Kanien hammasvaivat – Tuhto-kani hammaslääkärissä
Päivää! Tänään aiheena on kanien hammasvaivat. Tuhto-kääpiöjänis oli taannoin ”hammaslääkärissä”, koska röntgenkuvien perusteella hampaissa näytti olevan sanomista. Kanilla on todella pieni ja kapea suu, joten täydellistä hammastarkastusta ei voi säyseällekään kanille tehdä hereillä vaan kanin täytyy aina olla kevyessä nukutuksessa.
Ainoastaan etuhampaiden tilanteen voi tarkistaa itse nostamalla kanin huulia. Eläinlääkäri näkee otoskoopilla jonkin verran suuhun sisään ja myös taaempien hampaiden tilannetta. Otoskoopilla näkyy myös, jos kanin poskiin tai kieleen on tullut haavoja hammaspiikeistä.
Kanin purentavika
Kääpiökaniroduilla on roturasitteena purentavikoja. Koska kanin hampaat kasvavat koko ajan (ovat avojuurisia), purentaviat aiheuttavat melko suuria ongelmia. Jos hampaalta puuttuu vastapari, se alkaa kasvaa liian pitkäksi ja mahdollisesti myös väärään asentoon. Eriparihampailla syömisestä tulee ajan myötä mahdotonta.
Jos kanin hampaat törröttävät suusta ulos, on jo kova kiire eläinlääkärin vastaanotolle. Purentavikoja voidaan hoitaa esimerkiksi poistamalla hampaita, mutta joissakin tapauksissa ennuste on varauksellinen.
Kääpiöjäniksen rankka elämä
Tuhton hammasongelmat eivät kuitenkaan johdu roturasitteesta vaan aiemmasta elämästä, joka on ollut ilmeisen rankkaa. Röntgenkuvien perusteella eläinlääkäri (Saara Trimeloni, suosittelen!) arveli, että Tuhton nenäluu on murtunut jossain vaiheessa ja myös hampaiden kulutus ja purupinnan paine on ollut vääränlaista. Minkälaisen tällin vaatii, että pieni kani ei voi syödä hetkeen kunnolla ja että nenäluu murtuu? Ottaen huomioon myös Tuhton puuttuvat kynnet, varpaan, ja repaleiset korvat. Sydämestäni särkyi pieni pala diagnoosia lukiessa.
Vasemmalla kuvan ylälaidassa näkyy vanha murtuma.
Nyt kun tietää, miltä Tuhto näyttää röntgenkuvissa, osaa tarkastella paremmin Tuhton menoa. Kuono tosiaan on vähän muhkuralla nenän päältä. Arkuuskaan ei ole mikään ihme, todennäköisesti tämä varovaisuus ja vikkelyys on pitänyt Tuhton aiemmassa elämässä hengissä.
Röntgenkuvien perusteella sekä Tuhton ylä- että alaposkihampaiden juurissa on lievää kasvua. Ylähampaiden juuret lähentelevät todennäköisesti silmäkuoppaa. Alaetuhampaiden juuressa on kenties alkavaa kystaa tai paisetta ja kiinnitys leukaluuhun on jossain määrin heikentynyt.
Aikamoisia ylläreitä röntgenkuvissa, nimittäin Tuhto on kani, joka on koko näiden reilun neljän vuoden, kun on perheeseeni kuulunut, ajan syönyt hyvin heinää ja kaikkea muutakin. On puuhastellut normaalisti, tehnyt bunny floppeja ja ollut oma itsensä. Paitsi, että viime aikoina on vaikuttanut laihemmalta.
Löydökset kuulostavat pahoilta, mutta Tuhton voinnin ja muiden tutkimusten perusteella nämä hammasjutut eivät toistaiseksi aiheuta toimenpiteitä. Lukuun ottamatta hammaspiikkien raspausta. Tosiaan, kun Tuhto oli rauhoitettuna, kurkistettiin suuhun ja huomattiin pian, että siellähän oli hammaspiikkejä.
Kanin hammaspiikkien raspaus
Aiemmista kaneistani vain hermeliinikani Poppanalla on tiettävästi ollut hammaspiikkejä ja niitä käytiinkin raspaamassa säännöllisin väliajoin. Poppanan tapauksessa oli todennäköisesti kyse hankitusta hammasvaivasta eli siitä, että kanille tarjottiin vääränlaista ravintoa sen ollessa nuori. Kun Poppis alkoi syödä paremmin heinää, raspausväliä pidennettiin yli vuoteen.
Tuhtolta löytyi hammaspiikkejä alahampaista. Kuten artikkelikuvasta näkyy, ne olivat kieleen päin. Onneksi haavoja ei ollut.
Miten kanin hampaat sitten konkreettisesti raspataan? Suuhun asetetaan levitin, jotta se pysyy auki ja hoitaja levittää sitä lisää. Sitten hammasraspilla viilaillaan tai hiotaan piikit pois.
Oli tarkoitus laittaa röntgenkasetti myös Tuhton suuhun, mutta kasetti oli liian suuri ja Tuhton suu liian pieni. Onneksi näistäkin kuvista sai jotain osviittaa ja saatiin Tuhton hampaat hoidettua 🙂
Miten hammasvaivoja voi itse ehkäistä?
- syötä kanille hyvälaatuista heinää, jossa on muitakin kasveja kuin timoteitä (heinää pitää olla vähintään 80% ravinnosta)
- älä missään tapauksessa teetä poikasia hammasvaivaisilla kaneilla
- kiinnitä huomiota esim. pellettien kalsium-fosforisuhteeseen (tästä tarkemmin aiemmissa pellettipostauksissa)
- anna tuoreruokana (15% ravinnosta) monipuolisesti erilaisia kaneille sopivia luonnonkasveja sekä vihanneksia
- ulkoiluta kania sopivalla säällä
P.S. Ihan mahtava vinkki kanin kanyloimiseen nukutusta vaativaa toimenpidettä varten: pidä lämminvesipulloa tassun tai korvan (riippuen kumpaan kanyyli on menossa) päällä hetki, se laajentaa verisuonia ja kanyyli menee helpommin paikoilleen. Kiitos vinkistä ja kaikesta avusta Helille <3
P.P.S. Tuhton hampaat hoidettiin Eläinklinikka Hakametsässä 🙂