Kanivinkit

Pissaläikät veks

Moikka! Minun on jo pitkään pitänyt kokeilla etikan tehoa kanien vessalaatikoiden kanssa. En löytänyt marketista pulloa, jossa olisi lukenut pelkkä ”etikka”, joten valkkasin väkiviinaetikan. Otin isoimman koon eli 1,5 litraa.

Tyhjensin häkin alusen kuivikkeista ja heinästä ja pyyhin sienellä. Aiemmin olen käyttänyt muita pesuaineita ja ihan vain vedellä pyyhkinyt päivittäin pissatahroja. Käytän kuivikkeena haapahaketta, joka ei ole kovin imukykyistä. Se kuitenkin pöllyää vähiten, joten siksikin se on kaniperheen valinta.

Puolentoista litran puteli etikkaa maksoi alle kaksi euroa. Sillä sai puhdistettua melkein kaksi vessalaatikkoa (häkin alaosaa).  Valuttelin aika reippaasti raakaa etikkaa laatikkoon ja annoin vaikuttaa. Kuului pientä sihinää. Noin vartti on hyvä, mutta voi myös antaa vaikuttaa vähän kauemmin. Pidin kylppärin ikkunaa auki, koska etikkahöyryt olivat melkoiset. Pidin kylppärin oven myös kiinni, jotta eläimet eivät pyörry.

Tämä oli alkutilanne, älkää pelästykö..

DSC_0513

Jynssäsin pinttymiä juuriharjalla ja huuhtelin välissä vedellä. Sitten laitoin uutta etikkaa päälle ja annoin taas vaikuttaa tovin. Muutama pikkupläntti jäi, mutta tässä lopputulos:

DSC_0514

Melko hämmästyttävää, eikö?

Vaihdan likaiset kuivikkeet puhtaisiin joka aamu ja pyyhin sienellä pissaisia kohtia. Silti vessalaatikkoon jää pinttymiä. Nyt on itsekin todistettu, että etikka toimii. Ostin aiemmin eläintarvikeliikkeestä koirille ja kissoille tarkoitetun entsyymipesuaineen, millä pitäisi saada juuri pissatahroja hyvin pestyä. Puteli maksoi muistaakseni lähemmäs parikymppiä ja siinä on tosi pitkä vaikutusaika. Pullon kyljessä myös varoitellaan, ettei lemmikki saa haistella aineen höyryjä. Sen tuoksu onkin melko pistävä. Vaikeampi käyttää, huonompi teho ja kalliimpaa kuin etikka. Taitaa Puputäti vastedes valkata etikan ja jättää muut putelit kauppaan..

Lemmikin ei ole hyvä haistella etikan höyryjä, joten kannattaa tosiaan käyttää sitä hyvin tuuletetussa tilassa ja huuhdella etikka pois huolellisesti. Sen jälkeen vielä kuivaus ja valmista tuli!

P.S. Jos ripottelet ruokasoodaa pissaläikkiin ennen etikkaa, pääsee vähemmällä jynssäyksellä. Liuos vaahtoaa itsekseen, se kuuluu asiaan 🙂

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *