Eläinsuojelu,  Kanifanin jutut,  Kanivinkit,  Sairaudet

Vakuutus kanille?

Helou! Kyselin heinäkuussa Sarin Arkin Facebook-sivulla, ottaisitko kaneille vakuutusta. Sain kyselyyn päälle 200 vastausta ja 62% äänestäjistä ottaisi kaneilleen vakuutuksen, 38% ei.

Kanihan kuuluu Suomessa lemmikkien top vitoseen eli niitä on todella monessa perheessä. Kääpiökanit, joita suurimmalla osalla on, voivat elää yli 10-vuotiaiksi. Sikäli on erittäin outoa, ettei kaneille ole juuri vakuutuksia tarjolla. Sama tilanne on tosin muillakin eksoottisilla lemmikeillä. 

kanivakuutus
Kanille vakuutus, kyllä vai ei?

En jättänyt asiaa yhteen kyselyyn vaan tiedustelin kanien vakuutuksista myös suoraan vakuutusyhtiöiltä. Kerroin äänestyksen tulokset ja että vastaajat kommentoivat aihetta seuraavasti:

  • ”Ehdottomasti ottaisin koska eläinlääkärikulut ovat kalliita.”
  • ”Muutaman tonnin kanien eläinlääkärikuluihin laittaneena kyllä ottaisin, jos hinnat olisi järkevät. Kaikki paha kuitenkin sattuu aina päivystysaikaan ja joutuu ottamaan röntgenit yms.”
  • ”saisikohan vakuutukseen myös kanin tekemät vahingot, esimerkiksi pesukoneen tiivisteen jyrsimisen”
  • ”Jos hinta ja omavastuut oöisi kohdallaan. Kanin hoito on kallista.”
  • ”Jos hinta ja ehdot olisivat kohtuulliset, eli todella ajateltu juuri kania, en näe syytä olla ottamatta.”
  • ”Hinnan yms ollessa hyvät niin ainakin vakavasti harkitsisin ottavani”

Vakuutusyhtiöiden vertailua

Otin yhteyttä kuuteen eri vakuutusyhtiöön. Seitsemännen nettisivuilla luki, että heiltä on saatavilla kaneille vakuutus. Tämä Fennia vaatii kuitenkin kotivakuutuksen ottamisen heiltä ja että eläin on terve sekä tietyn ikäinen. Viittä vuotta vanhemmalle kanille ei saa otettua vakuutusta ja vakuutus raukeaa kanin täyttäessä seitsemän. Plussaa Fennialle siitä, että seuraeläinvakuutuksen nimellä olevan vakuutuksen tiedot löytyvät valmiiksi heidän kotisivuiltaan. 

Pohjantähden Seuraeläinturva on ryhmävakuutus, jolla vakuutetaan muut seuraeläimet kuin kissat ja koirat. Vakuutusta ei löydy suoraan heidän kotisivuiltaan vaan asia selvisi chatin kautta.

Eläimiltä ei vaadita eläinlääkärin todistusta terveydentilasta. Seuraeläinturva kattaa ainoastaan tapaturmaisen kuoleman ja sitä varten pitäisi myös ottaa kotivakuutus samasta yhtiöstä. Tämä kyseinen vakuutus ei siis toisi apua niihin yllättäviin eläinlääkärikuluihin.

* (ks. lisäys tekstin lopussa) Agria Eläinvakuutuksen asiakaspalvelusta vastattiin, ettei kanien vakuuttamisen ajankohtaa ole vielä tiedossa, mutta sellaista on kenties luvassa. Ruotsissa kanivakuutusta on ollut tarjolla jo pitkään. Agriasta vinkattiin, että kannattaa seurata heidän Facebook- ja Instagram-tilejään, sillä sitä kautta uutiset saavuttavat kanilliset nopeimmin.

If ei tarjoa vakuutusta kaneille, mutta laittoivat toiveeni eteenpäin. Sama tilanne oli POP Vakuutuksessa, LähiTapiolassa sekä Pohjola Vakuutuksessa. Ifiin sai yhteyden chatin kautta, tosin ensin piti jutella botin kanssa. POP Vakuutukseen ja Pohjolaan sain yhteyden Facebookin kautta ja LähiTapiolaan jätin yhteydenottopyynnön heidän kotisivujensa kautta.

Pohjola ja Agria vastasivat viimeisimpinä. Agrialle plussaa siitä, että sivuilla oli sähköpostiosoite näkyvillä. Sähköpostiin mahtuu usein enemmän tekstiä, kun taas yhteydenottolomakkeessa saattaa olla rajattu merkkimäärä.

Pelkkä puhelinnumero, yhteydenottolomake tai chat eivät ole parhaita yhteydenottotapoja. Helpommalta tuntuu sähköposti tai Facebookin yksityisviesti, koska viestin voi kirjoittaa silloin kun on itsellä aikaa ja vastaus tulee silloin kun yrityksen asiakaspalvelulla on aikaa. Toki vastauksen saaminen voi kestää kauemmin kuin esimerkiksi puhelinpalveluun soittaminen.

Fennia vai Pohjantähti?

Koska tällä hetkellä Fennia ja Pohjantähti ovat ainoita, jotka tarjoavat kaneille vakuutusta, valinta ei ole vaikea. Omistajat, itseni mukaan lukien, toivovat kanivakuutukselta erityisesti äkillisten eläinlääkärikulujen korvaamista. Pohjantähti korvaa vain kanin tapaturmaisen kuoleman, mistä tulee vähän sellainen ”eläin on esine” -fiilis.

Näistä kahdesta en kuitenkaan taida valita kumpaakaan vaan jään odottelemaan * Agrian tulevaa tarjontaa 🙂 Jos sinäkin laitat toiveesi eteenpäin, vakuutusyhtiöissä kenties kuunnellaan mahdollisia asiakkaita suuremmalla todennäköisyydellä. Toivoa sopii, että ehdot ja hinnat ovat kunnossa ja että kanivakuutus ei ole sidottu kotivakuutukseen.

Parhaat ehdot kanivakuutukselle?

Koska kääpiökanien ja jättirotuisten kanien eliniänodotukset eroavat toisistaan paljonkin, kannattaa tämä ottaa huomioon vakuutuksissa. Kaneille tyypillisiä eläinlääkärikäyntejä ovat äkilliset päivystysreissut, jolloin usein tarvittaisi kuvantamista. Siihen ei tuplahinnalla monella ole mahdollisuutta.

Nyt kun kanien verenvuotokuumetauti on rantautunut Suomeenkin, kaneja saa viedä vuosittain rokotuksille, jonka yhteydessä tehdään terveystarkastus. Tämäkin voi tuoda omistajille lisäkustannuksia.

Suosituimpia rotuja lienevät kääpiöluppa, leijonanharjas ja hermeliini. Näillä on paljon hammas- ja silmävaivoja. Toki hammasvaivoja on kaneilla muutenkin, kun hampaat ovat avojuuriset eli kasvavat koko ajan. Luppakorvaisilla kaneilla korvavaivat ovat myös yleisiä.

Jos mitään ei ole tehtävissä tai kani menehtyy omia aikojaan, niin kamalalta kuin se kuulostaakin, olisi hyödyllistä lähettää kani ruumiinavaukseen. Esimerkiksi pasteurellasta on tuntunut muodostuvan sairaus, jonka piikkiin laitetaan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Vaikka siihen ei olisi aihetta. Hidastunut suolistontoimintakin voi olla oire jostain vielä vakavammasta eikä sairaus itsessään. Kaikki lisätieto kanien sairauksista on hyödyksi, koska sen avulla seulontaa tai hoitomuotoja voidaan kenties kehittää.

Jos ajatellaan niitä hampaita jälleen kerran, kani voi aiheuttaa tuhoa kotona. Kaikki johdot ja muut mahdolliset vaaranpaikat kannattaa tietysti suojata, mutta ehkä sellainen jyrsimisvahinkoja kattava lisämauste vakuutukseen olisi toivottu.

Mitä sinä kaipaisit kanivakuutukselta, jos olisit sellaista ottamassa? 🙂

* lisäys 15.4.2020: Nyt on myös Agrian kanivakuutus rantautunut Suomeen 🙂

Agrian uusi kanivakuutus kattaa yli 6-viikkoiset kanit. Harmillisesti siitä on rajattu hammasongelmat kokonaan pois. Suorakorvaus on käytössä Pirkanmaalla esimerkiksi Eläinklinikka Hakametsässä ja Evidensiassa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että suorakorvaus toimii vain arkisin klo 9.00-16.30. Sen ajan ulkopuolella pitää koko eläinlääkärimaksu maksaa ensin itse ja hakea Agrialta korvausta jälkikäteen. Fennialla ei ole tietojeni mukaan lainkaan suorakorvausta eläinlääkäriasemilla.

Hyviä uutisia kanirintamalla joka tapauksessa!

 

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *