettiä syödessä leuka jyystää vain ylhäältä alas. On siis melkoista humpuukia, että esimerkiksi kovan leivän syöttäminen kanille kuluttaisi hampaita eniten.

Miten kanin saa syömään heinää?

Kanilla ei kuulu olla ruokakippoa 24/7 edessä, tai jos on, siellä ei kuulu olla ruokaa koko ajan. Heinä on ainoa ravinto, mitä pitää olla kanin saatavilla aina. Raikasta vettäkään ei saa unohtaa, sillä ilman nestettä kuitu on pelkkä möntti mahassa eikä se halua liikkua.

Kani syö eniten yleensä kello 15 jälkeen puoleen yöhön asti ja uudestaan klo 2-6 aamuyöllä. Muut ruuat kuin heinä kannattaa antaa aamulla ja illalla. Jos annat pellettiä illalla, ota syömättömät aamulla pois ja anna seuraavalla kerralla vähän vähemmän. Ohjenuorana on, että muun ruuan saantia voi säännöstellä, heinän ei koskaan. Edes nukutusta vaativia toimenpiteitä ennen kania ei paastoteta. Heinän on oltava siellä missä kanikin. Hay is where the rabbit is, siinä teille uusi sananlasku 😀

Kaneille on myynnissä erilaisia heinätelineitä, joiden sanotaan vähentävän sotkua. Joskus ne voivat näin tehdä, mutta moni kani tykkää maata ja mutustella samalla. Toiset käyttävät heinää myös virikkeenä ja kaivelevat sitä. Siksi heinän kiinnittäminen kanin ulottumattomiin voi vähentää sen syömistä. Kaltereiden takaa sitä on vaikea kiskoa ja tällöin syömisasentokin voi olla sellainen, että heinänpalasia tippuu silmiin helposti. Jos likaiset kuivikkeet ja heinät vaihtaa kerran päivässä, heinien likaantuminen ei ole ongelma. Heinätelineet, joiden päälle kani pystyy hyppäämään, voivat myös aiheuttaa ylimääräisiä eläinlääkärireissuja. Tassu voi jäädä väliin, nimimerkillä ”Kokemusta on”…

Jos kani ei halua syödä heinää, on syytä varata aika eläinlääkäriin ja tarkistuttaa erityisesti hampaiden tilanne. Jos kani on juuri tullut taloon, voi olla että ruokavalio on ollut aiemmassa kodissa väärä eikä kani heti totu uusiin hajuihin ja makuihin. Kun vain heinää on tarjolla, kanin pitäisi alkaa mutustaa sitä muutaman tunnin kuluessa. Muista antaa kanillekin ruokarauha eli sijoita heinät kanin mielestä turvalliseen paikkaan.

Ruusalla ja muilla kaneillani heinät ovat yleensä vessalaatikon yhteydessä, mutta tässä päätin tehdä testin, kumpi kasa maistuu paremmalta 🙂

luomuheinä

Syysheinä, luomuheinä, timotei jne. Mikä heinä sopii parhaiten?

Heinälaaduissa on eroja ja yleensä kaneille sopii parhaiten timoteiheinä. Villikani syö ruohoja ja heiniä muun ravinnon ohella, joten pientä osviittaa saa siitä. Villikanin ruokavalio vaihtelee ympäristön ja vuodenajan mukaan, joten ei kannata tyytyä vain yhteen laatuun lemmikkikanienkaan kanssa.

Säilöntätapa, niittoajankohta ja lannoitteet vaikuttavat heinän laatuun. Syysheinän nimellä myytävä heinä on korjattu ennen kukintaa. Paksukortinen heinä on yleensä nuorta heinää sokeripitoisempaa. Jos heinä on saanut kuivua pitkään auringossa, siinä on paljon D-vitamiinia. Nopeasti kuivatettu sisältää puolestaan paljon A-vitamiinia. Alfalfa- eli sinimailasta sisältävässä heinässä on korkea oksalaattipitoisuus, mikä sitoo kalsiumia.

Vuosien kokeilujen jälkeen olen päätynyt tarjoamaan omille kaneille luomuheinää. Se maistuu kaneille todella hyvin. Sitä yritetään syödä jo pussista 😀 Kahden kilon pakkaus riittää kolmella aikuisella kääpiökanilla noin viikon. Tässäkin on toki eroja, mutta yleispätevänä ohjeena voi todeta, että anna kanille vähintään sen kokoinen keko heinää päivässä. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jos vaikka tulee yllättäviä menoja (sairaalareissu tms.), kanilta ei lopu ruoka kesken. Yllättäviä tilanteita varten kannattaa muuten lompakossa pitää lemmikki yksin kotona -korttia. Sellaisia saa mm. Kanikirjan vikalta sivulta 🙂 Lisätietoja täällä.

Luomuheinä on tavallista heinää kalliimpaa, mutta siinä on enemmän erilaisia kasveja. Apilan ja voikukan sattumat innostavat kaneja syömään lisää.

heinät

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *