Kanivinkit,  Virikkeet

Mitä lahjaksi eläinperheelle?

Yleensä ostan jotain herkkua eläimille lahjaksi, mutta välillä on tarvetta vähän muullekin. Plus että Poppanalla menee vatsa herkästi sekaisin, niin lahja ei voi olla pelkästään herkkua.

Peipot ovat sen verran uutta pelkääviä, ettei pojille voi hankkia mitään ihmeellistä. Siementankoja harvoin nokkivat, ovat vissiinkin jyväset liian tiukassa peippojen pikkunokkia ajatellen. Eriväriset hirssit maistuvat kyllä, mutta niitä on vaikea löytää. Keltaista hirssiä löytyy, mutta muita ei. Ne olisi melkein pitänyt jo hankkiakin, sillä kaikki jyviä sisältävät kannattaa pakastaa muutamia viikkoja ennen kuin tarjoaa niitä eläimille. Ei pääse syntymään mitään tuholaisongelmaa, jos jyvien mukana kulkeutuu monijalkaisia ystäviä.. Jos siis löydät eriväristä hirssiä, kannattaa ostaa!

Peipoille ostan jouluna isomman valikoiman tuoretta, etenkin eksoottisia hedelmiä. Halpa ja käytännöllinen lahjavinkki linnuille. Laitan tarjolle kyllä uuden jyvätangonkin. Monet jyvätangot olen hakannut vasaralla rikki (tanko sillä aikaa muovipussin sisällä) ja tarjonnut ulkolinnuille. Siitä toinen vinkki 😀

Ruusa ja Tuhto ovat olleet näinkin ahkeria..

20171205_114132

Lahjatoivelistalla on siis uusi leikkitunneli. Tämä on muistaakseni Prima Pet Premiumin kissamallistosta. Leikkasin vain roikkuvat lelut sieltä tunnelin sisältä pois, etteivät päädy Ruusan kitaan. Tai pikemmin vatsaan, ja sen jälkeen eläinlääkärin vastaanotolle. Tuntuu, että moni leikkitunnelien valmistaja ei tiedä minkä kokoinen kani voi olla, kun tunneli on hädintuskin marsukokoa. Vaikka Puputädilläkin on kääpiörotuisia kaneja, eivät mahtuisi kaikki ”kani”tunneleista. Niistä myös tehdään usein räikeän värisiä, joten kaikkien sisustukseen ne eivät sovi. Vahva suositus siis kissatunnelille! Siitä on kiva juosta, sinne voi piiloutua, sitä voi nakertaa, siellä voi ottaa torkut ja mitä vielä 🙂 Valitse vähiten rahiseva vaihtoehto, jos tunneli sijoitetaan lähelle makuuhuonettasi. Lahjavinkkinä kissoille, kaneille, marsuille ja muille jyrsijöille, miksei myös maakilpikonnille ja pienille koirille.

Kissojen lisäksi myös kanit ja jotkut jyrsijät tykkäävät kiivetä. Jos asunnossa on tilaa, hommaa lemmikeille kiipeilyteline. Nikkarointitaitoinen rakentaa telineen itse. Meikäläiseltä se ei niin hyvin luonnistu, että taidan käydä valkkaamassa jonkun hyvässä tarjouksessa olevan. Nykyinen kiipeilypuu näyttää nimittäin tältä:

20171205_114108

Tasoja on syöty, mutta käyttöä se ei estä. Koska tuo on jokapäiväisessä käytössä kaneilla, Tuhtolle ja Ruusalle pitäisi hankkia toinen. On sitten mitä ihmetellä 🙂

Kävin Peten Koiratarvikkeessa toisen kaniemännän suosituksesta. En joutunut pettymään, sillä sieltä löytyi pajutunneleita heinätäytteellä ja ilman. Nimestään huolimatta sieltä löytyy ruokaa ja tarvikkeita myös kaneille, jyrsijöille sekä kissoille. Lahjavinkki kaikille nakertelevaisille, jotka vain tunnelista mahtuvat: pajutunneli kestää suhteellisen pitkään ja on hyvä virike. Tunnelin sisältämä heinä on melkoista höttöä eikä kovin tuoretta, mutta on sitä kiva rapistella ja kaivaa. Poppanan vatsalle on parempi pysyä samassa luomuheinässä, joten neiti saa tunnelin ilman heinää.

Kootusti:

  • pajutunneli heinällä tai ilman
  • kissojen kankainen leikkitunneli käy muillekin kuin kissoille
  • kiipeilyteline ilahduttaa kiipeileviä kaneja
  • linnuille uusi jyvätanko ja eksoottisten hedelmien valikoima (pilko pieneksi lyhytnokkaisille linnuille)
  • ainakin kolmea eri sorttia yrttejä kaikille kasvinsyöjille

Muita vinkkejä löytyy täältä ja täältä. Ruohomatto/kaivelualusta löytyy tuon ekan linkin takaa. Toinen linkki sisältää meidän kaniperheen suosikin, puisen namipiilon.

P.S. Unohda kananmunia ja hunajaa sisältävät kaninherkut, kerää sen sijaan (maanomistajan luvalla) esim. pajunoksia, jotka sidot toisiinsa raffia- tai muulla syötäväksi kelpaavalla narulla. Kani oikeasti haluaa saada risuja lahjaksi!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *