Kanivinkit

Lemmikinomistaja sisustaa

Moikka! Kun kotona tassuttelee, liihottelee tai matelee eläimiä, sisustusta voi joutua miettimään uudelleen. Itselläni on kaneja ja lintuja, joten sisustus on toteutettu sen mukaisesti. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että mitä vähemmän johtoja, sen parempi, kukat amppeleihin, mahdollisimman paljon metallikalusteita ja maalattuja seiniä tapetin sijaan.

Jos olet vasta rakennuttamassa taloa, se on ihannetilanne ajatellen vaikkapa pistorasioiden sijaintia. Ne voi laittaa ylös eikä lattianrajaan. Ainakin kani- tai jyrsijätaloudessa se helpottaa elämää. Olenpa kyllä kuullut kissastakin, joka tykkäsi pureksia johtoja…

Tapetti on monelle kanille ja varmasti myös kissalle kiva nakertelu- ja raapimisalusta. Onneksi en ole asunut nykyisellä lemmikkikokoonpanolla kovin monessa talossa, jossa olisi ollut tapetoidut seinät. Maalatut seinät saavat olla rauhassa, mutta tietysti puiset listat voivat viehättää joitakin tapauksia. Niitä olen suojannut erilaisilla rautakaupoista löydetyillä metalliritilöillä. Valkoinen ja harmaa sopivat sisustukseen ja siihen kun laittaa viereen vanhoja punnuksia tai esimerkiksi vanhan rautaisen silitysraudan, ei näytä liian hirveältä. Jos talo on oma, ei puulistoilla ole niin väliä, mutta vuokra- tai muussa ratkaisussa niitä on hyvä suojata. Listojen päälle voisi ruuvata ritilät, mutta jos haluaa välttää ylimääräisiä reikiä seinissä, voi käyttää painoja, kuten esimerkiksi nuo vanhat punnukset. Riippuu lemmikin koosta, kuinka painavia pitää käyttää. Pienimmät punnukset Ruusa-kani kyllä saa liikkumaan, mutta vanha silitysrauta ei ole hievahtanutkaan…

Oma sisustustyylini on jotain maalaisromanttisen, rustiikin ja shabby chicin väliltä. Siksi teen usein löytöjä kirppareilta. Sieltä löytyy myös kivoja ja edullisia kankaita, mitä voi heittää esimerkiksi häkin katon päälle tai lemmikkien makuualustaksi. Jotta kaneilla olisi pehmeä ja helposti pestävä alusta, käytän äitiyspakkausten makuupusseja. Siinä Poppanakin tykkää köllötellä joka päivä. Samaten valkoiset vauvanpeitot tai patjat sopivat hyvin ainakin omaan käyttöön. Kanit tykkäävät olla piilossa, joten olen laittanut yhden peiton kaksinkerroin sohvapöydän alle.

Että pääsee huonekalujen alle, on lemmikkikodissa plussa. Ainakin niille, jotka mahtuvat sinne. Se lisää loikkimispinta-alaa ja luo turvallisuudentunnetta. Sohvan, pöydän tai tuolien alla on kiva oleskella. Sohvan allekin on helppo piilottaa vaikka oksaröykkiö ja muita virikkeitä. Kun sohvan päälle heittää kookkaan päiväpeiton, ei näy mitä alla on. Win-win!

Vaalea värimaailma on mieleeni sisustuksessa. Se ei ollenkaan haittaa kanien ja lintujen kanssa. Olen kokeillut erilaisia mattoratkaisuja ja tullut siihen lopputulokseen, että bukleematot ovat parhaita. Ne on helppo pestä ja kuivuvat nopeasti. Toki, jos esimerkiksi kanien olot ovat kunnossa, niillä on oikea ruokavalio, tarpeeksi piilopaikkoja, ne ovat leikattuja ja saavat olla vapaana asunnossa, ei pitäisi kovin paljon tulla vahinkoja matoille. Ympäristön vaihtuminen ja muut muutokset ovat eri asia, silloin voi merkkailua ilmetä. Papanat on helppo lakaista lattialta ja niitä kyllä kulkeutuu vessalaatikon ulkopuolellekin.

Vaalea sisustus onkin sitten eri juttu, jos olet itse mämmikouraisuuteen taipuvainen kuten minä 😀 Kanit eivät yleensä sotke mattoja jynssäyskuntoon, mutta jos itse tiputat huomaamattasi siihen mustikkaa tai muita marjoja, astut sen päälle ja vielä kävelet ympäriinsä, voi vähän aikaa joutua hengittelemään. True story! 😀 Olen kyllä astunut muutamaan otteeseen syömättömän umpparipapanan päälle ja kävellyt se jalassani. Silloin kyllä pääsee matonpesupuuhiin. Kani ei osaa oksentaa, joten siinä ne ovat koiria ja kissoja siistimpiä.

Kaikki lemmikit eivät hypi pöydille ja hyllyille, mutta jos sinulla tällaisia ihanuuksia on, huonekasvit voi joutua laittamaan amppeleihin. Paitsi jos sinulla on myös pesimäviettisiä lintuja, jotka voivat käydä nyppimässä niitä.. Silloin pitää vain valita mahdollisimman myrkyttömät vaihtoehdot.

Nykyään markkinoilla on johdottomiakin lamppuja, joten sellaisia kannattaa suosia. Oikeiden kynttilöiden sijaan led-kynttilät ovat hyvä vaihtoehto. Häkin katon päälle voi heittää mieleisen viltin tai kankaan. Monet häkin aluset ovat räikeän värisiä, mutta nekin voi ulkopuolelta päällystää d-c-fixillä. Ruoka- ja juomakuppeja myydään erivärisiä. Omat olen löytänyt kirppareilta. Juomakupin pitää olla painava ja mieluiten keraaminen, jotta se on helppo tiskata. Juomapulloja en käytä enää. Ruokakuppeina minulla on käytössä valkoiset crème brûlée -kipot.

Metallijalkaiset kalusteet ovat hyvä vaihtoehto. Sängynrunkona minulla on IKEAn Leirvik ja sohvana Torista löydetty metallirunkoinen sohvasänky. Näissäkin on kyllä heikkoutensa, sillä niiden patjojen pohjat ovat puisia…

Kuivikkeet voi piilottaa isoihin ämpäreihin. Kauhon kuiviketta vanhalla, metallisella jauhokauhalla. Kissan kuivikekauhat (mikrohiekalle) ovat hyviä, tai sitten ihan lasten hiekkalapiot. Lasten hiekkalapiot ovat kyllä räikeänvärisiä, joten ne eivät käy omaan sisustukseen. Jos joku löytää harmaita tai valkoisia lasten hiekkalapioita, vinkatkaa mullekin! Mustia olen löytänyt. Pesusienet, millä hinkkaan vessalaatikoita ja peippojen sotkuja, ovat myös tietynvärisiä. Olen löytänyt harmaa-valkoisia sieniä, joita ei tarvitse piilotella.

Tuhto ja Singer

Kun oma sisustusmaku on shabby chic, ei haittaa jos kani vähän maistaa jotain puujalkaa. Keittiönpöytä ja tuolit ovat vanhoja ja niistä puuttuu paikoin maalia, mutta tykkään niistä juuri sellaisina. Tuhtolla ja Ruusalla on käytössä vaalea kissojen kiipeilypuu ja sen vieressä vanha Singerin pöytä. Siinäkin on kiva kiipeillä, kuten huomaat 🙂

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *