Käyttäytyminen,  Sairaudet

Kanin kohonneet maksa-arvot

Hei! Kanien sisätaudeista on hyvin vähän tietoa saatavilla. Tietoa ei ole tarpeeksi englanniksi ja vielä vähemmän suomeksi. Tästä syystä tällä kertaa aiheena kanin kohonneet maksa-arvot.

Kanin kohonneille maksa-arvoille voi olla moniakin syitä. Yksi välitöntä hoitoa vaativa on maksalohkon torsio eli maksalohkon kiertymä. Muita syitä voivat olla myrkytys, E. cuniculi, loiset, verenvuotokuumetauti, bakteeritulehdus ja kasvaimet.

Mistä tiedän, ovatko kanini maksa-arvot kohonneet?

Maksaansa oireileva eläin vaikuttaa yleensä huonovointiselta. Menee ruokaa syömään, mutta ei syö sitä paljon. Jää ruuan viereen istumaan tai makaamaan.

Jos kanin papana yhtäkkiä pienentyy ja kanin ruokahalu vähenee, suosittelen eläinlääkärikäyntiä. Jos tätä on kestänyt päiviä tai viikkoja (ja kani on vielä hengissä), voit huomata laihtumista. Kani voi aristaa vatsaansa ja vatsaonteloon voi kerääntyä nestettä. Joissakin tapauksissa kanin limakalvot voivat alkaa kellertää, mutta yleensä keltaisuuden puuttumisesta ei ole apua diagnosoinnissa. 

Pienempi papana ja vähentynyt syöminen voi olla oire myös jostain muusta, joten tärkeintä on viedä kani eläinlääkäriin tutkittavaksi. Mitä nopeammin, sen parempi.

Ilman verinäytteitä ei voida todeta kanin maksa-arvojen kohonneen. Verinäytteet ovat siitäkin hyödyllisiä, että niistä näkee myös muiden sisäelinten tilan (riippuen toki mitä tutkimuksia teetetään). Maksalohkon torsio nostaa maksa-arvoja reippaasti. Pieni nousu voi johtua esimerkiksi kanin syömättömyydestä tai tulehduskipulääkekuurista.

Verinäytteiden jälkeen voidaan käyttää kuvantamista (ultra tai röntgen), riippuen mitä menetelmiä on saatavilla. Tulosten ja poissulkumenetelmän avulla saadaan selville, tarvitseeko kani tukihoitoa, leikkausta vai jotain muuta hoitoa. Ilman näytteitä tai kuvantamista hoitoa on hyvin vaikea antaa, kun ei ole tiedossa, mitä pitäisi hoitaa.

Kanin viitearvoja, kemialliset tutkimukset

Eläinlääkäri Lassilan toimittaman Poskipusseja, suomuja ja siipisulkia -teoksen mukaan kanin normaalin maksaentsyymi ALAT-arvon viite on 27-72 U/l. Teos on julkaistu vuonna 2017. Vuonna 2022 pitämällään luennolla pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Ranki ilmoitti ALAT-arvon viitteeksi 14-80 IU/l. Vuonna 2023 julkaistun erikoiseläinlääkäri Varga-Smithin uudistama kolmospainos Textbook of Rabbit Medicine ilmoittaa saman maksaentsyymin viitearvoiksi 25-65 IU/l.

IU tarkoittaa kansainvälistä yksikköä, U yksikköä ja l on lyhennys litrasta.

ASAT nousee yleensä maksasolujen kuollessa. Sen viitearvoiksi ilmoitetaan 10-78 U/l (Lassila) ja 10-98 IU/l (Varga-Smith). AFOS voi nousta sappitiesairauksissa. Sen viitearvot ovat samat sekä Lassilan että Varga-Smithin teoksissa, eli 10-70 yksikköä litrassa.

Kun verinäytteitä otetaan eläinklinikalla, viitearvot kannattaa tarkistaa kaneihin perehtyneiden eläinlääkäreiden kirjoittamista lähteistä. Monet laitteet eivät tunne kanien viitearvoja. Jos jokin arvo siis näkyy tulosteessa punaisella, se ei automaattisesti tarkoita, että siitä pitäisi kaninomistajana huolestua. Eläinlääkäri tulkitsee aina tulokset sinulle.

Tuhto-kääpiöjänis

Case Tuhto

Tuhto oli noin 9-vuotias leikattu kääpiöjänisuros. Koska aiemmalta kanilta (Tove, hänellä oli megakoolon) oli ruumiinavauksessa löytynyt todennäköisesti E. cuniculin aiheuttama tulehdus aivoissa, annoin estolääkityksenä Axilur-kuurin. Ehdittiin yli 20 päivää syödä Axiluria, kun huomasin, että Tuhtolla ei ole kaikki kunnossa. Elettiin marraskuuta 2022.

Tuhton papana oli hieman pienempää kuin normaalisti. Papanaa oli myös tullut reilusti. Edelleen hyvänväristä ruskeaa, ei mustaa tai ihan pientä. Ruoka ei maistunut samaan tapaan. Ei tullut itse syömään pellettiä tai tuoreruokaa. Heinä kelpasi. Tuputettuna Tuhto alkoi syödä, tai pikemmin pureksia, mutta hetken päästä ummisti silmänsä ja lakkasi syömästä.

Tuntui kuin ruokaa naamansa edessä Tuhto olisi muistanut, kuinka nälkäinen on. Mutta hetken syötyään totesi, että ei pysty. Huono olo. Kanihan ei pysty oksentamaan, joten ei ole tiedossa, voiko kaneille tulla huono olo. Mutta siltä Tuhto näytti. Joko johonkin sattui, tai sitten oli huono olo. Muuten Tuhto vaikutti normaalilta.

Otin Tuhton mukaan töihin (työskentelen eläinklinikalla vastaanottoavustajana) ja lähdettiin poissulkumenetelmällä tutkimaan, mikä voisi olla vialla. Röntgenkuvista ei paljastunut virtsakiviä tai muuta selittävää. Verinäytteissä näkyi kohonnut maksaentsyymi ALAT. Tuhton ALAT oli 173, kun kaneilla normaali arvo olisi lähteestä riippuen 14-80. Seuraava etappi oli vatsaultra, jotta saataisiin tietää, onko kyseessä maksalohkon torsio. Ei ollut ja olin siitä helpottunut, koska se tarkoitti, että ei ole tarvetta hätäleikkaukselle. Näin jälkikäteen ajatellen siinä olisi ehkä ollut parempi ennuste.

Tuhton hoitoa ja maarianohdakevalmisteita

Tuhto oli eläinklinikalla tipassa muutaman päivän, sai suonensisäisesti lääkkeitä ja nestehoitoa. Maksa-arvot olivat laskussa (ensin 173, sitten 115 ja kolmantena päivänä 104) ja lopulta Tuhton vointi oli normaali. Tuhto sai kipulääkkeenä vatsaonteloperäistä kipua lievittävää Litalginia meloksikaamin sijaan. Meloksikaami voi nostaa maksa-arvoja entisestään.

Kohonneisiin maksa-arvoihin on saatavilla maarianohdaketta (milk thistle, silybum marianum) sisältäviä valmisteita ja ruokia, mutta ne on tarkoitettu koirille ja kissoille. Artikkelin kirjoitushetkellä Suomesta saatava Sacromax sisältää maarianohdakkeen lisäksi mm. siipikarjaproteiinia, hiivaa ja vitamiineja.

Kissoille ja koirille tarkoitetut valmisteet siis sisältävät eläinperäisiä ainesosia eikä kukaan tiedä, millä annoksella niitä voisi kanille käyttää. Hevosten maarianohdaketuotteet ovat yleensä pelkkää maarianohdaketta eli taatusti kasviperäisiä, mutta niidenkään annostusta ei ole kaneille tiedossa.

Maarianohdaketta en ole koskaan luonnossa tavannut, mutta siemeniä voi ostaa ja koittaa kasvattaa kasvia itse. Kun Tuhtolla oli todettu maksa-arvojen kohoaminen, ei ollut aikaa tilailla siemeniä. Valmistetta olisi täytynyt pystyä hankkimaan heti.

Maarianohdake valmiina kuivatusta varten

Jos löydät maarianohdaketta sellaisesta paikasta, mistä uskaltaa kasvia turvallisesti kerätä (ei autontien varresta tai golfkentän läheisyydestä), kannattaa poimia talteen ja kuivattaa. Ei ole huono idea tilata kuivattua maarianohdaketta nettikaupasta, jos löydät jostain kokonaisia kasveja myyviä luotettavia sivustoja.

Tuhton rokotus

Tuhton vointi oli muutaman kuukauden normaali. Maaliskuussa 2023 käytin kaniherran tosin sydänultrassa hengästymisen vuoksi. Hengästyminen ilmeni Tuhton kaiveltua peittoja. Tällöin maksaentsyymi ALAT oli 44 eli normaali. Tuhton sydän todettiin terveeksi.

Terveen kanin sydänultra

Toukokuussa aloin kerätä hortaa kaneille, ja huomasin samalla, että Tuhton rokotus oli mennyt vanhaksi. Kävin otattamassa Tuhtolle yhdistelmärokotteen, mistä saa suojan sekä verenvuotokuumetaudin ykkös- ja kakkoskantaa vastaan, että myksomatoosia vastaan. Pari päivää rokotuksen jälkeen huomasin oudon käyttäytymisen.

Tuhton papana oli taas hieman pienempää ja ruoka ei maittanut samalla tavalla kuin ennen. Vein Tuhton eläinklinikalle, jossa verinäytteistä todettiin kohonneet maksa-arvot (ALAT 116). Tuhto sai tällä kertaa nesteytystä ja lääkkeet pistoksina. Kanyyli kyllä laitettiin, mutta herrajänö sai sen pois. Pistoksina annettavista lääkkeistä ja nestehoidosta ei ALAT lähtenytkään laskuun vaan seuraavana päivänä se oli 131 eli noussut. Sillä kertaa kanyyli saatiin pysymään paikoillaan, kun pidin Tuhtoa sylissä. Tämä oli lauantaipäivä. Sunnuntaina Tuhton vointi oli parempi ja voitiin odottaa maanantaihin seuraavan eläinlääkärikäynnin kanssa.

Maanantaina Tuhton ALAT oli 95. Yritettiin taas laittaa kanyylia, mutta Tuhto ei arvostanut toimenpidettä yhtään. Tuhto alkoi hengittää huonommin käsittelyn aikana. Lisähappi ja akuuttihoito eivät enää tepsineet vaan Tuhto menehtyi. Tuhton hyvästeltyäni pakkasin pienen jänöni viimeiselle matkalleen.

Jälkiviisastelua

Tuhtolta otettiin muiden näytteiden ohella myös E. cuniculi -näyte. Tulos oli negatiivinen eli olin antanut täysin turhan Axilur-kuurin. En tiedä, olisiko Tuhto vielä olemassa, jos en olisi antanut Axilur-kuuria. Haluan tällä vain sanoa, että otata mieluummin testi kuin anna suoraan pitkää Axilur-kuuria kanille. Joillekin yksilöille Axilur voi aiheuttaa maksa-vaurioita ja se yksilö voi olla juuri sinun kanisi.

Arvelen rokotteen edesauttaneen Tuhton maksa-arvojen uutta nousua. Niin sisä- kuin ulkokanitkin ovat kuitenkin vaarassa ilman rokotetta. Tuhto oli saanut rokotteita useana peräkkäisenä vuonna, siitä lähtien kun niitä on Suomessa ollut yleisesti saatavilla (2016-2019 Filavacia, vuodesta 2020 Nobivacia). Aiemmin ei ollut tullut niistä mitään. En usko, että rokote-erässä olisi ollut mitään vikaa vaan että jo maksastaan aiemmin oirehtinut seniori-ikäinen kani saattoi reagoida näin rokotteeseen. Muita lääkkeitä Tuhto ei ollut saanut eikä muita muutoksia ollut Tuhton elämässä ollut.

Tuhton ruumiinavaustulokset

Ruokaviraston avausraportin mukaan Tuhton maksa oli normaali. Tämä oli yllättävää, sillä olin ajatellut, että kohonneet maksa-arvot olisivat jotenkin näkyneet maksassa. Kuolinsyynä oli sydänkohtaus. Avausraportista ei siis löytynyt selitystä Tuhton kohonneille maksa-arvoille.

Olen kuitenkin varma, että ilman Axilur-kuuria maksa-arvot eivät olisi nousseet. En epäile, että Axilur-erässä olisi ollut mitään vikaa, koska Bea sai samaa erää eikä kanineidille tullut mitään oireita. Bea oli kuurin aikana alle 1-vuotias kun taas Tuhto arviolta noin 9-vuotias.

Tässä ote Ruokaviraston avausraportista:

”Tutkimustulos: 1. Äkilliselle sydämen toiminnanvajaukselle tyypilliset muutokset.

2. Ei spesifisiä patologisia muutoksia.

Kommentti: Obduktiotutkimuksen päälöydös on veren akuutti pakkautuminen sisäelimiin ja siitä johtuva alkava keuhkopöhö. Tutkimuksissa todetut verenkierron häiriöstä johtuvat elinmuutokset viittaavat sydämen äkilliseen toiminnalliseen häiriöön, sydämessä ei todeta rakenteellista vikaa. Kuoleman jälkeen sydämen sähköistä toimintaa ei voida todentaa, mutta sydämen toiminnan aleneman aiheuttaman voimakkaan, äkillisen verenkiertohäiriön aiheuttamat muutokset nähdään elimissä. Tyypillisin sydämen toiminnanhäiriön aiheuttaja on sydämen sähköisen toiminnan ongelma, todennäköisesti rytmihäiriö, joka voi aiheutua mm. shokista.

Tutkimuksissa ei todettu elimellistä rakenteellista syytä todettuun oireiluun, kyseessä saattaa olla suoliston bakteeritasapainon häiriön (nk. dysbioosi) aiheuttama suoliston liikkuvuuden kivuliaskin toimintahäiriö ja sen yhteydessä monesti todettava suolistobakteerien hajoamisen aiheuttama sisäinen myrkytystila (endotoksemia), jonka täsmällinen syntysyy on tuntematon ja hoitoennuste hyvin varauksellinen, joka saattaa johtaa kuolemaan shokin kautta.

Tutkimuksissa ei todettu rakenteellisia kehityshäiriöitä, kasvaimia, vierasesineitä, ulkoisia traumoja tai suuria verenvuotoja eikä merkkejä tulehduksista, infektioista / tarttuvista taudeista tai ulkoisista myrkytyksistä. Kuolemanjälkeiset muutokset ovat kohtalaiset.

Kani on lihaksistoltaan kohtalaisesti kehittynyt ja rasvavarastot ovat kohtalaiset. Aivoissa ei silmämääräisiä muutoksia. Iho, lihakset ja suuret nivelet normaalit. Pinnalliset imusolmukkeet normaalit. Suoliliepeen imusolmukkeet lievästi prominentit. Keuhkot kirjavat, viillospinnalta tihkuu pieni määrä verta ja hieman vaahtoista nestettä. Sydän rakenteiltaan, muodoltaan ja kooltaan normaali, sydämen paino 9,46 g (normaali). Kilpirauhasissa ja lisämunuaisissa ei silmämääräisiä muutoksia. Maksassa, pernassa, munuaisissa ja alemmissa virtsateissä ei silmämääräisiä muutoksia.

Mahalaukussa kohtalaisesti hyvin kuivaa lajityypillistä sisältöä, limakalvolla ei merkittävää, haima punertava. Suolistossa kohtalaisen niukasti kuivaa sisältöä, limakalvoilla ei erityistä. Luissa ei silmämääräisiä muutoksia, luusto konsistenssiltaan iänmukainen. Suolensisällön mikroskopointitutkimuksessa tyypillinen määrä hiivoja, ei loisia. (VK)

Histologinen tutkimus: 1. Keuhkot: kohtalainen akuutti diffuusi kongestio, lievä multifokaalinen akuutti alveolaariödeemi.

2. Mahalaukku, suolisto: kohtalaisen voimakas autolyysi, ei merkittäviä laajoja muutoksia.

3. Kilpirauhaset, virtsarakko, munuaiset, lisämunuaiset, suoliston hermoganglio, aivot, haima, sydän, maksa, perna: Ei spesifisiä muutoksia.”

Lopuksi

Kani pyrkii saaliseläimenä piilottamaan oireensa mahdollisimman hyvin. Sen vuoksi omistajilta vaaditaan tarkkaa silmää ja rutiineja, jotta poikkeava käytös huomataan heti.

Jos ruokahalussa, käytöksessä ja papanoissa on muutosta, kannattaa toimittaa kani nopeasti eläinlääkäriin. Ole myös valmis maksamaan hoidosta, koska ilman näytteidenottoa ja kuvantamista on vaikea hoitaa kania. Joskus myös leikkaushoito on tarpeen.

Ensiapua voidaan aina antaa, mutta koska kani oireilee samalla tavalla aiheuttajien ollessa mitä tahansa, on tärkeää saada selville oikea syy. On vaarallista lähteä oireilevan kanin kanssa kotiin annostelemaan tulehduskipulääkettä ja suolistontoimintaa parantavaa lääkettä (yleisimmät ensiapulääkkeet syömättömälle ja papanoimattomalle kanille) suun kautta, jos taustalla onkin maksalohkon kiertymä.

Se huomattiin Tuhton kanssa, että maksa-arvojen nousuun auttaa parhaiten suonensisäinen nesteytys ja lääkitys. Ole varovainen Axilurin kanssa. 

Kiitos kaikille Tuhtoa hoitaneille! 

P.S. Onko kanillasi todettu kohonneita maksa-arvoja? Jos on, mikä siihen oli syynä? Oletko käyttänyt kaneilla jotakin maarianohdakevalmistetta? Millä annoksella ja auttoiko se oireiluun?

Kanin kohonneet maksa-arvot oireilevat syömättömyytenä, pienentyneenä papanana ja muuttuneena käytöksenä. Kani voi myös laihtua. Vie kani nopeasti eläinlääkäriin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *