Kanifanin jutut,  Kanivinkit,  Käsittely,  Sairaudet

Kanien luontaishoidot – kanin hieronta-opas

Kaneja voidaan hoitaa länsimaisen lääketieteen lisäksi myös akupunktiolla, hieronnalla ja esimerkiksi reikillä. Tänään aiheena on hieronta. Tilasin aiheeseen sopivan Chandra Moira Bealin kirjoittaman kirjan The relaxed rabbit: massage for your pet bunny.

Kirjassa on 45 sivua ja se on pehmeäkantinen. Kirjoittaja on koulutettu hieroja. Hänellä oli Maia-niminen kani, jonka ansiosta kanien hieronta alkoi kiinnostaa.

Hieronnalla on monia käyttökohteita ja siitä voi olla apua kipeytyneiden lihasten lisäksi esimerkiksi nivelrikkoiselle kanille tai leikkauksen jälkeiselle parantumiselle. Hieronta rentouttaa myös kania.

Pelkällä hieronnalla kania ei voida hoitaa vaan se toimii ennaltaehkäisevästi ja tukee muuta hoitoa. Liikkuvuus paranee, verenkierto vilkastuu ja vastustuskyky kasvaa. Hieronnasta ei yleensä ole haittaa ja se vie vain aikaa, ei rahaa. Paitsi tietysti tämän kirjahankinnan myötä 😉

Poppana-kania sekä muutamia hoitokaneja olen hieronut purentalihaksista, mutta esimerkiksi Tuhto on melko arka kosketukselle.

Haasteena etenkin rescue-kanien kohdalla on varmasti se, että luottamus pitää ensin ansaita. Hieronnalla voi vahvistaa ihmisen ja kanin suhdetta, mutta ensin on ansaittava jonkinlainen luottamus. Muuten kani juoksee karkuun ja ihminen turhaantuu. Beal kertoo, että ihmisen kämmenissä virtaa paljon energiaa ja se saattaa pelottaa arkoja eläimiä.

Milloin ei saa hieroa?

  • kani on juuri syönyt (odota 30 min ja hiero vasta sitten)
  • kani on sairas
  • kani on tiine
  • kani spurttaili juuri ympäri kotia (anna sykkeen hidastua ensin)
  • kanilla on kasvaimia
  • kanilla on kipulääkitys
  • kanilla on diabetes
  • kanilla on korkea verenpaine

Mitä ei saa hieroa?

  • silmiä
  • valtimoiden aluetta (korvat, leuka, kaula, sisäreisi)
  • selkärangan päältä
  • munuaisten kohdalta
  • polvista
  • vatsasta (vain kevyttä hierontaa)

Beal ohjeistaa aloittamaan aina kevyellä hieronnalla. Näin kudokset saavat pehmetä rauhassa, jonka jälkeen voi painaa hieman enemmän. Yleensä hierotaan sydämeen päin, mutta koska karva kasvaa toiseen suuntaan, kani ei normaalisti tykkää vastakarvaan silittelystä.

Myötäpäiväiset liikkeet lisäävät energiaa, vastapäiväiset rauhoittavat. Jos vaikka kani on aggressiivinen ja sillä tuntuu lapaluissa solmut, käytä vastapäiväistä liikettä. Yritä erottaa iho ja sen alla oleva lihaksisto toisistaan.

Käytä molempia käsiä. Koske kaniin koko hieronnan ajan, silloin kanilla on luottavaisempi olo. Tarkkaile kanin eleitä. Hyviä eleitä ovat hidas ja tasainen hengitys, venyttely, silmien ummistaminen ja hampaiden hiljainen narskuttelu.

Anna kanin tulla sun luo hierontaan ja tee se aina lattialla. Älä tee hierontaa väkisin. Jos kani loikkii pois, se on ok. Pese kädet ennen hierontaa ja jätä ranne- tai muut korut pois, sillä niihin voi jäädä karvoja väliin ja se tuntuu epämiellyttävältä kanista.

bunny flop sarin arkki kani
Tätä ihanaa hoitokania sai hieroa purentalihaksista.

Kanin luusto

Kirjassa on paljon havainnollisia mustavalkokuvia, joissa esitellään sekä hieronnan rentouttamaa Maia-kääpiöluppaa että oikeita otteita. Niitä en kuitenkaan tekijänoikeussyistä voi tähän liittää. Yritän siis selittää parhaani mukaan 🙂

Jotta tunnistaa oikeat lihakset, pitää ensin opetella luuston rakennetta. Kun kädet laittaa kanin nenälle ja silittää otsaa sekä korvia kohti, kallosta pitäisi löytyä kaksi uurretta nenän vierestä. Sieltä löytyy poskiontelot ja etuhampaiden juuret. Monille kaneille tämä on mieluisa kohta silittää.

Kaneilla on seitsemän kaulanikamaa, kaksitoista rintanikamaa ja seitsemän lannenikamaa. Näistä nikamista johtaa selkärankaan kohoumia ja suoraan näiden päältä ei saisi hieroa, ainakaan kovaa. Sen sijaan pitkiä selkärankalihaksia, jotka ulottuvat aina ristiluuhun saakka, saa hieroa ja moni kani tykkää tästä. Ristiluun ympärillä on kolmio (kärki alaspäin) ja sen päissä on paljon hermoja.

Kaneilla on samanmuotoiset lapaluut kuin ihmisillä. Niiden päissä pitäisi tuntua kolmiomainen muoto.

Tekniikan hiontaa

Beal suosittaa, että aina hieronnan aluksi pidetään kädet kanin päällä noin 15 sekunnin ajan, jotta molemmat tottuvat kosketukseen. Heiluttelussa laitetaan kädet kanin sivuille ja hellästi keinutetaan vuoron perään kummallekin sivulle, jotta tulee pientä liikettä.

Sivelyotteella hierotaan pitkin ja liukuvin ottein. Sively lämmittää lihaksia ja niiden avulla saa hyvän käsityksen kanin lihaksistosta. Hidas ja kevyt sively rauhoittaa kania.

Pusertelu (kyllä, tämä on oikea termi) vähentää lihasjännitystä ja parantaa verenkiertoa. Kuona-aineetkin lähtevät liikkeelle. Pusertelussa kädet laitetaan C:n muotoon ja otetaan kiinni lihaksesta, nostaen sitä luusta pois päin. Pyöritä ja purista lihasta kämmenillä, vapauta. Pusertelu muistuttaa taikinan vaivaamista.

Painelu sopii kaneille, jotka kutiavat helposti tai joilla on pitkä turkki.

Rullausote muistuttaa pusertelua, paitsi rullauksessa ainoastaan ihoa nostetaan.

Väristysote herättelee hermoja ja auttaa lihaskramppeihin. Paina kania sormienpäillä ja värisytä poikittain.

Kitkaote muistuttaa väristysotetta, mutta ulottuu syvemmälle lihaskudoksiin.

Taputusotteella tarkoitetaan nopeita ”karateiskumaisia” otteita. Kaneilla ei voi käyttää koko kämmentä (eikä juurikaan voimaa) vaan pelkästään sormenpäitä. Luiden tai elinten päältä ei saa taputella.

Yhteenvetona

Kirjassa on paljon hyödyllisiä vinkkejä ja aion kyllä kokeilla hierontaa omille kaneille. Pienen totuttelun jälkeen etenkin Ruusa voisi tykätä hieronnasta. Kirjasta löytyy hierontavinkkejä myös erityiskaneille eli head tilt -potilaille, seniorikaneille ja esimerkiksi hammaspiikeistä kärsiville kaneille.

Kirja ei sovi arimpien kanien omistajille, koska hieronnassa kosketaan näille ns. punaisille alueille eli vaikkapa kylkiin ja tassuihin. Ja kuinka moni kani antaa koskea leuan alle tai vaivata selkäänsä?

Kuvat saisivat olla hieman parempia, kun nyt osaa tekstistä ei voi lukea. Kallon tunnistamiseen tarvittavista osista ei saa selvää.

Kaiken kaikkiaan lyhyt sekä ytimekäs kirjanen ja olen tyytyväinen, että hommasin sen itselleni 🙂 Suosittelen siis sullekin!

P.S. Jos haluat hieroa kania purentalihaksista, pyörittele leukaperien/poskien kohdalta ja lopuksi sivele sormenpäällä kania leuasta korviin (näyttää siltä kuin kani irvistäisi).

 

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *