Kanivinkit,  Käsittely

Matka tai muutto edessä – miten toimin eläinten kanssa?

Moikka! Aina silloin tällöin pitää matkustaa lemmikin kanssa. Joillekin lomareissuille lemmikin voi ottaa mukaan, mutta esimerkiksi kanien tai lintujen kanssa reissaaminen voi olla vaikeaa. Siksi niille kannattaa etsiä vastuullinen hoitopaikka.

Jos kuitenkin pitää matkustaa eläinten kanssa, etenkin arempien tapausten kanssa joutuu pohtimaan kaiken mahdollisimman hyvin etukäteen. Olipa kyseessä sitten eläinlääkärireissu tai muutto, lemmikit on pakattava mukaan.

Kanien kanssa matkustaminen

Jos sulla sattuu olemaan herkästi stressaavia kaneja, kannattaa käyttäytyä mahdollisimman normaalisti. Ilmeisesti olin tässä onnistunut jossain määrin, koska ennen muuttoa olin itse stressannut jo päiviä, mutta vielä muuttoaamuna Poppana kellahti tyytyväisenä kyljelleen 🙂 Hän on se mun perheen stressiherkin kani.

Pidin pakkailut minimissä etukäteen, vaikka se tarkoitti sitä, että muuttopäivänä oli hirveästi tekemistä. Ei siinä voinut mattoja alkaa rullailla etukäteen, kun toinen vielä loikkii niillä.

kanin_kanssa_matkustaminen
Kanin kanssa matkustaminen onnistuu helpoiten kantokopan avulla.

Kantokoppaan aluset (vauvojen makuupussit tai -peitot) ja viltit kantokoppien päälle, jotta ei tule vetoa kaneille. Sisäkanit ja talvi eivät ole yhteensopivia, joten kannattaa olla tarkka lämpötilaerojen kanssa.

Häkit/vessalaatikot, tarvikkeet, ruuat ja kuivikkeet ensin autoon, sitten kanit ja minä perässä. Kun oltiin perillä, kanit nostin ensin sisälle, sitten vasta kaikki tavarat. Sama juttu lintujen kanssa.

Pidin kanit kantokopassa, kunnes sain järjesteltyä suurin piirtein kanien tavarat oikeille paikoille. Ensin oli vuorossa Poppana ja sitten vasta Tuhto ja Ruusa, koska tyypit ovat paljon nuorempia eikä ainakaan Ruusaa niin paljon hätkäytä maisemanvaihdos.

Lintujen kanssa matkustaminen

Talviaikaan Australiasta kotoisin olevien peippojen kanssa ulos lähteminen ei ole kovin helppo juttu. Tilannetta ei helpota lemmikkien arkuus ihmistä kohtaan. Peipponi eivät ole käsikesyjä, joten matkaa varten heidät pitää ensiksi saada kiinni.

Kun lintu ei ole kesy, sen saa parhaiten kiinni sammuttamalla valot. Ensin pitää painaa mieleensä, missä lintu on ja ennakoida, mihin suuntaan se mahdollisesti menee karkuun.

Tavalliset lemmikkilinnut eivät näe pimeässä, joten siksi valojen sammuttaminen auttaa. Linnun ei kuulu lentää, jos se ei näe mitään. Takaa lintuja on huono ajaa, koska ne lentävät paljon nopeammin kuin sinä pääset liikkumaan, ja takaa-ajotilanne saattaa myös pahimmassa tapauksessa aiheuttaa linnulle sydänkohtauksen.

Ensiksi linnut kannattaa sulkea häkkiin. Se on vaikeampaa, mitä enemmän lintuja on, koska kaikkien pitää olla häkissä samaan aikaan. Minulla lintuja on kaksi, joten odotin, että kummatkin ovat häkissä ja sitten varovasti suljin luukun. Normaalisti siis linnut saavat lennellä asunnossa vapaana.

Matkustusta varten minulla on linnuille pieni duna, joka mahtuu kylmälaukkuun. Jos laukku on tarpeeksi iso dunaa ja lämpöpulloa varten, kummatkin voivat olla siellä samaan aikaan. Minulla näin ei ole, joten täytin lämpöpullon kuumalla vedellä etukäteen ja laitoin sen laukkua lämmittämään, kunnes olisi aika pakata linnut sinne.

Dunan pohjalle laitoin oksan, johon peipot voivat tarrata jaloillaan ja talouspaperin palan, jotta uloste imeytyy siihen eikä sotke peippoja.

Pyydystin käsin kummatkin peipot häkistä ja laitoin heidät dunaan. Joskus olen käyttänyt kalahaavia, mutta se ei käänny hyvin orsien välissä ja voi aiheuttaa vammoja linnuille.

Kun peipot olivat dunassa, äkkiä duna laukkuun ja kansi kiinni. Pihalla odotti valmiiksi lämmitetty auto, johon suorastaan juoksin. Häkki oli viety autoon ensin.

Lämmöt saavat todellakin olla melkolailla täysillä vähän aikaa. Tästä syystä et voi talvella lähteä julkisilla liikenteeseen eksoottisten lintujen kanssa etkä oikeastaan muulloinkaan, jos linnut ovat kovin arkoja.

Kannattaa miettiä etukäteen lyhin reitti kohteeseen. Matkaa ennen ja sen jälkeen kannattaa linnuille tarjota ylimääräinen vitamiinikuuri, sillä muutto stressaa aina.

lemmikin_muutto
Paras kantokoppa kaneille

Matkustaminen on rankkaa puuhaa

On se vaan aina kova paikka sekä ihmiselle että eläimille tuo muuttaminen. Ruusa ja Tuhto sopeutuivat nopeasti, mutta Poppana-parkaa jännitti niin, että silmistä vuoti vettä eivätkä peipotkaan oikein muuttoa arvostaneet. Heille kun ei voi vaan sanoa, että nyt on pakko lähteä vähäksi aikaa pois remontin alta.

Piikkaus- ja muu meteli, pöly ja vieraiden ramppaaminen omassa kodissa ei sekään olisi suotavaa. Muuttaminen on siihen verrattuna pienempi paha, mutta kerropa se eläinperheellesi…

 

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *