Eläinsuojelu,  Kanivinkit

Kanin mikrosirutus ja karkurikanit

Moikka moi! Kuulin juuri, että Käikälään (Hämeenlinnaan) on muodostunut citykanipopulaatio, mistä tulikin mieleeni kanien siruttaminen ja karkurikanit. Pirkanmaalla ei onneksi ole citykaneja, koska ihmiset ilmoittavat niin hyvin löytökaneista ja kaneja myös onnistuneesti loukutetaan (elävänä tietysti) sekä otetaan muilla tavoin kiinni. Kesymmän (tai tarpeeksi kauhuissaan olevan) kanin voi saada ihan nostamalla kiinni, mutta kyllä suurin osa lähtee karkuun kun ihminen lähestyy.

Kanin loukuttaminen

Kanien loukuttamiseen käy supikoiraloukku, jonka päälle on heitetty pyyhe tai muuta kangasta. Paremman puutteessa voi käyttää pahvilaatikoita tai kyljelleen kaadettuja pyykkikoreja, mutta niiden käyttöä pitää valvoa lähempää, koska muuten kani ei jää kiinni. Huom! Loukuttaessa loukut pitää aina tarkistaa useamman kerran päivässä. Paras aika kanin kiinnisaamiselle on aamu- tai iltahämärä, jolloin kanit ovat vilkkaimmillaan.

Joskus ”kanikarkuri” ei olekaan omille teilleen lähtenyt kani vaan tarkoituksella luontoon dumpattu kani. Ilmastonmuutos tuo Suomeen yhä leudompia talvia, joten lemmikkikanien voi olla helpompi pysytellä hengissä myös talviaikaan. Jos dumpatut kanit ovat leikkaamattomia, populaation alku on valmis. Jos kani on sirutettu ja omistajan tiedot oikein, kadonnut kani voi löytää kotiin, jos sen joku luonnosta poimii. Tämä vaatii tosin sen, että löytäjällä on käytössään sirunlukija ja että sirun tiedot ovat oikein.

Kanin tunnistusmerkintä eli sirutus

Mikrosirut eli tunnistusmerkinnät ovat yleisiä koirilla ja kissoilla, mutta myös kaneja voi siruttaa. Mikrosiru on noin riisinjyvän kokoinen ja se laitetaan niskaan nahan alle. Siruttaa saa vain eläinlääkäri tai tehtävään koulutettu henkilö.

Neulan koon vuoksi ei kannata siruttaa poikasia vaan kaneja, jotka ovat vähintään 12-viikkoisia. Helpointa sirutus on tehdä jonkin muun toimenpiteen yhteydessä, esimerkiksi kastroinnin tai steriloinnin yhteydessä, kun kani on valmiiksi nukutettuna. Sirutus tehdään muutoin kanin ollessa hereillä. Sirutusneula on noin kolme kertaa paksumpi kuin rokotusneula.

Sirun toimivuus pitää tarkistaa heti sirutuksen jälkeen. Kanin iho on erilaista kuin koirien tai kissojen, koska se on ohuempaa ja paperimaista. On mahdollista, että siru tippuu ulos sirutuksen yhteydessä tai sen jälkeen. Siksi kannattaa tarkistaa, että siru on paikoillaan. Sirut voivat myös vaeltaa kanin kropassa, joten se voi löytyä ajan myötä jostain muualta kuin niskasta. Kannattaa aina kuljettaa sirunlukijaa koko kanin ympärillä ennen kuin varmistuu siitä, ettei sirua ole.

Jos kanin kanssa käy sirutustapahtumassa, ota selvää sirun rekisteröinnistä. Sirusta ei ole hyötyä, jos sen tietoja ei ilmoiteta eteenpäin 🙂 Muista myös pitää sirun tiedot ajan tasalla, jos yhteystietosi muuttuvat. Sirunumeron voi kirjoittaa kanin rokotuskorttiin. Siru kannattaa piipata joka kerta, kun kanin vie eläinlääkäriin.

Sirutus maksaa muutamasta eurosta (sirutustapahtuma) muutamaan kymppiin (eläinlääkärin vastaanotto, pois lukien käyntimaksu). Eläinlääkärillä hinta on muiden toimenpiteiden ohessa edullisempi kuin omana käyntinään. Sirutus itsessään on nopea juttu, joten siihen ei tarvitse varata muutamaa minuuttia kauempaa.

P.S. Toivon kovasti, että Käikälän kanipopulaatio saadaan loukutettua ja hoidettua kunnialla uusiin koteihin. Jos pitää luopua omasta eläimestään tai jos lemmikki karkaa, apua voi aina kysyä esimerkiksi oman alueen eläinsuojeluyhdistykseltä. Hämeenlinnan alueella kaneja ottaa vastaan Pieneläinhotelli Sinna. Karannutta lemmikkiä voi koittaa paikallistaa riistakameran avulla ja Etsijäkoiraliitolta kannattaa kysyä apua. Koska lain mukaan lemmikin vointi on tarkistettava vähintään kerran päivässä, huomaat pian jos kaikki eivät ole tallella.

P.P.S. Eläimen dumppaaminen luontoon rikkoo lakia eikä tällainen ”vapauttaminen” palvele lemmikinkään hyvinvointia. Apua saa, jos sitä uskaltaa pyytää 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *