Kanivinkit,  Sairaudet

Auringonvalon tärkeydestä (ja vähän myös kalsiumista)

Moikka! Tänään voisi puhua auringonvalosta ja kuinka tärkeä juttu se on myös lemmikeille. Ikkunoihin saa uv-suojauksen, joten voi olla, että sisäkani ei saa tarpeeksi auringonvaloa. Jos aurinkoa ei ole tarpeeksi, D-vitamiinin saanti voi olla liian vähäistä. Ennen kuin riennät hankkimaan kanille ultraviolettilamppua, konsultoi eläinlääkäriä sen tarpeellisuudesta. Sama koskee muitakin eläinlajeja, jotka elävät sisätiloissa.

Vaikka kani onkin jokseenkin hämärässä viihtyvä eläin, sekin tarvitsee aurinkoa. D-vitamiinia saa esimerkiksi auringossa pitkään kuivuneesta heinästä, mutta auringonvalo olisi kanillekin tärkeää. Lämpötila ei kuitenkaan saa kohota liian ylös, sillä ihannelämpötila on noin 15-20 celsiusastetta.

Miksi D-vitamiini on tärkeää? D-vitamiini, jota auringostakin saa, on kalsiumin ohella luuston rakennusaine. Kalsium on melkoisen tärkeä kivennäisaine eläimelle, jonka hampaat kasvavat jatkuvasti. Muutama hyödyllinen fakta, olkaa hyvät: Kanien maitohampaat lähtevät pois jo kohdussa ja rautahampaat kasvavat koko ajan. Etuhampaat kasvavat noin 2-3 mm viikkovauhtia ja poskihampaat 3 mm kuukaudessa.

Mistä kalsiumia saa? Kania voi verrata vegaaniin, sillä sen ruokavalioon ei kuulu mitään eläinperäistä. Jos nyt mieleen tulee ensimmäisenä kananmuna ja kalkkikivet, niin ne ovat menneen talven lumia. Kanitietous lisääntyy jatkuvasti ja nyt on hiffattu, että kalkkikivi on tarpeeton. Jos on sellaisen jo hankkinut, ei siitä vaaraakaan ole, jos kani saa liikkua vapaasti asunnossa. Jos kani on teljetty häkkiin kalkkikiven kera, siitä voi muodostua ongelma, kun kani alkaa järsiä sitä ylenpalttisesti tylsyyksissään.

Vihreistä lehtivihanneksista kalsiumia saa paljon. Laita tarjolle pieniä määriä esimerkiksi lehtikaalia silloin tällöin ja anna kanin viettää hetki auringossa, niin D-vitamiinit hoituvat samalla. Pinaatissa on paljon oksalaattia, mikä sitoo kalsiumia. Siksi sitä pitää antaa vain harvoin ja pieniä määriä.

Kanilla on muista eläimistä poikkeava kalsiumaineenvaihdunta. Ravinnosta saatu kalsium imeytyy suolistosta munuaisiin ja tulee virtsan mukana ulos. On siis normaalia, että kanin virtsassa on sakkaa. Imettävä naaras ja kasvavat poikaset tarvitsevat normaalia enemmän kalsiumia. Lisätietoa mm. täällä kanieläinlääkäri Frances Harcourt-Brownin kirjoittamana.

Auringonvalon ja kalsiumin puute altistaa erilaisille sairauksille. Hammasongelmaisten kanien leukaluu voi olla niin ohutta, että hampaat löystyvät ja kasvavat väärään suuntaan. Tähän kun yhdistää häkittämisen, tulee mieleeni eräs eläinsuojelutapaus vuosien takaa. Monta kymmentä jyrsijää ja kania oli pidetty pimeissä, ikkunattomissa ulkorakennuksissa. Eläimet olivat pienissä häkeissä. Tuo ”pieni” on kylläkin tarpeeton lisäys, sillä häkki on häkki. Ei ole olemassa tarpeeksi suurta häkkiä. Häkistä tulee eläimelle vankila, kun sieltä ei pääse halutessaan pois.

Eläinsuojelutapauksen muodosti kasvattaja, joka lopetti toimintansa. Tämä kasvattaja myi eläimiään mm. paikallisiin eläinkauppoihin. Eläimillä oli erilaisia oireita ja sairauksia, joiden lista oli pitkä. Monta rottaa jouduttiin lopettamaan mycoplasman vuoksi ja muutamalla hamsterilla oli purentavika, niin että niiden hampaita piti lyhentää tietyin väliajoin. Yksi kani mursi uudessa kodissa jalkansa loikittuaan lattialla. Spondyloosi on myös yllättävän yleinen vaiva kaneilla. Se huomataan vasta, kun kani alkaa oireilla ja selkäranka kuvataan. Toistuva lisääntyminen, liikkumattomuus ja epäsopivan ravinnon muodostamat puutostilat altistavat eläimen monille täysin vältettävissä oleville sairauksille.

Jos mahdollista, tee kanille ulkotarha, jossa se on valvotusti, tai vie kania valjaissa ulos. Sisäkania voi viedä ulos vasta kun sää on sopiva eli ei tuulisella tai sateisella säällä. Kanin kanssa ulkoillessa saat itsekin D-vitamiinia 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *