Kanivinkit

Kanit ja lumi

Moikka moi! Ihme ja kumma, talvea riittää vieläkin ja lunta tulee vähän väliä. Siitä syystä ajattelin tänään kirjoittaa kaneista ja lumesta, ja siitä, miksi nämä kaksi eivät kuulu yhteen. Eurooppalainen kani on eri asia kuin Suomessa luonnonvaraisina elävät rusakko ja metsäjänis. Sisäkanilla ei ole valmiuksia pärjätä pakkasessa, koska niiden tassukarvat ja turkki eivät ole paksuuntuneet riittävästi. Lämpötilaero on myös huomattava, jos sisällä on noin 20 astetta lämmintä. Tarkennan vielä, että tässä on kyse erityisesti sisäkanien ulkoilusta, ei kanien pitämisestä ulkona.

Parikymmentä tai edes kymmentä vuotta sitten en muista törmänneeni tällaiseen villitykseen, että kaneja viedään lumeen ”leikkimään”. Nyt se on kuitenkin siinä määrin lisääntynyt, että on aiheellista herättää siitä keskustelua. Mielipide-eroja on aina eikä siinä mitään, kunhan ottaa selvää mahdollisista tutkimuksista ja faktoista, jotta ei tule vaarantaneeksi eläimen terveyttä.

Jos kani ei ole tottunut ulkoilemaan, sille on pienoinen shokki joutua lumen keskelle. Lämpötilaero altistaa esimerkiksi hengitystietulehdukselle. Kylmyys voi aiheuttaa myös vatsavaivoja. Jos kovasti jänskättää ja on kylmä, suolistontoiminta voi häiriintyä niin että kohta kanilla on ummetusta. Paleltumia ja virtsatietulehdusta voi tulla, mikäli lumessa ollaan kauan.

En ole talviulkoilun kannalla, mutta jos kania välttämättä haluaa hangessa ulkoiluttaa, kannattaa ulkoilutuokiot pitää vain muutaman minuutin pituisina ja tarjota kanille esimerkiksi peitoilla varustettu kantokoppa, johon voi pujahtaa piiloon tai lämmittelemään. Pakkasrajaa ei kannata hilata kovin ylös, sillä mitä lauhempi sää, sen parempi.

Jos mahdollista, tuo lumi mieluummin sisälle kuin sisäkani ulos. Näin lunta voi ihmetellä turvallisesti omassa ympäristössä. Omat kanini eivät siitä välittäneet ja Ruusa oli ainoa, joka edes kunnolla lähestyi lumiastiaa. Jotkut kanit voivat tykätä lumen kaivelusta ja sellaisille tapauksille lumiastia voi tarjota kivan virikkeen. Siinäkin kannattaa tarkkailla, ettei kani jää istumaan tai makoilemaan lumen päälle, jotta turkki ei kastu eikä kani kylmety.

Talviulkoiluun pätevät samat säännöt kuin muuhunkin ulkoiluun. Se ei sovi kaikille kaneille. Etenkään kaneille, joilla ei ole omaa aidattua pihaa, missä loikkia. Valjaissa kulkeminen ei ole joka kanin juttu. Ne, joille valjaat eivät aiheuta stressiä, voi hyvin viedä ulkoilemaan kuivalla ja muutenkin sopivalla säällä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *