Kanivinkit,  Sairaudet

Kanin spondyloosi – mikä se on?

Heissan! Kun pläräsin vanhoja eläinlääkärilappuja, törmäsin Hiljan eläinlääkärin todistukseen. Hiljan selkärangasta oli röntgenkuvissa löytynyt lieviä spondyloosiin viittaavia muutoksia. Myös Tupunalla oli spondyloosia. Se tuntuukin olevan melko yleinen löydös kaneilla, joista syystä tai toisesta otetaan röntgenkuvat.

Hiljalla oli kipukohtauksia, jolloin hän pissasi alleen eikä syönyt. Tupuna taas alkoi ähkiä virtsatessaan. Vaikka Tupunan ähkiminen paljastuikin lopulta nivustyrän aiheuttamaksi, löytyi rouvaltakin spondyloosia röntgenkuvien perusteella. Oireet voivat siis olla lieviä, jopa olemattomia, tai sitten kaniin sattuu niin paljon, että se jättää syömättä.

Mitä spondyloosi tarkoittaa?

Spondyloosi tarkoittaa selkärangan rappeumasairautta. Nikamien välille voi muodostua luupiikkejä tai siltoja. Sen syytä ei tiedetä, mutta se voi johtua esimerkiksi nikamien yliliikkuvuudesta tai kehityshäiriöstä, perimästä tai bakteeritulehduksesta.

Toistuvat tiineydet ja imettäminen altistavat naaraskaneja spondyloosille. Ei siis ole sattumaa, että nimenomaan Tupunalla ja Hiljalla todettiin tämä sairaus. Tupuna oli leikkaamaton löytökani ja Hilja eläintenpitokiellon saaneelta omistajalta pelastettu, myöskin leikkaamaton naaraskani.

kanin_spondyloosi
Bukleematto antoi Hiljan tassuille hyvän pidon.

Liikkumattomuus altistaa selkävaivoille. Jos kani joutuu istumaan häkissä, sille tulee todennäköisemmin kaikenlaisia sairauksia kuin vapaana loikkivalle lajitoverilleen.

Monipuolinen maasto (sisälläkin voi olla monipuolinen maasto kun tarjoaa kanille erilaisia tasoja ja kaivelumahdollisuuksia), oikea ruokavalio ja leikkuutus varhaisessa vaiheessa voivat ennaltaehkäistä spondyloosin lisäksi monia muita vaivoja.

Kasvattajalla on suuri vastuu poikasten myöhemmästä hyvinvoinnista, joten on todella tärkeää, että poikueita teetetään vastuullisesti eikä millä tahansa kanilla ja missä tahansa oloissa.

Mistä tietää, sairastaako kani spondyloosia?

Sairaus todetaan röntgenkuvilla, joten päälle päin et voi tietää varmaksi, vaivaako kania mikään. Saaliseläin on mestari piilottelemaan kipujaan, vaikkakin joskus pahaa oloa näytetään oikein selvästikin pissaamalla alle tai huohottelemalla juomakupin päällä.

Spondyloosi ei aiheuta kaikille oireita. Jos kuitenkin liikkuminen tuntuu jäykältä, kani ontuu tai ei loiki, on syytä viedä kani eläinlääkäriin. Selkäkipu ei ole kiva juttu, sen tietää jokainen kellä on selkä joskus mennyt.

Tarkkaile kania, kun se nousee ylös. Vaikuttaako nouseminen jäykältä? Alkaako kani heti loikkia vai käveleekö se? Toki venyttely kuuluu asiaan, mutta jos takajalat mieluummin kävelevät loikkimisen sijaan, kanilla voi olla jäykkä selkä.

Kun spondyloosista johtuvat luupiikit silloittuvat, se jäykistää selkärankaa ja liikkuvuus kärsii. Hermoa painava luupiikki tai katkennut luusilta voi aiheuttaa melkoisia kiputiloja ja jopa halvausoireita.

Spondyloosi diagnosoitu – mitä nyt?

Spondyloosiin ei ole parannuskeinoa. Sen oireita voidaan kuitenkin helpottaa esimerkiksi kipulääkityksellä. Todennäköisin vaihtoehto on kissojen meloksikaami oraalisuspensiona eli nestemäisenä, jota on helpompi annostella kuin koirien vastaavaa.

Eläinlääkäri haluaa yleensä ottaa verikokeet ennen kuin määrää kanille kipulääkekuureja.

Hommaa kotiin meloksikaamia ja pari neulatonta lääkeruiskua, joilla voi tarvittaessa antaa lääkettä tai tukiruokaa.

Huom! Jos tuntuu, että kani ei ole syönyt tai juonut kunnolla, anna nestettä ennen kipulääkkeen ruuttaamista suuhun. Kuivuneen kanin munuaiset voivat vaurioitua kipulääkkeestä.

Lääkearsenaali

Meloksikaamia ei saa ilman eläinlääkärin määräystä, joten samalla reissulla kannattaa hankkia kaneille sopivaa tukiruokajauheseosta. Ruiskuja kannattaa olla useampi, jotta voit pestä niitä käytön välissä, ja aina löytyy tarvittaessa puhdas ruutta.

Kun avaat meloksikaamipurkin (yleensä Loxicom tai Metacam kauppanimiltään), muista merkitä pakkaukseen avauspäivämäärä. Meloksikaami säilyy kuusi kuukautta avattuna. Kun lääkettä tarvitsee, on paljon helpompi tarkistaa päivämäärä purkista kuin alkaa etsiä kanin kotiutuspapereita tai viimeisintä lääkekuittia.

Infrapunalampusta voi olla kivunlievityksessä hyötyä, joten sellaista voi myös kokeilla. Se toimii myös lämmönlähteenä, jos kani on ollut nukutettuna.

Tulevaisuuden ennuste?

Omien kanieni spondyloosidiagnoosi ei aiheuttanut kovin vakavia oireita. On kuitenkin mahdotonta arvioida, millaisia kipuja Tupunalla ja Hiljalla oli. Ainakaan Tupunan käytös ei muuttunut mihinkään kipulääkityksen myötä eikä rouva reagoinut sen lopettamiseenkaan.

Hiljalla tuli selkeitä kipukohtauksia, joita eläinlääkäri selitti siltojen katkeamisella. Silloin Hilja pissasi alleen eikä suostunut syömään. Kipu tuntui olevan niin kovaa, ettei siihen välttämättä meloksikaami olisi auttanut. Sitten lähdettiinkin eläinlääkärin vastaanotolle.

kanilla_selkävaivoja
Tupuna tykkäsi pehmeistä alusista ja vessan matalaksi sahatusta kulkuaukosta.

Sinä tunnet kanisi parhaiten, joten todennäköisesti osaat kertoa, jos pupun käytös muuttuu tai se vaikuttaa kivuliaalta. Jos meno on vain vähän kankeampaa, mutta kani on muuten oma itsensä, spondyloosi lienee hallittavissa kipulääkkeen ja muiden järjestelyjen voimin.

Erikoisjärjestelyjä

Peitä liukkaat lattiat esimerkiksi bukleematoilla, joissa on hyvä pito. Mitä isompi matto, sen paremmin se pysyy paikallaan kanin loikkiessa sillä. Jos kanilla on kovin korkea vessalaatikko tai häkki, oviaukkoa voi olla tarpeen madaltaa sahaamalla siitä laitaa lyhyemmäksi.

Tarjoa paljon pehmeitä makuupaikkoja ja mieluiten myös sellaisia, joissa kani saa halutessaan nojata johonkin ja joista on helppo myös nousta ylös. Ranka pitää saada mahdollisimman rennoksi. Kissoille myytävät leikkitunnelit voivat käydä tähän tarkoitukseen.

Useimmat kaneille markkinoidut tunnelit ovat liian pieniä jopa kääpiöroduille, siksi käytän kissojen tunneleita. Leikkitunnelin voi sitten asettaa esimerkiksi tiiliskivien tai punnusten väliin, jotta se pysyisi paikallaan ja tarjoaisi nojan.

kanin_selkä_kipeä
Tupuna hengailemassa leikkitunnelissa.

Juttele kanille ennen kuin astut samaan huoneeseen, jotta kanin ei tarvitse pelästymisen vuoksi nousta yhtäkkiä ylös. Ole varovainen kaikessa käsittelyssä, jotta ranka ei pääse retkahtelemaan.

Ravinnon merkitys

Ruokavalio on kaiken a ja o monissa kanien sairauksissa, sillä näille meidän pitkäkorvillemme ei ole saatavilla kuin offlabel-lääkkeitä eli lääkeaineita, jotka eivät ole kaneille varta vasten tarkoitettuja. Joihinkin sairauksiin ei ole ollenkaan lääkkeitä saatavilla.

Ravinnon ihanteellinen kalsium-fosforisuhde (2:1) on tärkeä juttu. Vain tuotantokanien ravintosuosituksia on tutkittu paljon, kun taas lemmikkikanit tuntuvat jäävän kaikessa vähemmälle huomiolle. Haluaisin tietää, mikä pitää oman eläinperheeni mahdollisimman terveenä ja pitkäikäisenä enkä sitä, mikä ruokavalio lihottaa tuotantokanin kaikista tehokkaimmin.

Kalsiumia pitäisi aina olla ravinnossa enemmän kuin fosforia. Kalsiumia saa eniten tummanvihreistä kasviksista. Oksalaatti kuitenkin sitoo kalsiumia ja vääristää kalsiumin ja fosforin suhdetta. Siksi esimerkiksi pinaattia ja persiljaa kannattaa säännöstellä.

Huom! Kani on kasvinsyöjä, joten kananmunaa tai maitotuotteita ei saa antaa. Kalsiumia saa riittävästi kasveista.

Vanhenevalle kanille voi antaa pellavansiemenöljyä vajaan teelusikallisen paristi viikossa. Jos papanasta tulee löysää, vähennä annostusta. Se ei varsinaisesti liity spondyloosiin, mutta voi avittaa niveliä ja sitä kautta liikkumista.

 

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *