Kanivinkit,  Käyttäytyminen,  Sairaudet

Kani ummella – vai onko?

Moikka! Jos eläinlääkäriltä kysyy kanin ummetuksesta, hän voi todennäköisesti luetella monta eri sairautta, jotka ovat paljastuneet sen jälkeen, kun ”ummetuksesta” kärsivä kani on tuotu vastaanotolle.

Se, että kanilta ei tule papanaa, ei automaattisesti tarkoita, että ongelman on aiheuttanut hidastunut suolistontoiminta. Oireita voi tulla esimerkiksi sisäelinvaurioista, virtsavaivoista, paiseista, hammaspiikeistä, silmävaivoista, syövästä tai leikkaamattomien naaraiden kohdusta.

Koska sekä oikeat vatsavaivat että vatsaoireita aiheuttavat muut sairaudet ovat yleisiä kaneilla, tein viime vuonna yhteistyössä eläinlääkäri Jenni Rankin kanssa kanien ummetustiedotteen. Tiedote on luettavissa tämän postauksen lopussa.

Case Poppana

Jouduimme vanhimman kanini kanssa muutama viikko sitten tekemään äkkilähdön eläinlääkäriin, koska Poppana huohotteli erittäin kivuliaan näköisenä. Poppiksella on taipumusta vatsavaivoihin, siis sekä ummetukseen että löysään ulosteeseen.

Poppanalla on monen monta kertaa ollut ummetusta ja kipukohtauksia. Olen yhdistänyt nämä toisiinsa, sillä jos on kipukohtaus, ei tule papanaakaan. Välillä on myös käynyt niin, että yhtenä hetkenä Poppana on normaali ja syö esimerkiksi heinää, mutta kohta makaa pitkää pituuttaan ja näyttää kivuliaalta eikä ruoka kelpaa. Nämä ovat yleensä menneet ohi itsekseen muutamassa tunnissa.

Joskus on ollut kipulääkettä ja esimerkiksi Primperania (suolistontoimintaa edistävä lääke) valmiina ja olenkin antanut niitä. Muutama vuosi sitten käytössä olivat myös ananas ja papaija, joiden sanotaan auttavan kanin ummetukseen. Nyt tiedän, että se on urbaanilegendaa.

Poppana on kuulunut perheeseeni noin 8 vuoden ajan, joten ajattelin, että kyllähän minä kanini tunnen. Siispä nostin huohottelevan kanin sohvalle ja annoin varovasti ruutalla millin-pari vettä.

Ei auttanut ja Poppana näytti todella kivuliaalta. Aloin soitella eläinlääkäreitä läpi. Onneksi löytyi yksi kaneista tietävä eläinlääkäri, jonne saimme lähteä heti ajamaan.

Kun nostin Poppanan kopasta tutkimuspöydälle, eläinlääkäri kysyi, tuleeko siltä normaalisti eritettä nenästä. Herranjestas, ei! Sanoin, että annoin ruutalla vettä suuhun vähän ennen kuin lähdimme vastaanotolle.

Vuosien aikana olen monesti antanut ruutalla lääkkeitä, vettä, ruokaa ja muuta nestemäistä kaneille. Nyt olin kuitenkin tehnyt virhearvion, sillä Poppana oli aspiroinut eli vetänyt vettä henkeensä.

Itselleni ja myös sulle muistutuksena, että huohottelevalle kanille ei saa antaa mitään suun kautta väkisin. Ja huohotteleva kani tuskin syö tai juokaan mitään itse.

Vaikka Poppana meni minua karkuun eikä ollut yhtään veltto, hengitys oli niin kiivasta, että ruutalla vettä suuhun -idea pahensi tilannetta. Jos olisin sen lisäksi yrittänyt pakkoruokintaa, laajentunut vatsalaukku (kyllä, tämä oli yksi diagnooseista) olisi melko varmasti revennyt ja kani olisi kuollut siihen.

Röntgenkuvien tärkeys

Kun kani on ummella eikä syö tai juo, eläinlääkäri haluaa usein ottaa röntgenkuvat. Sieltä sitten nähdään, onko esimerkiksi suolitukosta. Ongelmana tässä on vain se, että monesti eläinlääkärireissut tapahtuvat päivystysaikaan. Silloin on paitsi kallista, myös kaneista tietäviä eläinlääkäreitä vähän tarjolla.

Tästä syystä olen muutaman kerran kieltänyt ottamasta röntgeniä. Olisihan se hienoa, jos pystyisi tuhanteen euroonkin saakka maksamaan yhtäkkisiä summia, mutta omaan budjettiin tälläinen ei ole sopinut.

Kaneille ei ole sairaskuluja kattavaa vakuutusta tarjolla. Kuka vakuutusyhtiö ottaisi tästä kopin?

Hoidatan siis mieluummin oireita päivystysaikaan ja haen parempaa apua sitten, kun tilanne on jo vähän rauhoittunut ja saan kaneista tietävälle eläinlääkärille ajan.

Poppanan diagnoosi

Meillä oli onni onnettomuudessa, koska tällä kertaa ei ollut päivystysaika ja kuvat otettiin. Röntgenkuvat paljastivat, että Poppanalla on jokin vierasesine paksusuolessa, ja virtsakivi. Näiden lisäksi Poppanan vatsalaukku oli laajentunut.

Vastaanotolta päästiin vihdoin kotiin, mutta ennen sitä Poppana sai ihon alle kipulääkettä, nesteytystä, B-vitamiinia sekä suolistontoimintaa edistävää lääkettä. Kotimatkalla haettiin vielä apteekista nestemäistä Cuplaton-valmistetta.

Reseptivapaa Cuplaton on tarkoitettu ilmavaivaisille ihmislapsille, mutta se sopii myös kaneille. Poppanan annostus oli suuhun 3-4 tippaa 4-8 tunnin välein, kunnes vatsa toimii.

Löytyi niistä röntgenistä muutakin, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa. Toivottavasti näistä tiedoista on jollekulle apua, jotta kanit saadaan aiempaa nopeammin osaavaan hoitoon!

Lopuksi tiedote:

Kanin hidastunut suolistontoiminta – mitä tehdä?

Kani makoilee ja näyttää kipuilevalta? Ei syö eikä papanoi? Saattaa virtsata alleen?

Kani ei syö, jos sattuu ja jos kani ei syö, ei tule papanaakaan. Hidastunut suolistontoiminta on vakava tila eläinlajeilla, jotka eivät osaa oksentaa. Se on yleensä oire, joka voi johtua monista, kiireellistäkin hoitoa vaativista sairauksista. Tämän vuoksi eläinlääkärintarkastus on paikallaan.

Milloin eläinlääkäriin?

– jos kani ei syö mitään itse
– jos kani muuttuu apaattiseksi
– jos kani on selkeästi ylipainoinen (hengenvaarallinen rasvamaksa kehittyy nopeammin ylipainoisilla syömättömillä kaneilla)
– jos kani on alilämpöinen (tuntuu viileältä, etenkin varpaista ja korvista)
– eläinlääkärillä kani tutkitaan, se saa nesteytystä, kipulääkettä ja suolistontoimintaa edistävää lääkettä

Kotihoitona (kun kani on melko pirteä tai kani on jo saanut eläinlääkärin hoitoa):

– persiljaa tai muita kanin lempiyrttejä (houkuttele syömään viemällä lehtiä kanin huulille)
– lämpöhoitoa (infrapunalamppu tai vastaava, mutta pidä huoli ettei lämpötila nouse liikaa)
– kevyttä vatsahierontaa
– mahdollisesti tukiruokintaa (kasvinsyöjien Recovery/Critical care -jauhetta veteen sekoitettuna pakkauksen
ohjeen mukaan. Jos ei jauhetta ole, turvota pellettejä vedessä tai käytä sokeroimatonta kurpitsasosetta 50 ml/kg jaettuna kolmeen tai viiteen ruokintakertaan päivässä. Soseeseen lisätään tilkka vettä tai 1 tl rypsiöljyä.)
– kaikilla ei ole eläinlääkärin palveluita lähellä, joten on hyvä aloittaa kotihoito eläinlääkäriin pääsyä odotellessa. Älä kuitenkaan kokeile tukiruokintaa, jos kani on jo apaattinen.

Aiemmin on ollut vallalla käsitys, jonka mukaan kanin hidastuneeseen suolistontoimintaan on hyvä antaa ananasta tai papaijaa. Niissä on kuitenkin korkea sokeripitoisuus, mikä monesti aiheuttaa löysää vatsaa eikä papaiinin tai bromelaiinin tehosta ole tieteellisiä todisteita.

Ananassäilykemehun antaminen voi näennäisesti parantaa kanin oloa, mutta siinä on kyse nimenomaan nesteen antamisesta eikä niinkään siitä, mitä nestettä annetaan. Anna siis mieluummin ruutalla pelkkää vettä.

Aikuisen kanin mahalaukun pH on yleensä 1-2, joten mahalaukun happamuuden takia vaikutus ei ulotu suolistoon saakka. Happamuus heikentää ananaksen tehon eikä papaija toimi sen paremmin.

Ennaltaehkäisyyn:

– vapaa liikunta
– oikea ravinto (heinä, pelletti siemenseoksen sijaan, yrttejä yms.)
– ei äkillisiä muutoksia ruokavalioon tai muihin oloihin
– suotuisa elinympäristö (piiloutumis- ja kaivamismahdollisuuksia, lajitovereita yms.)

HUOM! Jos päivystyksessä ei ole saatavilla kaneihin perehtynyttä eläinlääkäriä, Yliopistollisessa Eläinsairaalassa on koko maan eläinlääkäreitä palveleva konsultaatiopuhelin 24/7.

Yhteistyössä:
Kanikirjailija Sari Mäyränpää & Yliopistollisen Eläinsairaalan Eksoottisten eläinten klinikka

Lisätiedot www.sarinarkki.fi & http://elainsairaala.helsinki.fi/fi/eksoottisten-elainten-klinikka

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *