Ruokinta

Kanin pelletit vertailussa – Oxbow Adult ja Susa Ky luomuheinäpelletti

Moi ja kiitos että luet Puputädin blogia! Tällä kertaa aiheena on kaksi eri pellettimerkkiä, joita en ollut kaneille aiemmin päässyt kokeilemaan.

Oxbown pelletti on amerikkalaista ja pienikokoista. Mahtuu hyvin esimerkiksi namipiiloon. Susa Ky on suomalainen valmistaja ja heidän luomuheinäpellettinsä koko on monia muita pellettejä isompi. Pelletti sisältää lehtevää timoteiheinää ja muita lajikkeita, kuten kamomillaa, apilaa, voikukkaa, suolaheinää, sinimailasta sekä saraheinää. Pellettiin ei ole lisätty keinotekoisia aineita.

Oxbown pelletti sisältää timoteiheinäjauhoa, soijaleseitä, soijajauhoa, sokeriruokomelassia, vehnänalkioita, soijaöljyä, natriumkloridia, hiivaa ja magnesiumsulfaattia. Lisähuomautuksena tuoteselosteessa on, että ”saattaa sisältää geneettisesti muunneltua soijaa”.

Ravintoarvoiltaan pelletit eivät ole täysin verrattavissa, koska niistä ei ole saatavilla samoja tietoja. Luomuheinäpelletti sisältää esimerkiksi sokeria 11,9 % ja sen D-arvo on 68,7 %, mutta Oxbown pelletistä ei ole näitä tietoja saatavilla. Toisaalta taas kanien osalta D-arvon merkityksestä ei löytyne tutkittua tietoa. Raakavalkuaista on luomuheinäpelletissä 8,9 %, Oxbown pitoisuutta ei ole saatavilla.

Suomalainen pelletti on suht uusi tuote, kun taas Oxbow on ollut markkinoilla pitkään ja välillä sitä ei edes saanut Suomesta. Tällä hetkellä sitä on saatavilla kahdelta eläinklinikalta (Eläinklinikka Linnunmäki sekä Eläinklinikka Hakametsä) ja Furrypetsin verkkokaupasta.

Nippelitietona luomuheinäpellettivalmistaja kertoo, että kotimainen lainsäädäntö kieltää luomumerkin käytön lemmikkieläimille tarkoitetussa pelletissä, mutta tuotantoeläimille tarkoitetussa pelletissä sen käyttö on sallittua. Kummallista mutta totta.

Kalsium ja fosfori

Kanin ravinnossa kalsiumin ja fosforin ihanteellinen suhde on tärkeää, sen tulisi olla 2:1. Kalsiumia pitäisi olla kanin ravinnossa 0,6-1 %. Fosforia kani tarvitsee 0,4-0,8 % ravinnostaan, tosin tästä ei ole varmaa tutkimustietoa. Kanien ravintosuosituksia on tutkittu lähinnä tuotantokanien näkökulmasta, ei lemmikkien. Tällöin päämääränä ei ole pitkäikäinen ja terve kani vaan optimaalinen massan- tai esimerkiksi villankasvatus tuotantoa varten.

Luomuheinäpelletti sisältää kalsiumia 0,38g/100g eli 0,38 % ja Oxbown pelletti 0,6 %. Luomuheinäpelletti sisältää fosforia 0,18g/100 g eli 0,18 % ja Oxbown pelletti 0,25 %. Luomuheinäpelletissä on siis parempi kalsium-fosforisuhde kuin Oxbown pelletissä.

A-vitamiini

Rasvaliukoista A:ta suositellaan kanille 6 000-10 000 IU päivässä yhtä kilogrammaa kohti. A-vitamiinin puutokset aiheuttavat samanmoisia oireita kuin sen liikasaantikin. A:ta tarvitaan esimerkiksi silmissä, luustossa, lisääntymisessä ja vastustuskyvyn ylläpitämisessä.

*Oxbowssa on A-vitamiinia 10 000 IU. Luomuheinäpelletin pitoisuutta ei ole saatavilla.

E-vitamiini

E-vitamiini vaikuttaa esimerkiksi sydämen toimintaan ja veren hyytymiseen. Sitä kani tarvitsee 40-70 mg/kg.

*Oxbowssa E-vitamiinia on 190 IU, jota onkin tällaisen maallikon helppo muuntaa mg/kg-pitoisuudeksi 😉 Luomuheinäpelletin pitoisuutta ei ole saatavilla.

D-vitamiini

Kanin pitäisi saada ravinnostaan D-vitamiinia 800-1200 IU. Hormonina se säätelee kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaa. Näin ollen sen puutos voi aiheuttaa esimerkiksi hammasongelmia.

*Oxbowssa on D-vitamiinia 900 IU. Luomuheinäpelletin pitoisuutta ei ole saatavilla.

Sinimailanen eli alfalfa

Esimerkiksi virtsakivipotilaille ei kannata antaa suuria pitoisuuksia sinimailasta sisältäviä ruokia. Sinimailasessa on paljon oksalaatteja, jotka sitovat kalsiumia. Oksalaatti on haitallista, koska se vääristää kalsium-fosforisuhdetta.

Sinimailasta saattaa olla pieniä pitoisuuksia luomuheinäpelletissä, mutta Oxbown tuoteselosteesta tätä ei löydy. Selosteissa ilmoitetaan ainesosat yleensä suurimmasta pienimpään eli järjestykseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Rasvapitoisuus

Kani tarvitsee vain vähän rasvaa ravinnostaan. Noin 1-4 % on hyvä määrä. Rasvapitoisuus on luomuheinäpelletissä 3,3g/100 g eli 3,3 % ja Oxbown pelletissä 2 %. Kummassakin on suositusten mukainen määrä, mutta Oxbown pelletti vie voiton jos ajatellaan normaalipainoisia tai ylipainoisia kaneja.

Kuitupitoisuus

Pellettipusseista voi löytyä moniakin kuitumerkintöjä, mutta tätä varten vertailin raakakuidun määriä. Raakakuitua on luomuheinäpelletissä 24,9 % (kuitu eli NDF 50,6 %, sulamaton kuitu eli iNDF 11,4 %), Oxbowssa 27 %. Tässä voiton vie Oxbow.

Proteiini

Aikuinen lemmikkikani tarvitsee ravinnostaan noin 12-16 % proteiinia. Tuotantokaneilla ja imettävillä naarailla tarve on korkeampi. Proteiinia on luomuheinäpelletissä 12,8 %, Oxbowssa 14 %. Kummassakin merkissä on suositusten mukainen määrä proteiinia, mutta tavalliselle aikuiselle kotikanille luomuheinäpelletti on tässä parempi vaihtoehto.

Yhteenvetona

Oxbown pelletissä lukee, että pellettiä ei ole tarkoitettu kasvaville, aktiivisille, kantaville tai imettäville kaneille. Näille pitäisi syöttää mieluummin Oxbown Young-pellettiä. Pellettipussissa lukee myös, että kaneilla pitää olla koko ajan heinää tarjolla. Tästä plussaa. Luomuheinäpelletissä ei ole erityisiä suosituksia tai muitakaan merkintöjä, osittain varmasti siksi, että kyseessä on uusi tuote.

Tuhkaa on luomuheinäpelletissä 5,0 %, Oxbowssa 10 %. Tuhkapitoisuus ei tarkoita, että pellettiin olisi lisätty tuhkaa vaan ”tuhkana” ilmoitetaan se osa, mikä pelletistä jää, kun orgaaninen aines on palanut ja vesi haihtunut. Luomuheinäpelletti vienee tästä voiton.

Oxbown pelletti on pakattu uudelleensuljettavaan muovipakkaukseen ja luomuheinäpelletti paperipussiin. Puolensa ja puolensa, mutta kierrätyksen kannalta paperipussi on toki parempi.

Näiden tulosten perusteella en osaa sanoa, kumpi pelletti olisi parempi. Se selviää vain kokeilemalla omalle kaniperheelle. Kun annoin pellettejä ensimmäistä kertaa, luomuheinäpelletti kelpasi heti Tuhtolle ja Ruusalle. Varmaankin osasyynä oli se, että se on tehty samasta heinästä, jota meillä on jo vuosia syöty. Oxbown pelletille etenkin Tuhto nyrpisti nenäänsä ja se on tupannut jäämään viimeiseksi pellettitarjonnassa. Nyt kuitenkin maistuu sekin.

Papanapoliisina oleminen kannattaa aina eli tarkkaile papanoita ja tee muutoksia kanin ruokavalioon varoen 🙂 Näinä aikoina kannattaa ehdottomasti tukea suomalaista tuotantoa, etenkin kun pelletissä on näin monia hyviä puolia. Kokemusten perusteella suosittelen kumpaakin!

Tällä hetkellä meillä syödään sekaisin Supreme Science Selectivea, Bunny Naturen Senioria, Burgessin Maturea, luomuheinäpellettiä ja Oxbowta. Papanat ovat oikein kuohkeita ja hyviä. Välillä heitän sekaan myös Cuni Completea, jos esimerkiksi Bunnya ei ole saatavilla. Burgessin otin takaisin käyttöön Tuhton ja Ruusan nivelrikkodiagnoosien jälkeen. Siinä on liikaa rasvaa Ruusalle, mutta se on samalla ainoa pelletti, missä on glukosamiinia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kääpiökanille pellettiannos per päivä on kukkurallinen 1 rkl. Ei sen enempää, koska muuten heinää ei syödä tarpeeksi. Meillä ei ole enää ruokakuppeja käytössä vaan ripottelen pelletit kaneille pitkin lattiaa.

Tsekkaa myös aiemmat pellettivertailut! Vertailin kahta eri pellettiä tässä artikkelissa. Kolmannen linkin takaa löytyy Supreme Petfoodsin tuotteista tehty kooste. Ravintosuositusten lähteenä käytin Molly Vargan uudistamaa kakkospainosta kaniteoksesta ”Textbook of Rabbit Medicine”.

*muokkaus 4.2.2023: korjattu vitamiinipitoisuuksien vertailua. Haastateltu eläinlääkäreitä ja ruokien valmistajia. On vaikea tietää, mitä pitoisuuksia pussissa on sen jälkeen kun se on avattu tai sitä on muuten tovi säilytetty. 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *