Kanin silmäsairaudet – kaihi
25.2.2023
/
Moikka ja kiitos kun luet Puputädin blogia! Silmävaivaisia kaneja näkee paljon eläinlääkärin vastaanotolla ja halusin kirjoitella siihen liittyen kanin kaihista.
Kanien yleisimpiä silmäoireita
Kaneilla esiintyy silmäoireita, joista tavallisimpia lienevät vierasesineiden aiheuttamat traumat. Heinänkorret voivat aiheuttaa haavoja silmiin, tai jos kanin silmät ovat kovin ulkonevat (kuten ainakin hermeliineillä), silmiin ajautuu helposti kaikenlaisia muitakin vierasesineitä.Kanin silmien erikoispiirteitä
Kanit räpyttävät silmiään melko harvoin, vain viisi tai kuusi kertaa minuutissa. Kauimmillaan jopa kerran 10 minuutissa. Tämä vaikuttaa lääkkeiden imeytymiseen ja silmän parantumiseen.Kaneilla on hieman erilaiset silmät kuin esimerkiksi kissoilla ja koirilla, koska kaneilla on vain yksi kyynelkanavan aukko. Koirilla ja kissoilla on sekä ylä- että alaluomessa kyynelkanavan aukot, kun taas kaneilla vain alaluomessa.Kyynelkanavien aukot aiheuttavat erilaisia silmäoireita tukkeutuessaan. Kanin kyynelkanavan aukko ulottuu silmästä poskihampaiden sekä etuhampaiden juurten ohi sieraimiin. Tämän vuoksi silmäsairauksilla on usein yhteys myös hammasongelmiin. Krooninen silmävuoto on etenkin lyhytkalloisten kanien vaiva.Aiemmasta eläinsuojelutyöstä tiedän yhden luppakorvaista rotua olleen kanin, jolta puuttui kyynelkanavien aukot kokonaan. Tilanne saatiin korjattua silmiin perehtyneen eläinlääkärin tekemän leikkauksen avulla. Tämä kyseinen eläinlääkäri on itse asiassa sama, joka lupautui ystävällisesti vastailemaan kaihikysymyksiini 🙂Kanien silmäsairauksia
Kuten muillakin eläinlajeilla, myös kaneilla voi olla esimerkiksi kaihia tai glaukoomaa (glaukoomasta lisää seuraavassa artikkelissa). Kaneista noin kymmenellä prosentilla on silmäsairauksia.Erikoiseläinlääkäri Sanna Elfving, mitä tarkoittaa kaihi?
Kaihi tarkoittaa linssissä esiintyvää näköä haittaavaa samentumaa. Se voi olla pieni ja rajoittunut täplä, tai edetä koko linssin käsittäväksi ja kanin sokeuttavaksi sameudeksi. Kaihia esiintyy lemmikkikaneilla melko tavallisena.Ihmisillä noin 70 ikävuoden jälkeen esiintyvä vanhuuden kaihi ei koske kaneja, joiden elinikä on tähän verraten lyhyt. Ikääntyvällä kanilla linssin tiivistyminen voi johtaa yli 6-vuotiaan kanin silmien hentoon harmaantumiseen. Tämä linssisolujen normaaliin jakaantumiseen liittyvä harmaantuminen voidaan erottaa oikeasta kaihista silmätutkimuksessa.Mitä syitä on kanin kaihin taustalla?
Linssi on elin, jolla ei ole montaa mahdollista tapaa ilmentää sairautta, linssi osaa oikeastaan vain samentua tai irrota paikoiltaan. Siksi kaihilla voi olla lukuisia syitä taustalla. Tällaisia voivat olla mm. tapaturmat ja myrkytykset.Suurimmassa osassa kanien kaiheista taustasyy jää selviämättä, ja tällöin syy on yleensä perimässä. Kaihiakin voi siten alkaa esiintyä joissain kanilinjoissa.Kanin oma kaihi on E. cuniculi -loisen aiheuttama infektiivinen linssinsamentuma. Kani saa tartunnan jo kohdussa ja loinen vaeltaa sikiön linssin sisään, jossa se on suojassa elimistön puolustusmekanismeilta, ja myös lääkkeiltä. Encephalizoonoosin oireet voivat tulla esiin missä tahansa kanin elämän vaiheessa.Ruokinnan ei tiedetä (tai minä en ainakaan kanilla tiedä) suoraan aiheuttavan kaihia. Useimmilla eläinlajeilla kuitenkin kohonnut verensokeri ja rasva-aineenvaihdunnan ongelmat voivat olla kaihin taustasyynä. Esimerkiksi deguilla tässä on selkeä yhteys. Moni perussairaus, jossa aineenvaihdunta on häiriintynyt, on siis mahdollinen taustatekijä kaihissa. (toim. huom. BSAVA:n oppaan mukaan diabeteksestä johtuva kaihi on kaneilla harvinainen. Tämä siksi, että diabeteskin on kaneilla harvinainen. Myös erikoiseläinlääkäri Milesin mukaan kanien kaihi on joissain tapauksissa yhdistetty diabetekseen.)Miten kanin kaihi todetaan?
Täydeksi, koko linssin käsittäväksi harmaantumiseksi edenneen kaihin voi joskus nähdä paljain silminkin. Varhaisvaiheen kaihien tutkimus ja kaikkien kaihien syyn päättely vaativat silmiin perehtyneen eläinlääkärin tekemän tutkimuksen.Miten kanin kaihia voidaan hoitaa?
Koska aito kaihi johtuu linssin valkuaisaineen denaturoitumisesta (menettää luonnollisen rakenteensa), sitä ei pysty millään lääkityksellä enää kääntämään ja muuttamaan linssiä uudelleen kirkkaaksi. Vertaan tätä keitettyyn kananmunaan, jonka valkuaista ei enää saa takaisin läpinäkyväksi.Kaihin hoito on siten leikkaus, jossa linssimateriaali poistetaan silmästä niin sanotulla fakoemulsifikaatiolla. Leikkaus on samanlainen kuin ihmiselle tehty kaihileikkaus, mutta eläimelle se täytyy luonnollisesti tehdä yleisanestesiassa. Mahdollisuus palauttaa näkö kaihileikkauksella selviää silmäeläinlääkärin tekemässä tutkimuksessa.Kaihi voi aiheuttaa myös silmänsisäisen vaikean tulehdustilan, erityisesti näin käy encephalizoonoosissa. Tällöin kaihileikkauksen tarkoituksena voi olla silmän pelastaminen, vaikka näön palauttaminen siihen olisikin epävarmaa.Millaiselle kanipotilaalle kaihileikkaus sopii?
Kaihileikkauksia ei toistaiseksi ole kovin paljoa tehty kaneille. Tämä johtuu siitä, että maailmalla kaihikirurgiaan perehtyneet eläinlääkärit eivät yleensä hoida kaneja eivätkä omistajat tiedä, että kaninkin kaihi saattaisi olla hoidettavissa. Sen vuoksi kirjoitin tämän artikkelin.Jotta kaihi voidaan kanilla todeta, kani on vietävä silmiin perehtyneelle eläinlääkärille. Eläinlääkäri tekee silmätutkimuksen eli esitutkimuksen ennen leikkausta. Verkkokalvon pitää toimia kunnolla ja kanin pitää olla muutoin terve. Parhaat tulokset saa, kun kaihi on vasta alkuvaiheessa. Eläinlääkäri kertoo sinulle, sopiiko kaihileikkaus kanillesi. Näillä tiedoilla voit päättää, haluatko leikkauttaa kaniltasi kaihin.Elfving muistuttaa, että ”leikkauksen jälkihoito on vaativaa myös omistajalle, edellyttäen sitoutumisen esimerkiksi lääkitykseen ja jälkitarkastuksiin.”Kaihileikkauksista saadut tulokset ovat lupaavia, koska leikkauksessa olleet kanit vaikuttivat kiinnostuneemmilta ympäristöstään kuin ennen leikkausta. Sokea kani käyttää muita aistejaan liikkumiseen, mutta jos näön palautuminen on mahdollista, toki se voi parantaa elämänlaatua.Fakoemulsifikaattori.Kani kaihileikkaukseen Tampereelle?
Tampereella sijaitsevasta Eläinklinikka Hakametsästä löytyy artikkelin kirjoitushetkellä neljä silmäspesialistia. Erikoiseläinlääkärit Sanna Elfving ja Kirsi Kemppainen leikkaavat kaihia myös kaneilta.Artikkelin kirjoitushetkellä kanin kaihileikkaus on arvoltaan noin 3200 euroa. Hinta-arvioon kuuluu kaneihin perehtyneen eläinlääkärin osuus (valvoo kanin anestesiaa). Esitutkimus tehdään erikseen, ennen leikkausta ja se maksetaan käynnin yhteydessä. Kaihileikkauksen jälkeen tulee jälkitarkastuksia, jotka myös maksetaan erikseen.Jos luottotiedot ovat kunnossa, kustannuksia saa jaettua itselleen sopiviin summiin eläinlääkäritili Resurs Bankin avulla.
Lähteet:
Rabbiting On -lehden talvinumero vuodelta 2021 (erikoiseläinlääkäri Sonya Milesin artikkeli ”Ocular disorders in rabbits”) ja syysnumero vuodelta 2018 (erikoiseläinlääkäri Rick F Sanchezin artikkeli ”Cataracts, cataract surgery and encephalitozoon cuniculi in companion rabbits”).
Meredith, Anna & Brigitte Lord (toim. 2014). BSAVA Manual of Rabbit Medicine. Gloucester: British Small Animal Veterinary Association.
Sanchez, Rick F et al. (2017). Rabbits with naturally occurring cataracts referred for phacoemulsification and intraocular lens implantation: A preliminary study of 12 cases. Lainattu 3.8.2021:
https://www.researchgate.net/publication/321532290_Rabbits_ with_naturally_occurring_ cataracts_referred_for_ phacoemulsification_and_ intraocular_lens_impla Erityiskiitos erikoiseläinlääkäri Sanna Elfvingille vastauksista ja kommenteista (Facebook-keskustelu 9.5.2021 ja sähköpostikeskustelu 17.2.2023)! Mahdolliset virheet, joita tekstiin on saattanut jäädä, ovat luonnollisesti minun omiani.