Kanivinkit

Kanin pelletit syynissä

Moikka! Pellettimerkkejä on monia ja niiden joukosta pitäisi valita omille kaneille parhaat laadut. Valintakriteereitä on monia ja esittelen tässä postauksessa ne tärkeimmät ravintosuositusten kannalta. Käytän ohjenuorana Molly Vargan toimittamaa Textbook of Rabbit Medicinen kakkospainosta.

Vertailuun pääsivät mukaan yhdeksän eri pellettiä, joita saa ostettua suomalaisista eläintarvikeliikkeistä:

  • Genesiksen Timotei
  • Burgessin minttu, oregano sekä karpalo & ginseng
  • Science Selective
  • Versele-Lagan Cuni Sensitive ja Adult
  • Bunny Naturen Senior ja Oral.

Vertailen pellettilaatuja kahdeksan kriteerin avulla. Näitä ovat kalsiumin ja fosforin suhde, vitamiinien A, E ja D pitoisuudet, sinimailanen, rasva, kuitu ja proteiini.

Kalsium ja fosfori

Kanin ravinnossa kalsiumin ja fosforin ihanteellinen suhde on tärkeää, sen pitäisi olla 2:1. Kalsiumia pitäisi olla kanin ravinnossa 0,6-1%. Fosforia kani tarvitsee 0,4-0,8% ravinnostaan, tosin tästä ei ole varmaa tutkimustietoa.

Kanien ravintosuosituksia on tutkittu lähinnä tuotantokanien näkökulmasta, ei niinkään kuinka lemmikkinä pidettävät kanit pysyisivät terveinä mahdollisimman pitkään.

Vertailemistani pellettimerkeistä paras kalsiumin ja fosforin suhteen osalta oli Senior (kalsiumia 0,7%, fosforia 0,4%). Toisen sijan jakavat Cuni Sensitive, Oral ja Selective Science (kalsiumia 0,6%, fosforia 0,4%). Genesis on kolmanneksi paras (0,8 ja 0,5).

Neljännen sijan jakavat Burgessin pelletteistä minttu & oregano (kalsiumia 0,75% ja fosforia 0,5%). Viidenneksi tuli karpalo & ginseng (0,7% ja 0,5%). Huonoiten pärjäsi Cuni Adult, jossa on kalsiumia 0,8% ja fosforia 0,6%.

A-vitamiini

Rasvaliukoista A:ta suositellaan kanille 6 000-10 000 IU päivässä yhtä kilogrammaa kohti. *Oralissa sekä Versele-Lagan Cuni Sensitivessa ja Adultissa on kussakin 10 000 IU A-vitamiinia.

Seniorissa on 11 500 IU ja Science Selectivessa 15 000 IU pitoisuudet. Genesiksen Timoteissä on A:ta 17 600 IU.

Burgessin karpalo & ginsengissä on A:ta 30 000 IU. Mintussa ja oreganossa on A-vitamiinia 25 000 IU.

A-vitamiinin puutokset aiheuttavat samanmoisia oireita kuin sen liikasaantikin. A:ta tarvitaan esimerkiksi silmissä, luustossa, lisääntymisessä ja vastustuskyvyn ylläpitämisessä.

E-vitamiini

E-vitamiini vaikuttaa esimerkiksi sydämen toimintaan ja veren hyytymiseen. Sitä kani tarvitsee 40-70 mg/kg.

*E:tä on Versele-Lagan pelleteissä 80 mg. Burgessin pelleteistä löytyy E:tä 140-155 mg.

Genesiksessä on E:tä 55 mg. Bunny Naturen pelleteissä on E-vitamiinia 60-69 mg. Science Selectiven sisällysluettelosta ei käy ilmi E-vitamiinin määrä.

D-vitamiini

Kanin pitäisi saada ravinnostaan D-vitamiinia 800-1200 IU. Se on tärkeä myös siksi, että hormonina se säätelee kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaa. Näin ollen sen puutos voi aiheuttaa mm. hammasongelmia.

*Versele-Lagan Cunista ja Seniorista löytyy D:tä 1200 IU. Selective Sciencen pelletissä sitä on 1500 IU ja Burgessin mintussa ja oreganossa 2000 IU.

D:tä on Genesiksessä 2200 IU. Burgessin karpalo & ginseng sisältää D:tä 3500 IU. Oralissa on sen sijaan 700 IU.

Sinimailanen eli alfalfa

Esimerkiksi virtsakivipotilaille ei kannata antaa suuria pitoisuuksia sinimailasta sisältäviä ruokia. Sinimailasessa on paljon oksalaatteja, jotka sitovat kalsiumia. Oksalaatti on haitallista, koska se vääristää kalsium-fosforisuhdetta.

Sinimailasta on eniten Science Selectivessä, koska se mainitaan ensimmäisenä sisällysluettelossa.

Vaikka Genesiksen pelletin nimi on Timotei, sekin sisältää sinimailasta. Versele-Lagan,  Burgessin ja Bunny Naturen pellettien sisällysluetteloissa ei sen sijaan sinimailasta mainita.

Huom! Jos sulla on kaneille tarjolla nuolukiviä (suola- tai kalkkikiviä), ota ne pois. Vähiten sinimailasta sisältävät pelletitkään eivät auta, jos kani samaan aikaan lipittää ylimääräistä kalkkia nuolukivistä.

Rasvapitoisuus

Kani tarvitsee vain vähän rasvaa ravinnostaan. Noin 1-4% on hyvä määrä. Cuni Sensitivessä ja Genesiksessä on vähiten rasvaa (2,5%). Toiselle sijalle pääsee Oral (2,8%). Kolmatta sijaa jakavat Cuni Adult ja Burgessin karpalo & ginseng (3% rasvaa).

Senior sijoittuu neljänneksi 3,3% rasvapitoisuudella. Eniten rasvaa eli 4% löytyy Science Selectivestä ja Burgessin kahdesta muusta pelletistä.

Kuitupitoisuus

Pellettipusseista voi löytyä moniakin kuitumerkintöjä, mutta tätä varten vertailin raakakuidun määriä. Korkein kuitupitoisuus eli 25% on Science Selectivessä, mikä johtunee sen sisältämästä sinimailasesta.

Tokalle sijalle pääsee Oral 21% kuitupitoisuudella. Kummassakin Cunissa on raakakuitua 20%, joten ne jakavat kolmannen sijan. Neljänneksi tulee Senior 19,5%:lla.

Burgessin pelleteissä on 19% kuitua. Vähiten kuitua on Genesiksen Timoteissä.

Proteiini

Aikuinen lemmikkikani tarvitsee ravinnostaan noin 12-16% proteiinia. Tuotantokaneilla ja imettävillä naarailla tarve on korkeampi.

Oregano voittaa 12,7%:lla. Cuni Sensitivessä ja Burgessin muissa kuin oreganossa on 13% protskua. Myös Oralissa on 13% proteiinia. Cuni Adultissa, Seniorissa ja Science Selectivessä on 14 % proteiinia. Genesiksessä sitä on eniten eli 15%.

Hyviä ja huonoja puolia

Bunny Naturen pelletit sisältävät 42 eri kasvia. Sen vuoksi sisällysluetteloa onkin hengästyttävää, mutta hienoa lukea. Ne saivat myös vertailussa eniten plussapisteitä. Senior sai parhaat tulokset ja siinä on myös optimaalisin kalsium-fosforisuhde.

Senioria suositellaan yli 6-vuotiaille kaneille ja Oralia hammasongelmista kärsiville kaneille. Hammasongelmia on toki monia, mutta heinä on se, mikä kuluttaa hampaita tehokkaimmin. Lisäksi pelletin sisältämien kamomillan, mintun ja salvian kerrotaan helpottavan kipeitä ikeniä.

En osaa sanoa, kipeytyvätkö kanien ikenet samalla tavalla kuin ihmisten vai onko kyse siitä, että hammaspiikkien terävyys hankaa poskiin tai kieleen haavaumia. Näitä eivät pelletin ainesosat paranna vaan eläinlääkärin suorittama hampaiden raspaus.

Kaikki valmistajat eivät ilmoita samoja tietoja, joten niitä voi olla hankala vertailla. Genesiksessä on liikaa kaliumia, mutta esimerkiksi magnesiumin lukemat ovat optimaaliset.

Cuni Adultissa on väriaineita. Miksi? Kani ei valitse ravintoaan ulkonäön perusteella, sillä se ei edes näe suoraan eteensä.

Karpalo on sokeripitoista, joten mahtaako se olla hyvä lisä pelletteihin?

kanin ruokinta pelletti
Paras pelletti kanille? Muutaman eri merkin yhdistelmä.

Mikä on paras pelletti?

Paras pelletti on sellainen pelletti, josta kanisi eivät saa löysää vatsaa ja mitä ne syövät mielellään. Sun velvollisuus on lukea tuoteselosteet tarkkaan (ei eläinperäisiä ainesosia, riittävästi kuitua, optimaalinen kalsium-fosforisuhde) ja laittaa parhaat vaihtoehdot tarjolle.

Määrään kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kääpiökaneille riittää noin 1 rkl päivässä. Jos ei ole yhtä ylitse muiden, aina voit sekoitella hyvässä suhteessa eri pellettejä keskenään ja tarkkailla sekä kanin vointia että papanoita 🙂

Eniten hyviä puolia löytyi tässä vertailussa Bunny Naturen ja Versele-Lagan pelleteistä, mutta Adultissa on väriaineita ja Sensitive ei maistu Poppanalle. Bunny Naturen pelleteissä on jotain, mikä aiheuttaa löysää vatsaa Poppanalle, joten en voi siirtyä niihinkään kokonaan.

Vertailun perusteella Burgessin pelleteillä on enemmän miinuksia kuin plussia ja myös Selective ja Genesis pärjäsivät odotettua kehnommin. Näissä kahdessa vikassa on kuitenkin hyvä kalsium-fosforisuhde. Toisaalta ainakin oma kaniperhe jättää aina Genesiksen viimeiseksi, joten kannattaako sitä ostaa?

Jos innostut kokeilemaan eri pellettimerkkejä, kannattaa uusia ruokia tuoda vähitellen kanin ruokavalioon eikä esimerkiksi yhtäkkiä kaataa eteen täysin vierasta rehua. Silloin se saattaa jäädä syömättä tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vatsavaivoja.

En ole nykyisistä kaneistani otattanut röntgenkuvia kuin Poppanasta. Verikokeitakin on sekä Poppanasta että Tuhtosta. Kummatkin ovat terveitä verikokeiden mukaan, tosin Tuhton veri on aika paksua. Ruokapuoli ja elintavat ovat näin ollen todistetusti ainakin pääpiirteittäin kunnossa.

Ilman röntgenkuvia et voi varmuudella tietää, onko kaneillasi esimerkiksi virtsakiviä. Kolmisen vuotta sitten Poppana pissasi verta, mutta kun virtsarakko sen jälkeen ultrattiin, sieltä ei löytynyt mitään. Nyt röntgenissä näkyi pieni virtsakivi.

Kanin terveydentila ja muu ravinto vaikuttavat pelletinvalintaan. Poppanan virtsakividiagnoosin jälkeen olen jättänyt sinimailasta vähemmälle. Sitä eniten sisältävä Selective kuitenkin maistuu kaikille kaneille hyvin eikä aiheuta herkkävatsaiselle Poppanallekaan löysää vatsaa.

Tulosten perusteella jätän Genesiksen omilta kaneilta pois enkä anna kuin satunnaisesti Burgessin pellettejä. Uusille merkeille olisi kysyntää, joten jäämme kaniperheen kanssa odottelemaan vielä sitä täydellistä pellettilaatua 🙂

P.S. Paras aika antaa pelletit on illalla. Kani syö eniten aamukahdesta aamukuuteen ja kello 15-24 välisenä aikana. Kerää syömättömät pelletit pois ja laita ensi kerralla vähän vähemmän tarjolle.

P.P.S. Mistä pellettejä kannattaa syöttää? Unohda ruokakupit ja ripottele pelletit pitkin asuntoa. Kani saa samalla liikuntaa 🙂 Myös puinen namipiilo voi toimia.

*muokkaus 4.2.2023: korjattu vitamiinipitoisuuksien vertailua. Haastateltu eläinlääkäreitä ja ruokien valmistajia. On vaikea tietää, mitä pitoisuuksia pussissa on sen jälkeen kun se on avattu tai sitä on muuten tovi säilytetty. 

4 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *