Kanivinkit

Kuivikkeet vertailussa

Moikka! Tänään päätin kirjoittaa erilaisista kuivikkeista, mitä esimerkiksi kaneilla ja jyrsijöillä käytetään.

Omilla kaneilla on käytössä haapahake eli Mörttiröpö. Aiemmin oli kutterinpuru ja välissä kokeilin myös hamppua. Turvetta erehdyin ostamaan vahingossa, kun kutteri oli loppu. Sitä en suosittele kuivikkeena, sillä se sotkee enkä ollut kovin vakuuttunut imutehostakaan.

kutteri

Kutteria on montaa eri merkkiä ja silloin kun se oli käytössä, hankin sitä isoissa 15-20 kg paaleissa maatalouskaupasta. Laadussa ja saatavuudessa oli välillä suurta vaihtelua. Joskus paaleja oli myös säilytetty väärin, joten saattoi olla vaikeaa löytää homeetonta ja kokonaan kuivaa paalia. Kanikirjaa varten taustatyötä tehdessäni törmäsin kuitenkin sellaiseen tietoon, että mänty on pahaksi kaneille. Se voi aiheuttaa hengitystieongelmia ja jopa syöpää. Ilmeisesti männystä haihtuu haitallisia yhdisteitä, joita eläin ei saisi hengitellä. Kyselin muutamalta kutterin valmistajalta, sisältääkö heidän kuivikkeensa mäntyä. Kyllä sisältää, vaikka sisällysluetteloa ei olekaan eritelty juuri missään pakkauksessa. Tästä, ja siitä syystä, että kutteri pölisee melko paljon, en suosittele sitä kuivikkeeksi. Se on kyllä edullista ja imukykyistä, mutta esimerkiksi poikasille tai jatkuvaan käyttöön sitä ei kannata hankkia.

Pellavakuiviketta on kehuttu, mutta en ole löytänyt sitä mistään. Se on myös melko kallista. Sen sijaan kutterin jälkeen siirryin hamppukuivikkeeseen. Sitä on sekä pellettinä että hakkeena. Hamppukuiviketta saa isoissa paaleissa maatalouskaupoista ja se on edullista. Pelletistä ei ole kokemusta, mutta tätä haketta käytin muutaman paalillisen. Sen sanotaan pöllyävän vähemmän kuin tavallisen kutterin. Minusta siinä oli omituinen tuoksu enkä sitten jatkanut sen käyttöä. Yksi kaneistani tuhahteli, ei nyt mitään isoja aivastuksia, mutta kuitenkin tarpeeksi, että jotain pölyä siitä tulee.

Sain joskus vinkin, että rautakaupoista saa lämmityspellettiä, jota voi käyttää kaneilla (ja vaikka kissoilla) kuivikkeena. Näistäkin otin selvää ja niissä on mäntyä. Säkit ovat edullisia, mutta ainakaan omat kanit eivät ikinä pellettikuivikkeeseen tykästyneet. Tassut luistivat ja se oli kovaa. Niin ikävän tuntuista, että Tupuna-rouva tömisteli takajalkojaan. Sitä oli vaikea lapioida niin, ettei mene paljon puhdasta kuiviketta hukkaan. Papanoita olisi pitänyt poimia käsin. Pissatut kohdat sai kyllä hyvin pois, koska pelletti murenee kastuessaan. Pelletit jäävät siis meillä kauppaan 🙂

Joku saattaa käyttää olkea kuivikkeena, mutta sen alle voi tarvita imukykyisemmän kuivikkeen. Olkea on myös hankalaa poistaa vessalaatikosta lapiolla.

Paperipellettiä suositellaan kovasti. Sitä myydään kissanhiekkana. Meille se on väärässä muodossa, mutta se voisi olla erittäin hyvä vaihtoehto mäntyä sisältäville pelleteille.

Kun yksi kani oireili tuhahtelemalla ja toisella oli jo haapahake ulkonevien silmien takia käytössä, päätin siirtyä kokonaan Mörttiin. Tai vastaavaan haapahakkeeseen. Se ei pöllyä. Jostain syystä kyllä uuden röpösäkin avaaminen saa pientä yskänpuuskaa minussa aikaiseksi, mutta kaneille se sopii. Ei jää keskelle silmää roskaksi, kuten kutterit tai jauhoksi kastuessaan murenevat pellettikuivikkeet. Monilla lyhytkuonoisilla kaneilla, kuten hermeliinit ja leijonanharjakset, on ulkonevat silmät. Niihin tulee helposti haavoja, jotka puolestaan tietävät rahanmenoa eläinlääkärireissujen muodossa.

wood chips

Omassa vertailussa on Mörttiröpö ylitse muiden. Imukyvyssä se häviää ja myös hinnassa, mutta mitäpä sitä ei eläintensä hyväksi tekisi 🙂 Kun vessalaatikon siivoaa joka päivä, ei huonohko imukyky ole ongelma. Jos muutakin parannusehdotusta tälle haapahakkeelle voisi antaa, suunnittelisin paremman materiaalin sen säkille. Nykyinen muovi rispaantuu pussia leikatessa niin, että valkoisia ja erittäin sähköisiä muovinliruja on joka puolella.

Jos lemmikillä on vaikkapa tuore leikkaushaava, ottaisin kuivikkeen kokonaan pois ja käyttäisin vauvoille tarkoitettuja peittoja ja makuupusseja alusina. Niitä pitää hankkia sen verran, että ehtii pestä vähintään 60 asteessa likaiset aluset, ennen kuin pitää taas vaihtaa ne. Vaihto kannattaa tehdä pari kertaa päivässä. Näin haavaan ei jää mitään ylimääräistä kiinni eikä se tulehdu helposti.

Mitä ei saisi käyttää kuivikkeena? Sanomalehti ja sahanpuru ovat pannassa. Toisesta irtoaa myrkyllistä mustetta ja toinen pöllyää ihan liikaa. Niitä mäntyä sisältäviäkin kuivikkeita kannattaa välttää. Samoin paakkuuntuva kissanhiekka ja hajustetut kuivikkeet ovat vältettävien listalla. Paakkuuntuvassa kissanhiekassa piilee suolitukosriski ja hajustettu (esim. omenan tuoksu) on yhtä huono kuin mäntyä sisältävä kuivike.

Mikä on sun mielestä paras kuivike ja miksi? 🙂

7 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *