Kanivinkit

Kanin menettäminen on raskas paikka

Kanin menettäminen on kova paikka – onhan sitten yksi perheenjäsen vähemmän. Kääpiökanit voivat elää yli 10-vuotiaksi, mutta kuitenkin niiden eliniänodote on lyhyempi kuin ihmisillä. Jäähyväisiltä ei sikäli voi välttyä.

Tärkeää on antaa itselleen aikaa surusta toipumiseen. Myös kanit surevat menetettyjä kumppaneita.

Jos perheessä on lapsia, voi olla paikallaan pitää keskustelutuokio kanin menettämisestä. Lapset voivat esimerkiksi piirtää kanille kuvan tai kirjoittaa kirjeen, joka sitten haudataan tai tuhkataan kanin mukana.

Eutanasia vs äkillinen kuolema

Kuolema voi kohdata yllättäen tai pidemmän sairastelun jälkeen. Joka tapauksessa on hyvä ennalta vähän miettiä, miten sellaisessa tilanteessa olisi parasta toimia. Jos kuolema on ollut äkillinen ja etenkin jos kani on nuori, ruumiinavaus voi olla tarpeen. Kysy eläinlääkäriltäsi lisää tarvittaessa.

Jos kani on sairastellut pitkään eikä hoito ole auttanut, on syytä keskustella eutanasiasta eläinlääkärin kanssa. Olisiko mahdollista, että se tehdään kotona vai pitääkö kani viedä eläinlääkärin vastaanotolle? Kotikäynti on usein kalliimpi kuin klinikkakäynti, mutta se voi olla eläimelle stressittömämpi.

Eläinlääkärillä on tarvittava tietotaito ja välineet kanin lopettamiseksi. Ensin kani saa anestesia-ainetta, jonka jälkeen annostellaan lopetusaineet. Kani siis nukahtaa ennen lopetusta. Jos tuntuu, että et voi pysyä tarpeeksi rauhallisena lopetustilanteessa, pyydä mukaan joku toinen kanille tuttu ihminen.

Olen toiminut itse niin, että jos kani on saanut äkillisen sairaskohtauksen ja menehtynyt kotona, olen silti vienyt sen eläinlääkäriin. Tupuna-kani sai ilmeisesti sydänkohtauksen ollessaan yli 10-vuotias. Ei ehditty soittaa edes eläinlääkärille, ennen kuin Rouva oli poissa. Eläinlääkärillä Tupuna todettiin kuolleeksi ja he huolehtivat tuhkaukseen lähettämisestä.

Hautaaminen

Hautaustapoja on muutamia. Lemmikeille on olemassa omia hautausmaita, jonne kaninkin voi haudata. Lisätietoa näistä löytyy kaupunkien kotisivuilta. Tampereen tiedot löytyvät täältä.

Joku haluaa haudata kanin mieluummin omaan pihaan, kun taas toiset valitsevat tuhkauksen. Tuhkauksessakin on kaksi vaihtoehtoa, yksilötuhkaus tai yhteistuhkaus.

Yksilötuhkauksesta saa tuhkat itselleen ja niille voi valita uurnan. Yhteistuhkauksessa tuhkaamo hoitaa tuhkien sirottelun eikä niitä siis lähetetä omistajalle.

Jos haluaa haudata kanin tai kanin uurnan, hautausastian pitää olla maatuva. Hautapaikka ei saa olla kaivon läheisyydessä, vesistöön viettävällä rinteellä tai pohjavesialueella. Haudan pitää olla vähintään puolen metrin syvyydessä.

Mulla on ollut lemmikkejä monta kymmentä vuotta. Kaneja, koira, lintuja, kaloja ja hamstereita. Se tarkoittaa sitä, että jäähyväisiä on ollut useampia. Menetys on aina yhtä suuri ja suremisprosessi kestää aikansa. Aluksi se on pelkkää itkua, mutta ajan myötä helpottaa.

Koska karvaisia, höyhenisiä ja suomuisia perheenjäseniä on ollut monia ja on nytkin, en halua säilyttää uurnia. Aluksi tuntui, että hautaaminen ja yksilötuhkaus olisi paras vaihtoehto. Nykyään valitsen yhteistuhkauksen. En halua tuijottaa uurnia vaan mieluummin muistella lemmikkejä sellaisina kuin he olivat elämänsä kunnossa. Yhteiset hetket ovat tärkeitä <3

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää hautaamistapaa. Jokainen valitsee näistä sen, mikä tuntuu itselle luontevimmalta ja parhaalta.

Kani jäi yksin – mitä tehdä?

Kanikin suree menetettyä lajitoveria. Suru vaikuttaa aivokemiaan ja siitä tulee epämiellyttävä olo. Ei ole tiedossa kaunko tämä suruaika kaneilla yleensä kestää, mutta onhan se ihmisilläkin yksilöllistä.

kani jäi yksin mitä tehdä
Puputti on tämä kyljelleen kellahtanut musta kani, Tupuna leijonanharjas.

Kun Puputti jouduttiin lopettamaan kohtusyövän vuoksi, Tupuna jäi yksin. Puputin nimestä voi päätellä, kumpi parivaljakosta oli ruoka-apajilla ensimmäisenä… Tupuna oli tottunut siihen, että Puputti meni ensimmäisenä syömään ja Tupuna teki seuraa.

Puputin eutanasian jälkeen kukaan ei enää loikkinut edellä syömään, joten Tupuna ei aluksi mennyt ollenkaan itse syömään. Kyse saattoi olla myös masennuksesta. Kävin töistä ruokatauolla kantamassa Tupunan kulloisenkin makuupaikan eteen vesikupin ja heinää. Sitten pikkuhiljaa Tupuna alkoi käydä itse syömässä.

Kun kaneja on kaksi tai useampia ja yksi menehtyy, on hyvä antaa muiden nähdä lajitoverinsa. En ole tuonut eläinlääkärillä lopetettua kania enää kotiin yksin jääneen kanin nähtäväksi, koska kanin tuoksu on sen jälkeen erilainen.

Lopetus toisen kanin nähden ei sekään ole hyvä vaihtoehto. Jos kuitenkin kani menehtyy äkillisesti itse, kannattaa näyttää ruumis suremaan jääville kumppaneille.

Muut kanit voivat yrittää pökkäistä ruumista nenällään, nuolla sitä tai käydä viereen makaamaan. Kun toinen ei liikukaan, muut kanit huomaavat, mitä on tapahtunut. Näin he eivät jää odottelemaan tai etsimään kumppaniaan.

Jos tuntuu, että kanille ei ruoka tai liikunta maistu entiseen tapaan, uudella lajitoverilla alkaa olla kiire. Ensin kannattaa katsastaa kodittomien kanien tilanne ja sen jälkeen kysellä pienimuotoista kasvatustoimintaa harjoittavilta kasvattajilta mahdollisia kumppaneita.

Kodittomia kaneja löytyy esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksiltä, löytöeläintarhoilta sekä lukuisilta lemmikkipalstoilta Facebookissa.

Uusi lajitoveri – apua tutustuttamiseen?

Tämä aihe kuuluu omaan postaukseensa, jotta artikkelista ei tule liian pitkä 🙂 On kuitenkin sanottava se, että uusi lajitoveri olisi hyvä hankkia mahdollisimman pian menetetyn tilalle.

kanin suruaika
Puputti pesi Tupunan naaman ja piti vahtia toisen levätessä.

Yksinäinen kani voi masentua. Esimerkiksi silmävaivoista kärsivillä oireet todennäköisesti pahenevat, kun ei ole lajitoveria pesemässä naamaa päivittäin. Lajitoveri on vähintään yhtä tärkeää kaneille kuin ruoka.

Jos et halua etsiä kanille uutta lajitoveria, paras ratkaisu lienee luovuttaa kani sellaiseen kotiin, jossa sillä on lajitovereita. Saaliseläinten täytyy saada toistensa tukea ja turvaa mahdollisilta pedoilta ja epäsuotuisalta säältä suojautumiseen, vaikka nämä ääriolot eivät kotikania koskekaan.

Uusi kani ei koskaan vie edellisten kanien paikkaa sydämestä vaan niille kasvaa oma tilansa 🙂 Aluksi voi tuntua vaikealta katsella vierekkäin makaavia kaneja, kun toinen onkin uusi. Tässä kannattaa kuitenkin ajatella niinkin, että kani on tyytyväisempi uuden lajitoverin kanssa kuin ilman.

Jaksamista ja lämpöisiä ajatuksia sulle, jos olet juuri menettänyt lemmikin. Otan osaa <3

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *