Kanivinkit,  Käsittely,  Sairaudet

Leikkauksesta toipuvan kanin kotihoito

Moikka! Kesäkuumilla voi olla haastavaa pitää leikkaushaavoja puhtaina. Etenkin mätäkuun aikaan eli heinäkuun loppupuolelta elokuun lopulle on yleensä lämmintä säätä ja ilman kosteusprosentti voi olla korkea.

Jos mahdollista, kanin sterilointia tai kastrointia ei kannata varata 23.7.-23.8. väliselle ajalle. Suosittelen sekä naaraiden että urosten leikkauttamista.

Nukutuksesta herääminen

Kania ei yleensä kotiuteta ennen kuin se on täysin hereillä nukutuksen jäljiltä. ”Täysin hereillä” tarkoittaa sitä, että kani pystyy seisomaan omin voimin eikä sitä tarvitse enää käännellä vartin välein.

Heti kun kani on herännyt, laita puputtimen lempiyrttejä ja -ruokia nenän eteen tarjolle. On tärkeää saada kani heti syömään ja juomaan leikkauksen jälkeen. Jos kani on ollut 10-12 h syömättä, on syytä lähteä uudelleen eläinlääkärille. Vielä aiemmin sinne kannattaa ottaa yhteys, jos kani on kovin flegmaattinen.

Nukutuksesta herääminen on yksilöllistä, joten on tärkeää, että kania ei kotiuteta liian varhain. Kotonakin kani tulee pitää lämpimässä ja rauhallisessa paikassa. Talviaikaan esimerkiksi kantokoppa sähköpatterin tai infrapunalampun lähettyvillä voi olla tarpeen. Huolehdi kuitenkin, ettei kanille tule liian kuuma.

Lääkkeistä

Älä lähde kotiin ennen kuin olette saaneet kipulääkettä mukaan. Jos hoitohenkilökunta väittää, että kanit eivät tarvitse kipulääkettä, he ovat väärässä. Kani kokee kipua siinä missä muutkin eläimet, ja tehokas kivunlievitys on avainasemassa nopean paranemisen kannalta.

Leikkauksen kulusta ja kivunlievityksestä kannattaa keskustella hoitohenkilökunnan kanssa jo etukäteen. Näin voit ehkä jättää laskuista pois epäsopivat klinikat ja löytää tilalle enemmän eksoottisista lemmikeistä tietävät paikat.

Meloksikaami on yleisin tulehduskipulääke, mitä kanille määrätään. Metacam maistuu hunajalta, kun taas esimerkiksi Meloxoral anikselta. Jos kanisi pitää fenkolista, kuten meidän Poppana, Meloxoral voi olla parempi vaihtoehto. Parasta olisi jos kani lipittäisi lääkkeen itse ruutasta, mutta monesti näin ei käy.

Jos kanilla on taipumusta ummetukseen, voi olla tarpeen pyytää kotiin mukaan myös suolistontoimintaa edistävää lääkettä. Eläinlääkäri tai hoitaja yleensä ohjeistaa ruiskuruokinnan, mutta siis neulattomaan ruiskuun otetaan pullosta oikea määrä nestemäistä lääkettä ja ruutataan se varovasti (ei kerralla!) ja hitaasti kanin suuhun.

Kanin etuhampaiden vieressä on pieni kolonen, jonne ruutta sopii. Ole varovainen, jotta kanin suupieleen tai esimerkiksi kieleen ei tule haavoja. Kani voi olla lattialla tai esimerkiksi sohvalla lääkkeenantoa varten. Varaa muutama makupala, jotka annetaan heti lääkkeen jälkeen. Näin lääkitsemisestä ei tule pelkästään ikävä kokemus.

Aluset

Oli kuivikkeena mitä tahansa puuta, se kannattaa vaihtaa haavan paranemisen ajaksi pehmeisiin kankaisiin. Haavan paranemista voi seurailla, mutta ehkä noin viikon verran kannattaa vaihdella vessalaatikossa kankaisia alusia. Aluset vaihdetaan kuiviin ja puhtaisiin kaksi kertaa päivässä.

Alusia voi pestä 40 tai 60 asteessa eikä niihin tarvitse välttämättä lisätä pesuainetta tai varsinkaan huuhteluainetta. Olen havainnut hyviksi kirppareilta usein löytyvät vauvoille tarkoitetut peitot ja muut makuualustat. Ne mahtuvat hyvin pesukoneeseen ja ovat yleensä valmiiksi sopivan kokoisia kaksinkerroin viikattuina.

Jos häkin tai vessalaatikon reunat ovat korkeat, voit suojata ne pienellä pyyhkeellä, jos kani sattuu hyppäämään sen yli liian laiskasti. Muutkin terävät kulmat kannattaa suojata ja laittaa mahdollisimman pehmeitä makuupaikkoja tarjolle.

Tikeistä

Sulavia tikkejä ei tarvitse poistaa. Kannattaa varmistaa eläinlääkäriltä, kumpia on käytetty. Monesti tikit ovat sulavia ja niiden päällä on vielä käytetty iholiimaa.

Yleensä kanit antavat leikkaushaavojen olla, mutta osa porukasta alkaa nyppiä niitä, tai haava ei jostain syystä pysy kunnolla kiinni. Haavaa ei ole hyvä hauduttaa, mutta tällaisessa tapauksessa kannattaa pyytää apua ompelutaitoiselta ystävältä, ellei kanivaatteiden valmistus onnistu itseltä.

Kanista otetaan mitat ja niiden perusteella tehdään esimerkiksi puhtaasta vanhasta t-paidasta suojapuku leikkaushaavaa peittämään. Ei puristavaa, mutta ei liian löysääkään. Niitä kannattaa tehdä ainakin kaksi, jotta on vaihtokappaleita mikäli yksi likaantuu tai sitä nakerrellaan.

Suojapuvun sijaan tai sen lisäksi kannattaa huomioida riittävät virikkeet. Kani voi jättää haavan rauhaan helpommin, jos sille on tarpeeksi aivotyöskentelyä tarjolla.

Jos eläinlääkäri meinaa antaa kanin mukaan kaulurin, älä käytä sitä! Kauluri estää mm. kanin terveydelle välttämättömän umpparipapanoiden syömisen. Kannattaa ehkä myös harkita kaneista enemmän tietävää eläinlääkäriä jatkossa.

Haavan puhdistaminen

Yleensä leikkaushaavaa ei tarvitse puhdistaa, koska sieltä ei kuulu tiputella mitään. Laimean teen väristä Betadinea voi kuitenkin käyttää haavan puhdistamiseen, jos on tarvetta. Ulkoiseen käyttöön tarkoitettua Betadinea saa apteekista, se käy ihmistenkin haavojen desinfioimiseen.

Muutama tippa Betadinea esimerkiksi kuppiin ja siihen vettä. Käytä puhtaita materiaaleja puhdistamiseen ja mieluusti sellaisia, joista ei jää mitään haavaan. Tee aina yksi Betadine-satsi kerrallaan, koska vesi pilaantuu herkästi.

Betadine värjää melko tehokkaasti kaikki pinnat, joten sitä ei kannata vahingossa matolle tai sohvalle tiputtaa. Jos kanin nostaa sohvalle haavan puhdistamista varten, laita peitto alle ja käytä esimerkiksi mustia vaatteita.

Huom! Jos haava punoittaa, on turvonnut, tuntuu käteen kuumalta tai sieltä tihkuu jotain, ota heti yhteys eläinlääkäriin!

Kerran jouduttiin menemään yhden kodittoman kanin kanssa uudestaan vastaanotolle, kun herran kivespussit turposivat kastroinnin jälkeen. Kävi ilmi, että siellä oli vain kudosnestettä, joka laski itsekseen.

Vaihtoehtona olisi yhtä hyvin voinut olla tyrä, joka taasen olisi vaatinut leikkauksen. Kannattaa siis aina tarkistuttaa kaikki epänormaalit jutut eläinlääkärillä!

Lopuksi

Ahkera vessalaatikon ja likaisten heinien siivoaminen, pehmeiden alustojen käyttäminen, oikea leikkausajankohta ja hyvä kivunlievitys pienentävät kaikki leikkaushaavan tulehdusriskiä ja nopeuttavat paranemisprosessia.

Paraneminen on aina yksilöllistä, mutta yleensä naaraat ovat kipeämpiä kuin urokset leikkauksen jälkeen. Onhan naaraiden sterkka paljon suurempi operaatiokin! Uroksilla poistetaan kivekset, mutta naaraiden leikkauksessa mennään vatsaonteloon saakka.

Haavoja silmällä pitäen kannattaa kuivike pitää poissa noin viikon ajan. Jos alusten vaihtaminen tuntuu hankalalta, muutama päiväkin riittää. Pääasia on, ettei haavaan jää puruja tai muita kuivikkeenpalasia, ja että aluset ovat puhtaat.

Tärkeää!

Pienenä sivuhuomautuksena leikkauksiin liittyen on sanottava, että olin pöyristynyt, kun kuulin, että joillakin eläinklinikoilla on tapana lähettää omistajille automaattiviesti ennen leikkausta.

Viestissä kehotetaan paastottamaan eläintä ennen leikkausta, mikä ei missään tapauksessa päde kaneihin. Kaneja ei koskaan paastoteta. Kanin vatsalaukun ei kuulu olla koskaan tyhjä, ja suoliston kuuluu olla koko ajan käytössä.

Koiria ja kissoja paastotetaan, jotta ne eivät oksentaisi leikkauksen aikana. Oksennusta voisi joutua keuhkoihin. Kani taas ei pysty oksentamaan, joten siitäkin syystä paastotus on turhaa.

Jos törmäät tällaiseen automaattiviestiin tai muihin virheellisiin ohjeistuksiin, anna ihmeessä niitä jakavalle taholle palautetta! Kanin paastotus on paitsi turhaa, myös erittäin haitallista.

 

2 Comments

  • Sini Knuutinen

    Hei minun uroskani leikattiin tänään ja lääkäri käski laittaa kaulurin. Kani ei pysty sillä juomaan. Millainen se suojapuku pitäisi olla? Tai siis miten teen?

    • Puputati

      Heippa ja kiitos kommentista! Harmi, että huomasin tämän vasta nyt, mutta kanille ei kaulurit sovi, koska niiden kanssa on mahdoton syödä umpparipapanaakin. Riippuen kanin koosta, suojapuvuksi voi leikata esimerkiksi vanhan t-paidan hihan, tai ommella vastaavan tuubin. Yleensä kani antaa haavan olla eikä tarvitse suojapukuakaan. Mieleeni tulee vain kaksi kania, jotka eivät antaneet haavojen olla. Naaraskania suojapuku voi hyödyttää, kun se on vatsan päällä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *