Kanivinkit,  Käyttäytyminen

Kodin suojaaminen kanin hampailta

Kun kania pitää koko ajan vapaana, täytyy miettiä mahdollisia irtaimiston suojaamiskeinoja. Toiset nakertelevat enemmän kuin toiset eikä ole yhtä oikeaa tapaa suojata kotia.  Tässä kuitenkin muutamia niksejä, olkaa hyvät 🙂

Kirjahyllyn alimmalla hyllyllä ei kannata pitää kirjoja tai muita tavaroita, joita kani ei saa nakertaa. Tosin, osa kaneista hyppii tasoille, jolloin alimman hyllyn tyhjentäminen ei riitä. Siirrä esimerkiksi kirjat kaappien ovien taakse tai laatikoiden sisään. Kirjojen tilalle voi hyllyyn tehdä vaikkapa makuupaikan kanille. Vauvanpeitot käyvät hyvin tähän tarkoitukseen, ja virkkaustaitoinen näprää vaikka vanhasta lakanasta kanille kopan.

Lankakerät eivät ole pelkästään kissojen mieleen vaan niitä kyllä saattavat kanitkin syödä. Ei siis kannata jättää lankakeriä kanin ulottuville.

Keraamiset ja metalliset esineet ovat turvassa, paitsi jos kani saa tiputettua keraamisen esineen lattialle. Eli korjaan, keraamiset ja kania painavammat, esineet ovat turvassa.

Huonekasveista kannattaa valita mahdollisimman myrkyttömät versiot. Vehkakasveilla ei ole asiaa eläintalouteen, jos on vaarana, että ne joutuvat maistelluiksi. Myös kultaköynnöstä sanotaan myrkylliseksi, ja kaikki sipulista kasvavat kukat ovat vaaraksi kaneille. Kasveja voi huoletta pitää korkealla hyllyllä tai pöydällä, jos kanisi loikkii pelkästään lattialla. Tasoille hyppiviltä yksilöiltä joutuu suojaamaan myös nämä pinnat. Olen ratkaissut asian amppeleilla ja jos löytyy tarpeeksi iso koristelinnunhäkki tai lyhty, saatan laittaa kukan sinne. Häkittäkää siis kasvejanne, älkää eläimiänne! 😀

Osa kaneista ei voi vastustaa tapetteja. Jos kanilla on esimerkiksi yksi huone koko ajan käytössään, voi kokeilla pleksiä nojaamaan seiniä vasten. Tämä estää sekä listojen että tapetin nakertelun. Pleksiin voi porata pienet reiät ja kiinnittää sen seinään, tai voi asettaa sen viereen isoja harkkoja tai tiiliskiviä painoiksi.

Jos ongelmana on puisten listojen nakertelu, listojen päälle voi hankkia metallirimaa. Sekin pysyy paikoillaan tiiliskivien ja vaikkapa vanhojen punnusten avulla.

Johdot voi suojata estämällä kokonaan kanin pääsyn vaikkapa telkan taakse erilaisten metalliverkkojen avulla. Pistorasia on aina se vaikein suojattava. Yksittäistä johtoa voi suojata laittamalla johdon lattialistaa viereen ja asettamalla sitten tiiliskiviä kallelleen johdon päälle. Tiiliskivien pitää olla kania painavampia.

Nämä niksit ovat ainakin omassa käytössä toimineet. Kannattaa siis unohtaa muoviletkut ja teippi, ne eivät kestä kanin hampaita!

Yksi kommentti

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.