Kanit ja lämpötilojen vaihtelut
Heissan! Oletko koskaan miettinyt, miksi kanilla on kylmät tai kuumat korvat? Monesti, kun silittelee kania korvien päältä, tulee huomanneeksi, että korvat tuntuvat kylmiltä tai kuumilta. Se onkin ihan normaalia, että niiden lämpötila vaihtelee.
Miksi korvien lämpötila vaihtelee? No, kanilla ei ole kovin tehokkaita lämmönpoistometodeja käytössään. Koira voi läähättää ja poistaa siten ylimääräistä lämpöä kehostaan, mutta kanilla lämpö haihtuu huulten hikirauhasten sekä korvalehtien kautta. Monella eläinlajilla, myös ihmisillä, haihtuu lämpöä jalkojen, käsien ja pään kautta.
Talviaikaan ei juuri tarvita viilennysvinkkejä, mutta kesällä kanikin voi saada lämpöhalvauksen. Jos on matkustusta tiedossa, kania ei saa laittaa takakonttiin vaan kantokopassa penkille. Muovisissa juomapulloissa voi jäädyttää vettä, ja asettaa sitten pullon esimerkiksi pyyhkeen sisään kantokoppaan kania viilentämään.
Lemmikkikanille ihanteellisin lämpötila on noin 18 astetta. Selkeä lämpöhalvausvaara on jo 24 asteessa. Eniten vaikeuksia liian korkea lämpötila aiheuttaa lyhytkuonoisille, liikalihaville ja sydänvikaisille kaneille. Lyhytkuonoisia kaneja ovat mm. hermeliinit ja leijonanharjakset.
Vaikka lämpöhalvausjutut liittyvät kesäaikaan, liian tehokas lämmitysjärjestelmä tai esimerkiksi keittiössä päällä olevat uunit ja hellat voivat aiheuttaa kanille ”hikoilua”. Sen voi huomata esimerkiksi siitä, että kani hakeutuu paljaalle lattialle tai vesikuppinsa viereen makoilemaan.
Kun talvella pärähtävät lämmönlähteet päälle, niistä johtuva kuiva huoneilma voi aiheuttaa ihon hilseilyä tai vaikkapa pientä aivastelua. Sopiva ilmankosteus on sama kuin ihmisillä eli 45-65 prosenttia.
Kani vilustuu herkästi, minkä vuoksi suuria lämpötilaeroja pitää välttää. Ei siis kannata ulkoiluttaa sisäkaneja pakkasella. Jos pitää matkustaa, kantokopan päälle kannattaa heittää tuulenpitävä peitto, jota sitten raottaa auton vähän lämmettyä.
Toivottavasti nippelitiedosta on apua 🙂