Kanivinkit,  Virikkeet

Virikkeitä kaneille ja jyrsijöille

Se on vuoden ensimmäinen päivä, hyvää maanantaita! Lukemat kuulostavat jo scifi-leffan tapahtuma-ajalta. Paluu tulevaisuuteen -leffoissa mainitut vuodet ovat menneen talven lumia ja James Cameronin Titanicista on jo kaksikymmentä vuotta.. Aika menee vikkelään.

Vuosien varrella olen törmännyt erilaisiin askarteluvinkkeihin, mitä voi kaneille ja jyrsijöille tehdä itse. Virikkeenä toimivat erinomaisesti ainakin pahvi ja erilaiset oksat. Pahvi ei kylläkään sovi herkkävatsaisille, jos sitä niellään eikä pelkästään nakerrella. Tarkkaile siis lemmikin jätöksiä ja vointia päivittäin.

Gerbiileille sopivat mainiosti vessa- ja talouspaperihylsyt. Ne toimivat tunneleina. Esimerkiksi syyrianhamsteri voi jäädä niihin jumiin, jos on täyttänyt poskensa ruualla. Kaneille ja isommille jyrsijöille niitä voi käyttää ruuan piilottamiseen. Älä kuitenkaan käytä vedessä sulavia vessapaperihylsyjä (ns. flush & go), sillä ne voivat aiheuttaa tukoksen ruuansulatuksessa.

Jos vaikka vessapaperihylsyyn haluaa piilottaa ruokaa, sinne voi lisäksi laittaa raffianarua. Pienet pelletin palaset ja muutama kurpitsansiemen takaavat, että kiinnostus säilyy.

Oksat ja varvut eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, mutta maanomistajan luvalla voit kerätä erikokoisia oksia. Valitse tarpeeksi paksuja oksia, joihin voi porata reiät vahvaa metallilankaa varten. Metallilangan avulla voi muotoilla oksista oman puusillan. Toki hamstereille ja gerbiileille riittää pienemmät oksat ja ohuempi metallilanka. Langan päät voi taittaa niin ettei silta lähde purkautumaan eikä teräviä päitä jää lemmikin huoleksi. Syötäväksi kelpaavat puolukan ja mustikan varvut. Niitäkin voi laittaa vessapaperihylsyjen sisään. Raakileita marjoja ei kannata kerätä.

Erikokoisista oksista saa tehtyä majoja. Niiden päät voi sitoa vaikkapa raffia- tai olkinarulla yhteen. Vielä on kokeilematta eräs puputiipii, jonka esittelen joskus myöhemmin..

kuva9

Raffianarua voi ripustaa tuolin tai pöydän jalkoihin ja narulle laittaa puisilla pyykkipojilla terveellisiä herkkupaloja kiinni.

Jos olet käsistäsi kätevä, voit kerätä nuoria pajunoksia ja punoa niistä lemmikille korin, virikepallon, lyhyen tunnelin tai vaikkapa pienen tiipiin. Pujontavinkkejä löytyy esimerkiksi youtubesta.

Käsittelemättömästä ja tarpeeksi vahvasta puusta saa nikkaroitua mökin. Päät voi jättää avoimiksi, jolloin mökkiin tarvitsee kolme sivua. Osat voi ruuvata kiinni, jotta mökki olisi tukevampi. Osia voi laittaa myös neljä tai viisi ja sitten sahata päihin esimerkiksi pyöreät aukot. Saaliseläimille kaksi oviaukkoa on tärkeä juttu, kukaan ei halua piiloutua umpikujaan. Päälle voi heittää pyyhkeen tai muun kankaan, niin lemmikki voi tähystellä pehmeämmällä alustalla mökin katolla.

Tiiliskivet tarjoavat hyvän virikkeen. Reikiin voi laittaa oksia lehtineen. Niitä on kiva kurotella syömään ja samalla kivi voi vähän kuluttaa kynsiä. Pienemmät jyrsijät voivat käyttää tiiliskiviä kiipeilyyn. Saviruukut käyvät piiloutumiseen, kun ne kaataa kyljelleen. Jos onnistuu halkaisemaan ruukusta vain pienen oviaukon verran palaa pois, se käy pesämökistä.

DSC_0561

Kaneille ja jyrsijöille voi rakentaa vaikka minkälaisia linnoja pahvista. Pienjyrsijöille riittää esimeriksi kaurahiutalepaketit ja paperihylsyt, mutta kaneille ja marsuille tarvitaan hiukan kookkaampia pahvilaatikoita. Oviaukkoja voi leikata mattoveitsellä tai saksilla itse, mutta niitä ei kannata tehdä liikaa, sillä eläimet pitävät hampaillaan niistä huolen. Oviaukko ilmestyy joka tapauksessa sinne, minne lemmikki sen haluaa 🙂

Melkein missä tahansa materiaalissa voi olla eläimelle haitallista ainesosaa (kun materiaalia syödään), mutta ei ainakaan kannata käyttää virikkeissä ylimääräisiä kemikaaleja. Välttele lakattuja pintoja. Kyllästettyä ja ongelmajätteeksi luokiteltua puuta ei voi käyttää.

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *