Leikkauksesta toipuvan kanin kotihoito
Moikka! Kesäkuumilla voi olla haastavaa pitää leikkaushaavoja puhtaina. Etenkin mätäkuun aikaan eli heinäkuun loppupuolelta elokuun lopulle on yleensä lämmintä säätä ja ilman kosteusprosentti voi olla korkea.
Jos mahdollista, kanin sterilointia tai kastrointia ei kannata varata 23.7.-23.8. väliselle ajalle. Suosittelen sekä naaraiden että urosten leikkauttamista.
Nukutuksesta herääminen
Kania ei yleensä kotiuteta ennen kuin se on täysin hereillä nukutuksen jäljiltä. ”Täysin hereillä” tarkoittaa sitä, että kani pystyy seisomaan omin voimin eikä sitä tarvitse enää käännellä vartin välein.
Heti kun kani on herännyt, laita puputtimen lempiyrttejä ja -ruokia nenän eteen tarjolle. On tärkeää saada kani heti syömään ja juomaan leikkauksen jälkeen. Jos kani on ollut 10-12 h syömättä, on syytä lähteä uudelleen eläinlääkärille. Vielä aiemmin sinne kannattaa ottaa yhteys, jos kani on kovin flegmaattinen.
Nukutuksesta herääminen on yksilöllistä, joten on tärkeää, että kania ei kotiuteta liian varhain. Kotonakin kani tulee pitää lämpimässä ja rauhallisessa paikassa. Talviaikaan esimerkiksi kantokoppa sähköpatterin tai infrapunalampun lähettyvillä voi olla tarpeen. Huolehdi kuitenkin, ettei kanille tule liian kuuma.
Lääkkeistä
Älä lähde kotiin ennen kuin olette saaneet kipulääkettä mukaan. Jos hoitohenkilökunta väittää, että kanit eivät tarvitse kipulääkettä, he ovat väärässä. Kani kokee kipua siinä missä muutkin eläimet, ja tehokas kivunlievitys on avainasemassa nopean paranemisen kannalta.
Leikkauksen kulusta ja kivunlievityksestä kannattaa keskustella hoitohenkilökunnan kanssa jo etukäteen. Näin voit ehkä jättää laskuista pois epäsopivat klinikat ja löytää tilalle enemmän eksoottisista lemmikeistä tietävät paikat.
Meloksikaami on yleisin tulehduskipulääke, mitä kanille määrätään. Metacam maistuu hunajalta, kun taas esimerkiksi Meloxoral anikselta. Jos kanisi pitää fenkolista, kuten meidän Poppana, Meloxoral voi olla parempi vaihtoehto. Parasta olisi jos kani lipittäisi lääkkeen itse ruutasta, mutta monesti näin ei käy.
Jos kanilla on taipumusta ummetukseen, voi olla tarpeen pyytää kotiin mukaan myös suolistontoimintaa edistävää lääkettä. Eläinlääkäri tai hoitaja yleensä ohjeistaa ruiskuruokinnan, mutta siis neulattomaan ruiskuun otetaan pullosta oikea määrä nestemäistä lääkettä ja ruutataan se varovasti (ei kerralla!) ja hitaasti kanin suuhun.
Kanin etuhampaiden vieressä on pieni kolonen, jonne ruutta sopii. Ole varovainen, jotta kanin suupieleen tai esimerkiksi kieleen ei tule haavoja. Kani voi olla lattialla tai esimerkiksi sohvalla lääkkeenantoa varten. Varaa muutama makupala, jotka annetaan heti lääkkeen jälkeen. Näin lääkitsemisestä ei tule pelkästään ikävä kokemus.
Aluset
Oli kuivikkeena mitä tahansa puuta, se kannattaa vaihtaa haavan paranemisen ajaksi pehmeisiin kankaisiin. Haavan paranemista voi seurailla, mutta ehkä noin viikon verran kannattaa vaihdella vessalaatikossa kankaisia alusia. Aluset vaihdetaan kuiviin ja puhtaisiin kaksi kertaa päivässä.
Alusia voi pestä 40 tai 60 asteessa eikä niihin tarvitse välttämättä lisätä pesuainetta tai varsinkaan huuhteluainetta. Olen havainnut hyviksi kirppareilta usein löytyvät vauvoille tarkoitetut peitot ja muut makuualustat. Ne mahtuvat hyvin pesukoneeseen ja ovat yleensä valmiiksi sopivan kokoisia kaksinkerroin viikattuina.
Jos häkin tai vessalaatikon reunat ovat korkeat, voit suojata ne pienellä pyyhkeellä, jos kani sattuu hyppäämään sen yli liian laiskasti. Muutkin terävät kulmat kannattaa suojata ja laittaa mahdollisimman pehmeitä makuupaikkoja tarjolle.
Tikeistä
Sulavia tikkejä ei tarvitse poistaa. Kannattaa varmistaa eläinlääkäriltä, kumpia on käytetty. Monesti tikit ovat sulavia ja niiden päällä on vielä käytetty iholiimaa.
Yleensä kanit antavat leikkaushaavojen olla, mutta osa porukasta alkaa nyppiä niitä, tai haava ei jostain syystä pysy kunnolla kiinni. Haavaa ei ole hyvä hauduttaa, mutta tällaisessa tapauksessa kannattaa pyytää apua ompelutaitoiselta ystävältä, ellei kanivaatteiden valmistus onnistu itseltä.
Kanista otetaan mitat ja niiden perusteella tehdään esimerkiksi puhtaasta vanhasta t-paidasta suojapuku leikkaushaavaa peittämään. Ei puristavaa, mutta ei liian löysääkään. Niitä kannattaa tehdä ainakin kaksi, jotta on vaihtokappaleita mikäli yksi likaantuu tai sitä nakerrellaan.
Suojapuvun sijaan tai sen lisäksi kannattaa huomioida riittävät virikkeet. Kani voi jättää haavan rauhaan helpommin, jos sille on tarpeeksi aivotyöskentelyä tarjolla.
Jos eläinlääkäri meinaa antaa kanin mukaan kaulurin, älä käytä sitä! Kauluri estää mm. kanin terveydelle välttämättömän umpparipapanoiden syömisen. Kannattaa ehkä myös harkita kaneista enemmän tietävää eläinlääkäriä jatkossa.
Haavan puhdistaminen
Yleensä leikkaushaavaa ei tarvitse puhdistaa, koska sieltä ei kuulu tiputella mitään. Laimean teen väristä Betadinea voi kuitenkin käyttää haavan puhdistamiseen, jos on tarvetta. Ulkoiseen käyttöön tarkoitettua Betadinea saa apteekista, se käy ihmistenkin haavojen desinfioimiseen.
Muutama tippa Betadinea esimerkiksi kuppiin ja siihen vettä. Käytä puhtaita materiaaleja puhdistamiseen ja mieluusti sellaisia, joista ei jää mitään haavaan. Tee aina yksi Betadine-satsi kerrallaan, koska vesi pilaantuu herkästi.
Betadine värjää melko tehokkaasti kaikki pinnat, joten sitä ei kannata vahingossa matolle tai sohvalle tiputtaa. Jos kanin nostaa sohvalle haavan puhdistamista varten, laita peitto alle ja käytä esimerkiksi mustia vaatteita.
Huom! Jos haava punoittaa, on turvonnut, tuntuu käteen kuumalta tai sieltä tihkuu jotain, ota heti yhteys eläinlääkäriin!
Kerran jouduttiin menemään yhden kodittoman kanin kanssa uudestaan vastaanotolle, kun herran kivespussit turposivat kastroinnin jälkeen. Kävi ilmi, että siellä oli vain kudosnestettä, joka laski itsekseen.
Vaihtoehtona olisi yhtä hyvin voinut olla tyrä, joka taasen olisi vaatinut leikkauksen. Kannattaa siis aina tarkistuttaa kaikki epänormaalit jutut eläinlääkärillä!
Lopuksi
Ahkera vessalaatikon ja likaisten heinien siivoaminen, pehmeiden alustojen käyttäminen, oikea leikkausajankohta ja hyvä kivunlievitys pienentävät kaikki leikkaushaavan tulehdusriskiä ja nopeuttavat paranemisprosessia.
Paraneminen on aina yksilöllistä, mutta yleensä naaraat ovat kipeämpiä kuin urokset leikkauksen jälkeen. Onhan naaraiden sterkka paljon suurempi operaatiokin! Uroksilla poistetaan kivekset, mutta naaraiden leikkauksessa mennään vatsaonteloon saakka.
Haavoja silmällä pitäen kannattaa kuivike pitää poissa noin viikon ajan. Jos alusten vaihtaminen tuntuu hankalalta, muutama päiväkin riittää. Pääasia on, ettei haavaan jää puruja tai muita kuivikkeenpalasia, ja että aluset ovat puhtaat.
Tärkeää!
Pienenä sivuhuomautuksena leikkauksiin liittyen on sanottava, että olin pöyristynyt, kun kuulin, että joillakin eläinklinikoilla on tapana lähettää omistajille automaattiviesti ennen leikkausta.
Viestissä kehotetaan paastottamaan eläintä ennen leikkausta, mikä ei missään tapauksessa päde kaneihin. Kaneja ei koskaan paastoteta. Kanin vatsalaukun ei kuulu olla koskaan tyhjä, ja suoliston kuuluu olla koko ajan käytössä.
Koiria ja kissoja paastotetaan, jotta ne eivät oksentaisi leikkauksen aikana. Oksennusta voisi joutua keuhkoihin. Kani taas ei pysty oksentamaan, joten siitäkin syystä paastotus on turhaa.
Jos törmäät tällaiseen automaattiviestiin tai muihin virheellisiin ohjeistuksiin, anna ihmeessä niitä jakavalle taholle palautetta! Kanin paastotus on paitsi turhaa, myös erittäin haitallista.
10 kommenttia
Sini Knuutinen
Hei minun uroskani leikattiin tänään ja lääkäri käski laittaa kaulurin. Kani ei pysty sillä juomaan. Millainen se suojapuku pitäisi olla? Tai siis miten teen?
Puputati
Heippa ja kiitos kommentista! Harmi, että huomasin tämän vasta nyt, mutta kanille ei kaulurit sovi, koska niiden kanssa on mahdoton syödä umpparipapanaakin. Riippuen kanin koosta, suojapuvuksi voi leikata esimerkiksi vanhan t-paidan hihan, tai ommella vastaavan tuubin. Yleensä kani antaa haavan olla eikä tarvitse suojapukuakaan. Mieleeni tulee vain kaksi kania, jotka eivät antaneet haavojen olla. Naaraskania suojapuku voi hyödyttää, kun se on vatsan päällä.
Miina
Moikka! En tiedä katseletko enää aktiivisesti tämän postauksen kommenttiosiota, kun huomasin että postaus on tehty 2019 ja viimeisin kommentti tullut 2021. Mutta naaraskanini oli siis noin viikko sitten sterkassa, ell käski pitää kauluria ja määräsi metacamia 1ml/vrk. Otin kaulurin pois, kani alkoi nyppimään haavaa. Haava aukesi ja uudestaan eläinlääkäriin jolloin ell sanoi että joku on leikellyt saksilla ? tikit, ja veloitti 3€ uudesta kaulurista. Käski tulla viikon päästä uudestaan niin haava avataan ja laitetaan takaisin kiinni. Huolestuttaa, kun haava on parantunut todella hyvin nyt kun nostin metacamin annosta ominpäin 1ml aamuin illoin eli siis 2ml/vuorokausi. Ainoa asia on vaan se, että maha on turvonnut ja se turvotus pahenee päivä päivältä. Eläinlääkäri piikillä koitti vetää sieltä jotain mutta mitään ei tullut, onko tarvetta siis mennä uudestaan eläinlääkäriin ja alottaa koko prosessi uudestaan? Mielestäni ei. Ei ainakaan samalle mutta haluaisin varmistaa vielä. Ja turvotukseen liittyen menen todellakin jos ei turvotus laske mutta vaan eri eläinlääkärille.
Puputati
Moikka! Kommenteista ei tosiaan tule erikseen ilmoitusta mulle, joten saatan huomata viestit viiveellä. Paremmin tavoittaa sähköpostilla tai somessa yksityisviestillä (Sarin Arkin face tai instassa pupu.tati). Blogia kyllä päivitän edelleen, vaikka uusia tekstejä ei tulekaan enää yhtä usein kuin muutama vuosi sitten.
Kuulostaa huolestuttavalta, jos maha on turvonnut. Tuliko tai tuleeko papanaa normaalisti? Onko kanisi sattumoisin ranskanluppa vaiko kääpiörotuinen? Mitä Metacamia teillä oli, kissan vai koiran? Yleensä kaneille suositellaan kymmenkertainen koirien annostus, joskus jopa kahdesti päivässä. Kauluri laitetaan vain hyvin painavasta syystä poikkeustilanteessa (esim. ortopedinen leikkaus ja haava-alue vaikeassa paikassa), yleensä sterilointihaavan annetaan olla rauhassa, jos kivunlievitys on riittävä. Kaneille on olemassa myös haavapukuja, jotka suojaa vatsaa.
Jos vatsa on turvonnut, en uskaltaisi antaa mitään lääkettä suun kautta vaan kävisin tarkistuttamassa tilanteen ensin kaniosaavalla eläinlääkärillä.
Suosittelen jatkossa hakeutumaan kaneihin perehtyneelle eläinlääkärille. Toivottavasti teillä on kaikki hyvin ja leikkaushaavakin parantunut!
Maaria
Hei. Kuinka monena päivänä olisi hyvä antaa kanille kipulääkettä leikkauksen jälkeen?
Puputati
Hei!
Riippuu, mikä leikkaus oli kyseessä 🙂 Yleensä eläinlääkäri muutamaksi päiväksi määrää, mutta tosiaan riippuu tapauksesta. Uroksen kastrointi on pienempi toimenpide kuin naaraskanin sterilointi. Ja esimerkiksi ortopedinen leikkaus vaatii pitkän kipulääkekuurin (sekä usein tujumpia lääkkeitä), kun taas vaikkapa patinpoistossa pärjää yleensä paljon vähemmällä.
Elsa
Hei! Kanini vaikuttaa jatkavan merkkailua leikkauksen jälkeenkin vaikka tämä oli juuri se syy, miksi kani leikattiinkin. Leikkauksesta on siis kolme päivää nyt.
Puputati
Hei! Onko kyseessä uros vai naaras ja onko samoissa tiloissa muita kaneja? Joskus eron näkee heti, mutta joskus muutaman viikon päästä. On siis vielä toivoa! Merkkaileeko pissalla vai papanalla? Merkkailukohtia voisi koittaa jynssätä hajuista tai laittaa niihin ylimääräisiä vessalaatikoita. Josko alkaisivat vähitellen löytää paikkansa oikeasta vessalaatikosta. Olettaen, että kani kuitenkin käyttää mielellään myös vessalaatikkoaan ja siellä on heinää saatavilla 🙂
Maija
Hei, kiitos paljon tästä artikkelista. Minua jännittää ihan kauheasti kanini (naaras) ensi viikon sterilointi. Tämä artikkeli auttoi kovasti,se oli hyvin selkeä. Minua mietityttää kun pupullani on asunnossani kaksikerroksinen ”talo” joka toimii hänen päämajanaan ja talon toiseen kerrokseen kulkee ramppi. Toisessa kerroksessa pupuni on sekä pötkötellyt että käynyt syömässä/vessassa. Pääseekö hän leikkauksen jälkeen pomppimaan ramppia pitkin vai pitäisikö minun ”sulkea” oviaukko toiseen kerrokseen turvallisuussyistä? Muuten hän juosta viipottaa vapaana kotona ja hyppelee kovinkin korkealle. Pitäisikö häntä jotenkin muutenkin yrittää ”estää”hyppimästä korkealle leikkauksen jälkeen ? Eli nukkua itse lattialla tms? Pupuni yleensä ”mulkoilee” minua sängyssäni sillä aikaa kun nukun,ja siirrän hänet taloonsa viiden maissa syömään heinää. Eli hän on ”suljettuna” taloonsa vain kun olen töissä, eli tottunut olemaan vapaasti. Leikkauksen jälkeen olen lomalla seuraavat kaksi viikkoa, ehtiikö naaraspupu toipua siinä ajassa ( siis yleisesti)? Anteeksi sekava kysymys!
Puputati
Heippa ja kiitos kommentista! Vastaus tulee varmasti nyt myöhässä, mutta naaraskani yleensä kyllä toipuu muutamassa päivässä, jos lääkitys on kunnossa ja antaa olla haavan rauhassa. Suositukset vaihtelevat eläinlääkäreittäin, osa suosittaa pidempää liikunnan rajoittamista ja jotkut jopa ihan häkkilepoa. Omiani en ole häkkiin tai kantokoppaan teljennyt sen jälkeen kun ovat olleet kunnolla hereillä. Kyllä parissa viikossa pitäisi toipua normaaliksi 🙂 Leikkauspäivänä en päästäisi rampille, silloin on meno vielä huteraa. Korkeallekaan hyppimistä ei suositella, ei tee haavalle hyvää. Lisäksi kanin sihti saattaa lääkkeiden vuoksi olla huono eikä hypyt mene maaliinsa. Toivottavasti teillä meni operaatio hyvin ja tyttö toipui hienosti!