Kanivinkit

Ensimmäinen kanini

Ihan ensimmäinen kanini oli Iines. Iines hankittiin eläinkaupasta ja elettiin 90-luvun alkua. Eläinkaupan myyjä sanoi meille, että ei meidän kannata tätä kania ostaa vaan nuorempi kani. Halusin kuitenkin juuri Iineksen (nimen annoimme me, ei eläinkauppa). Iines muutti meille ja kauhistuttaa ajatella, millaista hoitoa Iineskin mahtoi saada. Ei meillä ollut mitään hoito-oppaita enkä ole varma, oliko Iineksellä edes heinää koko ajan saatavilla. Häkki oli tosi pieni eikä siinä ollut mitään piilopaikkaa. Häkki oli keittiössä eikä sen ovi todellakaan ollut auki koko ajan. Iines oli ihan normaali aikuinen kani eikä edes kovin arka tapaus, kun nyt asiaa miettii. Silloin tuntui, että Iines ei ole yhtään kesy. Ei ihme, sillä meitä oli kaksi innokasta lasta, toinen vielä tarhaikäinen ja itse kävin ala-astetta. Lisäksi, Iines oli yksin, ilman lajitoveria. En muista kauanko Iines meillä oli, mutta lopulta vanhemmat päätyivät siihen ratkaisuun, että Iines annetaan pois. Iines muutti isän työkaverille, jolla oli muitakin kaneja. Toivottavasti parempaan kotiin.

Tämähän on kyllä vielä tänä päivänäkin se tavallinen tarina, miten kaninhankinta menee. Sitä näkee jatkuvasti eläinsuojelutyössä. Juuri tästä syystä halusin kirjoittaa kanien hoito-oppaan, koska sille on niin suuri tarve. Koirien ja kissojen jälkeen kani taitaa olla seuraavaksi yleisin lemmikki. Jos kaneista tiedetään etukäteen, ehkä hankinta jää tekemättä, jos tuntuu, ettei kani olekaan yhtään sopiva lemmikki juuri omalle kohdalle.

Minustako sijaiskoti?

Kehotan kaikkia, joita kaninhankinta mietityttää, lukemaan hoito-oppaan ja jos siltä tuntuu, voi vaikka ryhtyä ensin sijaiskodiksi kanille tai kaneille. Siinä voi turvallisesti harjoitella kaninpitoa ilman, että tarvitsee itse etsiä uutta kotia, jos hoito ei miellytäkään. Kannattaa ehdottomasti ottaa selvää oman alueen eläinsuojeluyhdistyksistä ja kysyä, josko heillä on tarvetta uusille sijaiskodeille. Ainakin Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen kanssa toimitaan niin, että tarvikkeet tulevat heiltä eikä tarvitse itse hankkia mitään etukäteen. Yhdistys myös maksaa eläinlääkäri- ja lääkekulut. Tarvittaessa apua saa myös ruokien ja kuivikkeen hankinnassa. Voit tarkistaa oman alueen yhdistykset osoitteesta täältä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *