Kanivinkit,  Käyttäytyminen

Kodin suojaaminen kanin hampailta – osa 2

Heissulivei! Facebookissa törmäsin hauskaan meemiin, jossa Johnny Depp on kapteeni Jack Sparrowna tuijottamassa eteensä hölmistyneenä. Yhtäkkiä hän säntää juoksuun. Tekstinä oli: ”Kun kuulen ääntä ja tajuan että koirani pureksii jotain”. Jotta tätä ei tarvitse omien kanien kanssa soveltaa, kannattaa koti suojata 😀

Aiemmassa kodin suojauspostauksessa kerroin, miten kasvit, tavarat ja listat suojataan. Tällä kertaa jaan parhaat vinkit esimerkiksi pattereiden ja seinien suojaamiseen. Niitä on vuosien saatossa kokeiltu monia ja osa erittäin toimiviksi havaittuja.

Kaiken a ja o ovat sellaisten materiaalien käyttäminen, mitä kani voi huoletta pureksia. Esimerkiksi listoja ei voi suojata teipillä tai muovilla, koska kanin hampaat läpäisevät ne melko nopeasti.

Pissaa seinällä?

Jos sulla on häkki käytössä kaneilla, olet ehkä tuskaillut, mitä voi tehdä roiskuvan pissan kanssa. Tai ehkä olen vain ainoa, jonka kanit ovat keksineet tämän 😀 Ruusa ja Tuhto pissailivat häkin päällä niin, että pissaa sai pestä myös seinästä.

On kaksi vaihtoehtoa, mitä voit kokeilla. Yksi ratkaisu on kiinnittää teipillä tai nippusiteillä vettä läpäisemätön suihkuverho häkin taakse ja alle.

Jos joku loikkaa häkin päälle ja yrittää sieltä lirauttaa pissat, ne tippuvat verhoa pitkin alas. Häkin alla pitää tällöin olla myös helposti pestävää kangasta. Siihen käy esimerkiksi pyyhe tai vanhasta päiväpeitosta leikattu sopivankokoinen pala.

Vanhat eriparisukatkin käyvät, kunhan ne ovat tarpeeksi paksut. Reikäiset sukat voi uusiokäyttää häkin takana, sillä pissa imeytyy niihin eikä leviä lattialle.

Suihkuverhon sijaan voi käyttää myös pleksiä tai vaikka isoja keraamisia laattoja. Viimeksi mainittuja saa suht edullisesti rautakaupoista, pleksi voi olla kalliimpaa. Laattoja voi myös kesällä käyttää kanien viilentämiseen.

Tämä ratkaisu vaatii siis muutamia hankintoja ja paljon pesemistä. Mikä voisi olla edullisempi ja muutenkin helpompi vaihtoehto? Lue eteenpäin 🙂

Vessalaatikon tai häkin oikea paikka

Seinien suojaamisen sijaan voi pohtia, miksi kanit pissaavat seinälle. Auttaisiko häkin tai vessalaatikon siirtäminen eri paikkaan?

Muuttaessani väliaikaisasuntoon remontin vuoksi huomasin, että Ruusa ja Tuhto eivät enää kiivenneet häkin katolle pissailemaan, kun häkki ei ollut seinässä kiinni. Tähän siis oikeasti vaadittiin muutto toiseen asuntoon 😀 Onneksi evakkotalossa oli vino katto juuri siinä huoneessa, minkä vuoksi en saanut häkkiä seinään kiinni.

Ruusa tykkää syödä heinää häkin ulkopuolelta ja vetelee korsia milloin miltäkin puolelta. Tuhtokin ilmeisesti arvosti pääsyä häkin taakse niin, ettei pissoja ole enää löytynyt häkin katolta tai sen läheisyydestä. On vissiin turvallisempi olo näin.

Kokeilin järjestyksen muuttamista, kun palasimme takaisin kotiin. Herranen aika, sehän toimi! Aikaisemmin häkki oli aukeavan oven edessä ja nyt se on ikkunan alla, kauempana ovesta. Ei siis seinässä kiinni enää. Kaneilla on oma feng shui!

Pattereiden suojaaminen

Asunnossani lämmitys tulee lattiasta, jossa kiertää vesiputket. Ei siis ole tarvinnut miettiä, miten suojaisi seinällä olevia pattereita. Tai lähinnä niiden johtoja.

johtojen_suojaaminen_kani
Patteri johtoineen saa olla barrikadien takana rauhassa kanin hampailta.

Jos pattereita kotoa löytyy, niitä voi suojata verkkojen, ritilöiden, laattojen sekä painavien tiiliskivien avulla. Tiiliskivet käyvät kääpiökaneille, mutta jos kotona loikkii jättirotuja, hankkisin ehkä barrikadiksi painavat betoniharkot.

Kani syö seiniä?

Yleensä maalattu seinä ei kiehdo kaneja, mutta auta armias, jos kotoa löytyy tapettia. Siitä voi tulla kanille sellainen tuholaisvimma, että oksat pois! Ja kohta ei ole tapettia seinissä lainkaan, ainakaan kanin korkeudelta…

kaniverkko
Jyrsijäverkko pitää kaninkin hampaat loitolla.

Vaikka kani ei ole jyrsijä, kannattaa hankkia rautakaupasta jyrsijäverkkoa, sillä se pitää kaninkin loitolla. Jos oma kaniperheesi on Demolition Manille sukua, suosittelen ostamaan pari rullaa (riippuen suojattavan tilan koosta) verkkoa. Niitä sitten pyöritellään ja kiinnitetään seiniin sekä listoihin niittipyssyn avulla.

Yksi rulla on tarpeeksi korkea ainakin kääpiökania varten, joten ei tarvitse vetää uutta kierrosta seiniin edellisen yläpuolelle. Kannattaa laittaa hanskat käteen ja kääntää terävät kulmat seinään päin, ettei ole kaneilla kohta kuonot ruvella 🙂

Jos niittipyssy kauhistuttaa, ajattele, että se on pienempi paha kuin revityt tapetit. Etenkin jos kyseessä ei ole oma talo tai asunto. Niittejä ei tarvitse olla kovin tiheässä, joten reikiä ei tule liikaa.

Miten suojaan oven ja kynnyksen?

Listojen ja johtojen lisäksi ovet ja kynnykset kiehtovat monia kaneja. Aina sellaiset paikat, minne ei pääse, ovat kiinnostavia. Toki niitä yritetään myös nakerrella, jos vaikka sitä kautta ulosmeno järjestyisi.

kodin_suojaaminen_kanin_hampailta
Kynnyksen suojaaminen verkolla.

Helpoimmalla pääset, jos vedät samaa jyrsijäverkkorullaa myös oven ja kynnyksen eteen. Niittejä tulee tällöin vain kynnykseen, jotta oven saa auki. Kannattaa käyttää rullaa sellaisenaan eikä leikata sitä pienemmiksi paloiksi.

Jos tuntuu, että verkon yli on hankala hyppiä, sitä voi vähän leikata lyhyemmäksi. Muista pyöristää kulmat, ettet revi sääriäsi niihin!

Jos verkon yli hyppiminen ei yhtään innosta, kynnyksen voi yrittää päällystää verkolla kanien puoleiselta sivulta. Sama juttu oven alareunan kanssa. Verkko pitää kuitenkin asettaa niin, että oven saa normaalisti kiinni.

Mistä saa ritilöitä?

Omaan sisustukseen eivät sovi vihreät kompostikehikot, joten hain valkoisia ritilöitä Tammer-Tukusta. Jos tuttavapiirissä on yrittäjiä, heiltä voi kysyä, mistä saa ostettua metalliristikoita. Rautakaupoissa saattaisi myös olla vastaavia.

P.S. Kannattaa uskoa, kun sanon, että bukleematot soveltuvat kaneille parhaiten 😀 Meillä käy nimittäin räsymatoille näin.

paras matto kanille
Räsymatto ja kanit eivät sovi yhteen.

Räsymatto on myös tosi raskas pestävä, jos sille merkkaillaan. Bukleematto kuivuu nopeasti ja siitä lähtee tahrat hyvin veden, mäntysuovan ja juuriharjan avulla. Bukleen reunaa näkyykin kuvassa yllä.

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *