Eläinsuojelu,  Kanivinkit,  Sairaudet

Miten voin ennaltaehkäistä sairauksien tarttumista kaniini?

Heissan! Moni kanin sairauksien ennaltaehkäisy tapahtuu jo emon vatsassa ja esimerkiksi ruokavalion sekä oikeanlaisen elinympäristön kautta. On silti olemassa tauteja, joiden tarttumista voidaan ennaltaehkäistä.

Eläinten sairauksien ennaltaehkäisy tuli tutuksi jo ollessani eläinkoordinaattorina Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksessä, koska sijaiskotikanit piti aina eristää omista eläimistä.

Osa sairauksista tarttuu ilmateitse, mutta vaatii kuitenkin melko pientä etäisyyttä. Moni sairaus tarttuu suorassa kontaktissa ja vähintään yhtä moni esimerkiksi ihmisten vaatteiden tai likaisten kenkien välityksellä.

Tästä syystä sisäkanikaan ei ole turvassa, ja vain vuosittaisilla rokotuksilla voi suojata kania verenvuotokuumetaudilta (RHD2).

Bioturvallisuus ja Virkon

Käytän lemmikkihoitolassani yleisimmin Virkonia ja käsidesiä desinfiointiin. Ensin pesen pesuaineella, ja vessalaatikolle annan tarvittaessa etikkakäsittelyn. En koskaan silittele omia lemmikkejä ja tule sitten käsiä pesemättä silittelemään hoitolaisia.

Vaihdan vaatteet ennen kuin astun aitaukseen. Pesen vaatteet 60 asteessa sen jälkeen, kun hoitolaiset on haettu kotiin. Jokaiselle eläimelle on oma pesusieni eli en jynssää käytetyllä sienellä toisilleen vieraiden eläinten vessalaatikoita.

Saattaa kuulostaa työläältä, mutta ilman näitä toimenpiteitä ei voisi kuin toivoa parasta (ja pelätä pahinta) 🙂 Huolellisuus kannattaa, vaikka kanit näyttäisivätkin terveiltä.

sarin arkki bioturvallisuus desinfiointi
Vaihtovaatteet, käsidesi, Virkon ja pesuvälineet.

Virkon S on laajakirjoinen desinfiointiaine ja olen käyttänyt sitä jo muutamia vuosia. Ensin yhdistysaikana, sitten harjoittelijana eläinlääkäriasemalla ja nyttemmin omassa hoitolassa. Valmistaja luonnehtii Virkonia näin: se on ”biologisesti hajoava desinfiointiaine, joka vaikuttaa tehokkaasti viruksiin, mykoplasmoihin, bakteereihin, sieniin ja itiöihin.”

Virkonia saa myös jauheena, mutta käytän itse tabletteja. Niitä on kätevä tiputtaa suihkupulloon, jonka sitten täyttää vedellä. Kovin montaa päivää liuos ei pysy desinfioivana.

Virkonin tehosta kertoo väri eli mitä haaleampaa punaista väriä liuos on, sitä huonompi teho sillä on. Viikkoa kauempaa yhtä satsia ei kannata käyttää.

Jos suuressa kanilassa sattuisi tarttuvan taudin epidemia, lähimmältä eläinlääkäriasemalta voi kysyä kertakäyttövaatteita sekä kenkäsuojia. Näiden hävittämisestä voi kysyä oman alueen jätteenkäsittelylaitokselta.

Desinfiointitapoja

Näkyvä lika pestään ensin pinnoilta pois ja vasta sen jälkeen käytetään desinfiointiainetta. Esimerkiksi hoitoloissa ei kannata käyttää yleisiä puisia virikkeitä, joita kanit nakertelevat, koska niitä on hankala desinfioida.

Jos on käytössä yhteisiä juoma-astioita tai muita kuppeja, nekin pitää ensin pestä ja sitten desinfioida. Monet pinnat pitää myös huuhdella desinfioinnin jälkeen vedellä, joten lue aina valmistajan käyttöohjeet pakkausselosteesta huolellisesti.

  • E. cuniculi: kloori (1 osaa klooria, 10 osaa vettä, anna vaikuttaa 10 minuuttia ennen kuin huuhtelet kloorin pois vedellä)
  • loiset: vaihda likaantuneet kuivikkeet ja ruuat, imuroi sisäkanien ympäristö, ja desinfioi pinnat (ainakin kanin vessalaatikko, vessalapio ja juoma/ruoka-astiat) loistyypistä riippuen esimerkiksi Virkonilla tai höyrypesurilla. Pese peitot ja muut kankaat vähintään 60 asteessa tai saunota niitä noin 2-3 tunnin ajan yli 80 asteessa. Varmista turvaetäisyys kiukaaseen ja huomioi, että saunotus on aina tulipaloriski.
  • kanien verenvuotokuumetauti RHD2: Virkon (1-2 tablettia 500 ml suihkupullolliseen vettä)

Ennaltaehkäisy pähkinänkuoressa:

  • vältä näyttelyitä ja muita tilaisuuksia missä on monia eläimiä
  • eristä uudet eläimet tarvittaessa
  • vie oireilevat eläimet heti eläinlääkäriin
  • hyvä hygienia (päivittäinen siivous, ei liikaa kaneja pienissä tiloissa)
  • hyvä ilmanvaihto (bakteerit ja sienet eivät kasva kuivassa), mutta ei kuitenkaan vetoa
  • rokottaminen

Huom! Ihminen voi tartuttaa kaniin myös omia viruksiaan. Kipeänä ei kannata työntää naamaa kanin lähelle ollenkaan. Kädet on hyvä pestä ennen kuin menet paijaamaan kania. Esimerkiksi ihmisen tavallinen huuliherpes voi tappaa kanin, kuten vuonna 2016 kävi.

Lähteinä käytin mm. Rabbiting On syksyn 2017 -numeroa, Molly Vargan Textbook of Rabbit Medicinen kakkospainosta ja Frances Harcourt-Brownin kotisivuja.

 

2 kommenttia

    • Puputati

      Hei!

      Käy se siihenkin. Artikkelissa on lueteltu muutamia esimerkkejä, mutta luettelo ei ole kaikenkattava missään nimessä 🙂 Löytyy siis muitakin desinfiointiaineita, mitkä tepsivät, mutta näillä nyt ainakin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *