Käsittely,  Sairaudet

Kanin tassunpohjatulehdus

Moikka! Jos et ole aiemmin tutkaillut kanisi tassunpohjia, tee se tänään. Tassunpohjatulehdus eli pododermatiitti on sairaus, joka koskettaa montaa kania, mutta jää usein huomaamatta. Tuhton tassunpohjatulehdus oli niin hyvin piilossa, että huomasin sen ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna, kun poika rauhoitettiin hammashoitoa ja muita toimenpiteitä varten.

Tässä sulle päivitetty tietopaketti kanien tassunpohjatulehduksesta ja sen hoidosta (aiempi teksti on vuodelta 2017).

Mistä tunnistat tassunpohjatulehduksen?

Kuumottavat, karvattomat, punertavat tassut – siinä muutama tassunpohjatulehduksen oire. Kanin iho on paperinohutta eikä kaneilla ole paksuja polkuanturoita, kuten koirilla tai kissoilla. Niinpä tassuilta puuttuu kunnollinen suoja, kun niissä on vain karva päällä. Tarkista kanin takajalkojen kantapäät aina esimerkiksi kynsienleikkuun yhteydessä. Karvaa kannattaa hetken pyöritellä, jotta varmasti löydät karvattoman alueen, mikäli sellaista kanilla on. Ja lähes kaikilla sisäkaneilla on.

Jos asut yksin etkä saa ketään auttamaan kanin kanssa, voit käyttää vessan peiliä apuna. Ota kani syliin ja mene seisomaan peilin eteen. Toinen tapa on istua lattialla kani sylissä ja kääntää tassuja varovasti niin, että saat kantapäät tutkittua.

Yleensä tassunpohjatulehdus näkyy takajalkojen kantapäissä, mutta voi levitä myös etutassuihin. Silloin iho on jo todella ärtynyt ja kipeä. Mitä ärtsymmän punainen ja turvonnut alue on, sitä pahempi on tulehdus. Hakeudu silloin asap kaniosaavalle eläinlääkärille. Hoitamattomana (ja joissain tapauksissa myös hoidon alettua) tassunpohjatulehdus voi levitä luuhun, jolloin kanin jalka on vaarassa. Myös kanin henki on vaarassa, sillä hoitamaton tulehdus voi aina aiheuttaa verenmyrkytyksen.

Pododermatiitille on olemassa asteikkoja. Tämän viisivaiheisen asteikon lähteenä käytän erikoiseläinlääkäri Jenni Rankin pitämää kaniluentoa (Kanin päivystyshoitoa vaativat sairaudet). Vaihe 1 eli varhaisvaihe tarkoittaa karvanlähtöä, vaihe 2 (lievä) tarkoittaa karvanlähtöä ja punoitusta. Vaihe 3 (kohtalainen) tarkoittaa ihon hilseilyä ja ihorikkoa. Vaihe 4 eli vakava tulehdus tarkoittaa ihon tulehdusmuutoksia ja viimeisessä eli erittäin vakavassa vaiheessa kanilla olisi jo syviä tulehdusmuutoksia, joiden yhtenä hoitovaihtoehtona on amputaatio. 

Tassunpohjatulehdukselle altistavia tekijöitä

Tulehdukselle altistavat likaiset tai liian kovat kuivikkeet, ylipaino ja vääränlainen ruokavalio. Jos kanilla on liian pitkät kynnet tai jos se on ollut onnettomuudessa, tassujen asento voi vääristyä ja kantapäiden kulutus kasvaa.

Kanilla kuuluu olla karvapeite tassuissa, mutta rex-turkkisilla kaneilla on normaalia ohuempi karva. Niinpä myös tassut on huonommin suojattu. Tästä syystä rex-turkkiset kanit ovat alttiita tassunpohjatulehdukselle.

Kanin tassunpohjatulehdus vaatii eläinlääkärin antamaa hoitoa

Jos epäilet kanillasi tassunpohjatulehdusta, pelkät kotihoitokeinot eivät riitä. Kani tarvitsee mahdollisesti kipulääkettä sekä antibiootteja suun kautta. Käsikauppatavarana, eli ilman reseptiä joko eläinklinikalta tai apteekista, on mahdollista ostaa esimerkiksi CLX-puhdistusliinoja, Betadinea (antiseptinen liuos jota laimennetaan vedellä) ja hunajavoidetta (Vetramil, Medihoney tms.). Kania pitää vahtia sen aikaa, että voide imeytyy. Kani ei saa nuolla voidetta.

Jos iho ei ole rikki, eläinlääkäri saattaa määrätä Cortavance-suihketta tassuille (tämän vinkin sain erikoiseläinlääkäri Rankin kaniluennolta). Eli ensin tassujen puhdistus, kuivaus ja sitten suihke tai voide päälle.

Jos eläinklinikalla on laserterapiaa saatavilla, sitä kannattaa myös kokeilla kanin tassuihin. Hoito tepsii parhaiten, kun käyt hoidattamassa tassuja useamman kerran satsissa.

Miten tassunpohjatulehdusta voi ennaltaehkäistä?

Vapaalla liikunnalla, oikealla ruokavaliolla, puhtailla kuivikkeilla, pehmeillä alustoilla. Kanin tassut kannattaa tarkistaa samalla kun tekee muita hoitotoimenpiteitä, ja tarkkailla liikkumista. Jos liikkumisessa huomaa yhtään muutoksia, kannattaa aina ottaa selvää, mistä se johtuu.

Koska tassunpohjat voivat aina takajalkoja tömistäessä vahingoittua, parasta ennaltaehkäisyä tassunpohjatulehdukselle on onnellinen kani. Kani tömistää takajalkoja mm. pelästyneenä tai kun ei ole johonkin tyytyväinen.

Mikä kuivike tai alunen on paras?

Tästä on monta mielipidettä, mutta kutterinpurulaatuja sekä puupohjaisia pellettejä on tutkittu eivätkä ne ole paras vaihtoehto. Useat laadut sisältävät mäntyä, mikä voi aiheuttaa erilaisia oireita eläimille. Paperipelletti, haapahake ja hamppu lienevät nykysuositusten mukaisia eli niitä kannattaa suosia. Sanomalehdet kannattaa unohtaa, sillä muste voi olla myrkyllistä. Paperia ei tarvitse syödä saadakseen myrkytyksen vaan muste kulkeutuu kaniin tassujen pesemisen kautta.

Pehmeistä alusista olen tykästynyt vauvojen makuupusseihin ja peittoihin. Niistä voi taitella kanille pehmeän, ja helposti pestävän, makuupaikan.

Kun Tuhton tassunpohjien kulumat huomattiin, lisäsin pehmeiden alusten määrää. Haasteena on ollut kanipojan viehtymys peittojen kaiveluun, koska kaivelun jälkeen Tuhto menee peiton viereen makaamaan. 

Case Tuhto

Ylempänä on lueteltu, mitkä kaikki altistavat kanin pododermatiitille. Tuhto ei ole ylipainoinen eikä rex-kani. Mutta tyypin tassuissa on vaurioita. En tiedä, mitä niille on tapahtunut aiemmassa elämässä. Ehkä jokin auto-onnettomuus tai täpärä pelastuminen saalistajan kynsistä. Minulle tullessaan Tuhtolta kuitenkin puuttui varvasta ja kynttä. 

Oikea etutassu on hieman käppyrä, mutta Tuhto käyttää sitä hyvin. Kaivelee menemään ongelmitta. Mutta mitä enemmän olen Tuhtoa seuraillut, olen huomannut, että Tuhto varaa takatassujen kantapäille enemmän painoa kuin kanit normaalisti. Johtuen varmasti tassujen aiemmasta traumasta. Nivelrikolla voi myös olla osuutta asiaan. 

Yleensä kaneille määrätään nestemäisiä antibiootteja, joita sitten ruuttaillaan suoraan kanin suuhun. Meillä kanit eivät arvosta lääkitsemistä yhtään, joten arvelin tablettimuotoisen lääkkeen olevan parempi vaihtoehto. Niinpä Tuhto sai TSO-Tabletten -antibioottikuurin. 

Murskasin pillereitä ja pyörittelin muruset pieneen palaan banaania. Päälle pari kaurahiutaletta, jotta mitään ei varmasti epäillä. Reilun viikon tämä huijaus onnistui aamuin illoin, mutta sitten Tuhtolle tuli stoppi. 

Koska Tuhto ei anna helposti kiinni, välttelen syliin pyydystämistä. Paetessaan Tuhto läimii takajalkojaan. Aamuin illoin tehtävä hoito ei mene läpi, jos yrittää huijata Tuhtoa makupaloilla tai muilla kommervenkeillä.

Tätä artikkelia kirjoittaessa Tuhton tassunpohjatulehdusta ei ole saatu kokonaan hoidettua, mutta vielä on muutama keino kokeilematta. Tassujen hoitaminen ja parantuminen vie aikaa. Siksi tulehdukseen kannattaa puuttua mahdollisimman pian.

P.S. Lisälukemista kanin pododermatiitista löydät esimerkiksi Molly Vargan ”Textbook of Rabbit Medicine” -kakkospainoksesta tai Pilvi Lassilan toimittamasta ”Poskipusseja, suomuja ja siipisulkia” -teoksesta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *