Eläinsuojelu,  Kanivinkit,  Käyttäytyminen

Ilotulitteista ja eläimistä

Se on kohta vuodenvaihde käsillä! Monille se tarkoittaa ilotulitteiden ostamista ja ampumista. Joskus pienempänä olen ollut mukana ilotulitteita ampumassa, mutta vuosikausiin se ei ole omaan repertuaariin kuulunut. Edesmennyt koirani Roope pelkäsi kovasti ilotulitteita, joten ei senkään puolesta tehnyt mieli ampua itse raketteja. Joka vuosi eläimiä lähtee omistajiltaan karkuun, koska säikkyvät raketteja. Älkää tuoko koiria rakettien lähelle! Sellainen koira, joka ei ole aiemmin pelännyt raketteja, voi ihan yhtäkkiä lähteä lipettiin. Uuden vuoden juhlinta voi äkkiä vaihtua syvään huoleen lemmikin voinnista.

Miten voi ennaltaehkäistä mahdolliset karkureissut ja helpottaa lemmikin elämää ilotulitteiden aikaan? Koirien lisäksi myös muut lemmikit kärsivät raketeista.

  • Lenkitä koirat jo ennen virallista kellonlyömää, jolloin raketteja saa alkaa ampua. Tosin sehän ei tarkoita, etteikö siellä joku silti niitä jo ampuisi..
  • Tarkista hihnan ja kaulapannan kunto, etteivät ne napsahda poikki jos koira lähtee vetämään.
  • Käyttäydy mahdollisimman normaalisti. Älä hyysää tai lepertele.
  • Pidä telkkaa tai radiota auki, jotta tasaista puheensorinaa on koko ajan. Näin yksittäiset raketit eivät erotu yhtä kovaäänisinä.
  • Vedä verhot kiinni ja pidä valoja päällä, se vähentää kirkkaiden rakettien välkkymistä.
  • Pidä ulko-ovi visusti lukittuna ja tarkista muutkin ovet tai ikkunat, joista lemmikki voisi päästä karkuun. Katso aina ensin, missä lemmikki on ennen kuin avaat ulko-oven.
  • Ota hajunäyte lemmikistä etsijäkoiria varten. Jos sinulla on ulkoilevia lemmikkejä tai ulkorakennuksissa asuvia lemmikkejä, suosittelen ottamaan talteen joko eläimen karvaa tai sitten vaikkapa vanulappuun hieraistuna lemmikin hajua. Hajunäyte säilötään minigrip-pussiin tai johonkin pieneen purkkiin. Ota heti yhteys Etsijäkoiraliittoon, kun katoaminen on huomattu.
  • Kokeile haihdutinta.

Markkinoilla (myynnissä ainakin eläintarvikeliikkeissä) on tarjolla erilaisia haihduttimia, joiden sanotaan vähentävän lemmikin stressiä. Ostin kaneja varten pienimmän mahdollisen pakkauskoon Pet remedyä. Se on suihkepullo, jota voi suihkuttaa esimerkiksi kantokopan alusiin ennen eläinlääkärireissua. Olen sitä ehtinyt kokeilla yhden kanin kanssa eikä se tuntunut helpottavan Poppanan oloa yhtään. Kani ei tykkää uusista hajuista ja tuossa suihkeessa se haju on omaankin nenään tarpeeksi tuju. Voi olla, että sitä vältetään ja pelkästään suihkeen haju pelästyttää kanin, vaikka sen pitäisi toimia juuri päinvastoin. Linnuille en ole uskaltanut sitä suihkuttaa, koska ne ovat muutenkin niin herkkiä kaikille tuoksuville aineille.

Oletko kokeillut haihduttimia ja onko niistä ollut teidän eläinperheelle hyötyä? Kuulisin mielelläni käyttökokemuksia 🙂

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *