Rusinoita lattialla – papanat parrasvaloissa
Nyt onkin sellainen aihe, että ei kannata lukaista ennen ateriaa, jos oot herkkä 🙂 Papanakuvia nimittäin näkyvissä, kun lukee eteenpäin.
Omilla kaneilla on kova karvanlähtö meneillään ja onhan tämä muutenkin tärkeä aihe. Ruuansulatuksesta ei voi kanien kanssa puhua liikaa. Papanoita kannattaa tarkkailla, jotta tietää, missä mennään.
Oletko nähnyt tällaisia papanoita? Niitä kutsutaan helminauhaksi.
Karvanlähdön aikaan tämä on tavallinen näky. Karvaa joutuu väkisinkin suolistoon, kun kani pesee itseään. Mitä enemmän irtokarvaa, sitä enemmän sitä joutuu suolistoon. Harjaile siis ahkerasti kaneja! Etenkin se yksilö, joka pesee lajitoveriaan enemmän kuin häntä itseään pestään, on vaarassa. Kahden kanin irtokarvat voivat aiheuttaa ongelmia ruuansulatukselle, jos kani ei esimerkiksi saa tarpeeksi liikuntaa, sillä on stressiä tai väärä ruokavalio.
Aina välillä löytyy normaalia pienempiä papanoita. Ne voivat olla merkki alkavasta suoliston hidastuneesta toiminnasta. Alla mustapippurin kokoisia papanoita normaalin papanan vieressä. Ero on huomattava. Jos tuollaisia papanoita löytyy eikä normaaleja näy, laita meheviä yrttejä tarjolle (esim. basilika, persilja, tilli, salvia).
Kanilla tulee kovien papanoiden lisäksi pehmeitä papanoita. Niitä kutsutaan yleensä umpisuolipapanoiksi tai yöpapanoiksi. Yöpapana on vähän harhaanjohtava nimike näille, sillä pehmeitä papanoita muodostuu muulloinkin kuin yöllä. Ne ovat normaaleja ja ne yleensä syödään suoraan peräaukolta. Joskus niitä jää vessalaatikkoon tai lattialle, mutta yleensä kanin kuuluu syödä ne. Niistä saa arvokkaita ravintoaineita ja kani syö tällä tavoin saman aterian kahdesti.
Umpparipapana on rypälemäinen ja vähän limainen papanamöntti. Jos kanilla on tukirangassa ongelmia tai kani on ylipainoinen, se ei välttämättä yllä syömään umpparipapanaa. Tällöin papana voi jäädä esimerkiksi kanin tassuihin tai sotkea peräpäätä. Kannattaa viedä kani eläinlääkäriin, jos ravintopuoli on kunnossa, mutta kanilta jää paljon syömättömiä umpparipapanoita.
Ripulista minulla ei ole kuvaa, mutta sen tunnistaa siitä, että uloste on vetistä. Jos kanilta tulee löysän ulosteen lisäksi tavallisia papanoita, sillä ei ole ripulia. Jos epäilet ripulia, ota heti yhteys eläinlääkäriin. Pieni eläin kuivuu nopeasti ja ripulin syy pitää saada nopeasti selville, jotta kania pystytään hoitamaan.
Esimerkiksi paju ja voikukanlehdet värjäävät kanin virtsan punertavaksi. Ei siis kannata pelästyä, että kanilla on ripuli tai verta virtsassa. Veri näkyy virtsassa yleensä veritippoina virtsan mukana, ei kokonaan punaisena.
Lopuksi, tältä näyttävät normaalit papanat 🙂 Niitä pitäisi tulla iso kasa yhdeltä kanilta pelkästään yhden vuorokauden aikana. Jopa sata tai muutama sata päivässä eli ole tyytyväinen, kun kanille maistuu heinä. Se tulee papanana ulos. Papanoissa kuuluu olla kuidunpalasia ja ne ovat yleensä tummanruskeita.
P.S. Jos olet viherpeukalo ja kokeilunhaluinen, ala lannoittaa kasveja papanoilla!
Yksi kommentti
Paluuviite: