Kanin hammassairauksien hoitaminen
Heippa ja kiva kun luet Puputädin blogia! Tänään aiheena on kanien hammassairauksien hoitaminen, lähinnä eläinlääkärin vastaanotolla. Kanin hankittuja hammassairauksia voi toki hoitaa myös oikeanlaisella ruokavaliolla, sen jälkeen kun mahdolliset hammaspiikit ja muut akuutit vaivat on paranneltu.
Hammassairauksien ennaltaehkäisy tulisi olla myös jokaisen kaninkasvattajan agendalla. Purentavikaisilla kaneilla ei saa teettää poikasia. Jos olet uusi kasvattaja, saat varmasti neuvoja kokeneemmilta kollegoilta 🙂
Osallistuin vuodenvaihteessa kanien hammassairauksien hoitoa käsittelevään luentoon. Luento eli Rabbit Dentistry 2020: It Takes Two löytyy onneksi ilmaisena tallenteena eli sen voi käydä kuuntelemassa koska tahansa. Jos englanti sujuu, suosittelen! Hammasluento on suunnattu kaneja hoitaville eläinlääkäreille ja klinikkaeläinhoitajille, mutta se voi kiinnostaa myös kaniperheitä.
Luennolla puhuu kaneja paljon hoitava eläinlääkäri Molly Varga sekä klinikkaeläinhoitaja Craig Tessyman.
Miten kani syö?
Mielenkiintoisena kanitietona Varga mainitsee, että jos kani lopettaa pellettien syömisen, kanilla on hyvin todennäköisesti vikaa pintaa syvemmällä, esimerkiksi hammaskruunuissa. Jos taas kani lopettaa/vähentää heinän tai tuoreruuan syömistä, kanilla on hammaspiikkejä. Hammaspiikit voivat hangata joko poskia tai kieltä tai molempia. Nämä erot johtuvat suun liikkeestä. Kanin suu liikkuu lähinnä ylösalaisin pellettiä syödessä. Heinää ja tuoreruokaa syödessä kanin suu liikkuu joka suuntaan, sekä ylhäältä alas että sivusuuntaan.
Hampaat eivät kulu samaan aikaan, vaan puruliike lähtee oikealta vasemmalle. Kani kuluttaa yhtä puolta hampaista kerrallaan. Kanin etuhampaat kasvavat noin 2 millimetriä viikossa ja poskihampaat 1-2 mm viikossa. Lyhytkestoinenkin syömättömyys on siis hampaiden tasaiselle kulumiselle kohtalokasta. Olen tiennyt kuinka paljon kanin hampaat kasvavat viikossa, mutta en silti ollut ajatellut, mitä se käytännössä tarkoittaa. Sain ahaa-elämyksen tästä, toivottavasti sinäkin sait 🙂 Sanon sen uudestaan: lyhytkestoinenkin syömättömyys vaikuttaa kanin hampaiden kulumiseen niin, että voi tulla hammasvaivoja.
Nippelitietona Varga kertoo myös, että uroskanien hampaat kasvavat yleensä naaraita enemmän. Kasvutahti vaihtelee kulutuksen mukaan. Harmi kyllä hampaat eivät lakkaa kasvamasta, jos kani ei syö tarpeeksi esimerkiksi heinää vaan tämä tarkoittaa vain sitä, että kovan kulutuksen ansiosta hampaiden kasvutahti voi kiihtyä. Tämä johtunee siitä, että luonnonvaraisilla kaneilla joutuu hiekkaa ruuan mukana suuhun ja ravinnon saatavuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan.
Hammasongelmainen kani ei välttämättä halua syödä, kun suu on kipeä. Vargan mukaan on ensin saatava syömätön kani syömään. Sen jälkeen voi korjata ruokavaliota ja tehdä muutoksia vähitellen.
Kani eläinlääkärin vastaanotolla
Kun kani tulee vastaanotolle, Varga antaa kanin ensin loikkia lattialla. Liikkuminen kertoo paljon kanin terveydentilasta (mikäli siis kani uskaltaa liikkua, ainakin yleensä omistajaansa ja kantokoppaa kohti). Kani myös rauhoittuu, kun saa loikkia vähän. Tämän jälkeen Varga painelee eli palpoi kanin kallon ja kiinnittää symmetriaan erityistä huomiota. Myös silmien pitää olla symmetriset, ne eivät saa pullottaa. Tätä pään tunnustelua voi tehdä varovasti kotonakin hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Jos päässä tuntuu patteja tai muita kummallisuuksia verrattuna toiseen puoleen, ota yhteys eläinlääkäriin.
Aivastelu voi olla oire hammassairaudesta. Esimerkiksi pitkiksi kasvaneet hammasjuuret voivat painaa nenäonteloa. Jos kanisi aivastelee eikä kuivikkeiden vaihtaminen pölyttömämpään auta, kannattaa käydä kaniosaavalla eläinlääkärillä.
Tessyman kertoo, että hän ei mittaa kanin lämpötilaa peräsuolesta. Kanin peräsuolen limakalvot ovat ohuet ja niihin tulee helposti haavoja. Kuumemittari kannattaa kanien kanssa unohtaa ja käyttää sen sijaan korvien ja käpälien tunnustelua. Jos kanin korvat ja käpälät tuntuvat kylmiltä, kani on alilämpöinen.
Kun Tessyman valvoo kanin anestesiaa, hän ei luota pelkästään koneisiin. Koneita ei useinkaan ole kalibroitu kaneille eikä mittaustulokset siksi ole luotettavia. Kanin syke vaihtelee 130 lyönnistä 325 lyöntiin minuutissa ja kani hengittää 32-60 kertaa minuutissa. Aika suurta vaihtelua siis.
Kanin hammasröntgenkuvat
Kun kanin kallo on palpoitu, Varga kokeilee kanin leukaa oikealle, vasemmalle ja työntää peukalolla eteenpäin. Koska kanin hampaat kuluvat monissa eri asennoissa, myös röntgenkuvia tarvitaan eri asennoissa. Kanien suut ovat niin pieniä, että ei ole olemassa tarpeeksi pieniä kasetteja, jotka mahtuisivat etenkään kääpiökanin suuhun. Onneksi on olemassa muitakin mahdollisuuksia saada hampaista röntgenkuvia.
Koska röntgenkuvia tarvitaan monta, hintaero magneettikuviin (CT) ei ole järin suuri. Magneettikuvat otetaan hereillä, kun taas röntgenkuviin kani täytyy rauhoittaa. Endoskoopilla tai vastaavalla välineellä Varga kertoo näkevänsä hampaiden ympärille.
Eläinklinikat voivat tulostaa BVDA:n David Crossleyn laatimia kanin hammaskarttoja linkin takaa löytyvästä osoitteesta.
Sananen kanin hammaspoistoista
Kani voi elää ilman etuhampaita ja jopa ilman poskihampaita. Etuhampaiden puute opettaa kanit käyttämään huuliaan ruuan poimimiseen maasta tai lattialta. Umpparipapanoita eli niitä rypälemäisiä pehmeitä ulosteita, joita kanin pitäisi syödä suoraan peräaukolta, etuhampaattoman kanin voi olla vaikeampi napsia.
Koska kanin hampaat kasvavat kaaressa, hampaita ei voi vetää suorassa linjassa ulos. Varga ei suosittele tikkejä poistokohtien päälle.
Kivunlievitys on tärkeää
Vargan mukaan hammassairaus on kivulias, joten kanin pitää aina saada kipulääkettä hammashoidon yhteydessä ja/tai sen jälkeen. Sen sijaan antibioottikuuria ei yleensä määrätä hammasvaivojen takia. Joskus harvoin Varga huuhtelee poistokohdan enrofloksasiinilla (Baytrilin vaikuttava aine), jos hammas on ollut kovin tulehtunut.
Ilmaista ja luotettavaa kanitietoa
Kanin hammasluennosta jäi käteen päällimmäisenä se, että todella moni asia lähtee kanin hampaista. Kanin terveys on hampaista riippuvaista. Jos kanilla on purentavika ja hampaita pitää säännöllisesti lyhentää, niitä ei saa leikata. Vargan mukaan kanin hampaat tulee hioa siihen soveltuvilla työvälineillä.
Supreme Petfoodsin Vet Zone – sivuilta löytyy kaikenlaista muutakin hyödyllistä kanitietoa. Muun muassa kanin kallon anatomia ja röntgenkuvat löytyvät linkin takaa. Hienoa, että on olemassa näin paljon ilmaista ja luotettavaa kanitietoa!
Suomessa ilmaista ja luotettavaa kanitietoa suoraan eläinlääkäriltä saa esimerkiksi Johanna Mäkitaipaleelta. Hänellä on palsta Papanaattorissa (Suomen Lemmikkikanit ry:n jäsenlehti) ja hän ylläpitää Lemmikkikanitutkimus-sivustoa.
Kanitietoa on runsaasti saatavilla englanniksi eikä niinkään suomeksi, mutta juuri tähän tarpeeseen haluan Kanikirjallani ja blogillani vastata. Minulta saa myös aina kysyä mieltä askarruttavia kaniasioita. Huom! Käänny aina kaniosaavan eläinlääkärin puoleen hätätilanteissa ja kanin akuuteissa terveysongelmissa.
Artikkelikuvassa muuten poseeraa edesmennyt Poppana-hermeliini. Hänellä oli hammaspiikkejä, joita käytiin vuosittain hiomassa, kunnes heinänsyönti parantui ja väliä voitiin pidentää. Hammasvaivat ovat hermeliineillä, kääpiöluppakorvilla sekä leijonanharjaksilla yleisiä.
Jatkossa blogikirjoituksia tulee vähän harvemmin eli ei joka kuukausi. Pääasia kuitenkin, että niitä tulee, eikös vaan 🙂 Sarin Arkin some pysyy kuitenkin aktiivisena sekä Facen että instan osalta.