Eläinsuojelu,  Sairaudet

Pari sanaa jalostuksesta

Poppana on hermeliini ja hermuilla on lyhyemmät korvat kuin muilla kaniroduilla. Vaikka Poppanan etutassut eivät aivan yllä korviin asti, neiti tekee saman pesuliikkeen kuin muutkin kanit. Naamaa pestessään Poppis laittaa korvat alaspäin ja yrittää pestä niitä etutassuilla. Ne vaan ovat niin nysät, etteivät yllä tassujen väliin. Silti Poppana tekee tämän korvanpesuliikkeen, kummallekin korvalle vuorollaan. Etenkin kääpiökaneista on jalostettu lyhytkuonoisia, mikä näkyy Poppanassakin. Silmät ovat ulkonevat ja hammasongelmat ovat tavallisia. Tupunallakin oli krooninen silmävaiva, sillä kyynelkanavat olivat tukkeutuneet. Lyhyessä kuonossa ei ole tarpeeksi tilaa sekä kyynelkanaville että hammasjuurille. Ulkoneviin silmiin tulee jatkuvasti roskia ja jopa haavoja. Ne ovat kivuliaita ja vaativat jatkuvaa hoitoa.

jalostus

Luppakorvaisten kanien korvakäytävät tekevät ylimääräisen mutkan, jonne on hyvä bakteerien jäädä muhimaan. Tulehdus voi edetä ja hoitamattomana johtaa esimerkiksi kanin kuuroutumiseen, tasapainohäiriöihin ja muihin ongelmiin.

Rex-turkkisia kaneja vaivaa tassunpohjatulehdukset, koska turkki on niin ohut. Tietyillä kuvioiduilla kaneilla voi olla megakoolonia ja punasilmäiset kanit ovat herkkiä kirkkaalle valolle.

Ylijalostuksen eli siis ihmisen aiheuttamia ongelmia esiintyy varmaankin ihan kaikilla eläinlajeilla. Siis kaikilla niillä, joihin ihminen on jalostuksella kajonnut. Esimerkiksi kultakaloilla, mopseilla, bulldogeilla ja vaikkapa persialaisilla kissoilla. Vastuu on etukädessä niillä kasvattajilla, jotka tällaisia ominaisuuksia haluavat vahvistaa, mutta myös ihmisillä, jotka luovat näille roduille ja lajeille kysyntää. On kuitenkin sanottava, että kodittomiksi joutuvia eläimiä pitää auttaa, oli niiden rotu ja ominaisuudet mitkä tahansa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *