Vegaanisen piparkakkutaikinan resepti
Mukavaa joulukuista keskiviikkoa! En yleensä ole tehnyt piparkakkutaikinaa itse vaan ostanut sen kaupasta. Köksäntunnilla väännettiin se itse, taisi olla ensimmäinen kerta. Sen jälkeen olen vain kerran tehnyt taikinaa ja se meni kuulkaa ihan mönkään. Muistaakseni kokeilin jotain Leila Lindholmin sitrusmaista reseptiä eikä se ollut yhtään hyvää. Päädyin heittämään valmiita piparkakkuja biojätteeseen..
Tänä vuonna oli sitten kolmas kerta kun tein piparkakkutaikinan itse. Etsiskelin netistä ohjeita hakusanoilla ”vegaaninen piparkakkutaikina” ja yhden löydettyäni muokkasin sitä vielä. Gastro Pahalapsen ohjeessa oli kardemummaa, mutta sen käyttö oli virhe. En ole yhtään kardemumman ystävä, en laita sitä pulliinkaan ikinä. Niinpä jätän sen tästä reseptistä pois, mutta jos joku haluaa sitä käyttää, sitä tulee noin 1 tl. Kaikki alla luetellut mausteet ovat jauhettuja versioita.
- 1,5 dl tummaa siirappia
- 1 dl intiaanisokeria
- 0,5 tl neilikkaa
- 2 tl kanelia
- 1 tl pomeranssinkuorta
- 1 tl inkivääriä
- 2 tl ruokasoodaa
- 120 g vegaanista margariinia
- vajaat 0,5 dl kaurakermaa
- 6 dl jauhoja (käytin kaura-, hirssi- ja spelttijauhoja)
Kattilassa kiehautetaan siirappi, sokeri ja mausteet. Sekoita ja ota kattila liedeltä. Kaada mukaan ruokasooda ja anna turvota rauhassa. Kun seos on vähän jäähtynyt (sen verran lämmin että margariini sulaa), heitä sekaan paloiteltu margariini. Sen jälkeen sekoitetaan joukkoon myös kaurakerma ja jauhot. Kun taikina on valmis, kelmuta se ja laita noin vuorokaudeksi jääkaappiin.
Omaa taikinaa piti vähän mikrossa lämmitellä ennen kuin se suostui kulhosta pois. Meinasi nimittäin metallilusikka vääntyä.. 😀 Kun taikina on saatu jauhotetulle leivonta-alustalle, kaulitse se ja käytä muotteja. Sitten vaan varovasti kakkuset leivinpaperille peltien päälle. Tein melko paksuja pipareita, mutta tuntui, että taikina tykkäsi silti murentua helpommin kuin vehnäjauhon kanssa. Kannattaa siis valita muotteja, joissa ei ole ohuita osia.
Paistoin piparit noin 200 asteessa korkeintaa viiden minuutin ajan. Tykkään vähän raaoista pipareista, mutta jos sinä et, anna olla pidempään. Tarkkaile kuitenkin, etteivät piparit pala 🙂