Sairaudet

Kanien patit

Moikka ja kiva kun luet Puputädin blogia! Sattuneesta syystä uusin artikkeli käsittelee kanin patteja. Jos seuraat mun somea (Sarin Arkki löytyy facesta ja instasta), olet ehkä bongannut Tuhto-kääpiöjäniksen eläinlääkärireissun ja patinpoiston.

Sen lisäksi jaoin kanin korvassa olleen polyypin kuvia, ja aiemmin kanin nisäkasvainoperaatiosta tietoa. Patteja voi tulla kaikenlaisia ja on tärkeää myös aina lähettää niitä patologille tutkittaviksi. Ilman tarkempia tutkimuksia ei koskaan selviä varmaksi, millaisesta patista on kyse. Paiseet ovat myös yleisiä, esimerkiksi hammasjuuripaiseet.

Tuhtolla patti poskessa

Huomasin muutama viikko sitten harjauksen yhteydessä Tuhton poskessa patin. Sitä ei mielestäni ollut siinä vielä muutamaa viikkoa aiemmin, kun lyhensin Tuhton kynnet. Patti oli oikeassa poskessa eikä tuntunut vaivaavan kania. Näin jälkeen päin ajatellen se on saattanut saada osumaa, koska Tuhto kampeaa monesti kuonollaan vessan oven auki.

Tuhto-kanin patti näytti melkein isolta punkilta

Patin löytäessäni ensimmäinen ajatus oli tietysti paniikki, mutta onneksi oli vähemmän dramaattisia vaihtoehtojakin tarjolla. Pohdin, että se voisi olla taisteluhaavasta lähtöisin oleva paise. Hammasongelmat kävivät myös mielessä.

Kania kannattaa aina hoitotoimenpiteiden yhteydessä, eli samalla kun harjaat tai leikkaat kynsiä, silitellä kauttaaltaan ja kokeilla, tuntuuko mitään normaalista poikkeavaa. Onko puolieroja tai vastaavaa.

Meni muutama päivä ennen kuin oli eläinlääkärillä vapaana aikoja Tuhton pattitarkastukseen. Yleensä vaatii ensin esikäynnin, jotta eläinlääkäri näkee, millainen patti on kyseessä. Tuhtolle oli tällä kertaa varattuna reilusti aikaa, koska oli ajateltu, että kanipoika pitää kuitenkin rauhoittaa, jos vaikka ohutneulanäytettä otetaan. Samalla verinäytteet.

Tuhto-kanin pattioperaation valmistelut.

Eläinlääkäri Anu totesi käynnillä, että patti on irtonainen ja sen voisi samalla kertaa operoida pois. Näin tehtiin. Verinäytteet katsottiin, hampaat raspattiin pienten terävyyksien osalta ja laseroitiin taas kantapäät (sekä posken haava).

Kiitos Anu ja Krista! <3  

Herääminen toimenpiteestä

Tuhtolla kesti hetki heräillä ja varmasti sekin osaltaan vaikutti, että nyt ensimmäistä kertaa Tuhto heräili ilman kanikaveria. Aiemmista nukutuksista oli heräillyt Ruusan vierellä. Toki Tuhto oli taas vuoden vanhempi kuin edellisen hammastoimenpiteen aikoihin.

Kotona Tuhto oli tokkurainen ja pidin kanipoikaa lisälämmöllä. Kuivattuja mansikankantoja alkoi syödä heti, itse asiassa jo klinikalla. Lääkitykset oli myös kunnossa, saatiin kotiin tulehduskipulääkettä (meloksikaamia) sekä suolistontoimintaa edistävää lääkettä (Primperan).

Toimenpide oli illalla, joten yöllä ei hirveästi tullut nukuttua kun seurailin Tuhton vointia. Seuraavana aamuna Tuhto vaikutti vielä hieman vaisulta normaaliin verrattuna, joten otin kanipojan varmuuden vuoksi töihin mukaan. Eläinklinikalla Tuhto sai nesteytystä.

Kahdessatoista tunnissa pitäisi anestesia-aineiden vaikutuksen hälvetä. Oli kuitenkin parempi pelata varman päälle, koska kotona kukaan ei olisi pystynyt seuraamaan Tuhton vointia koko ajan.

Haavan paraneminen

Tuhtolla on artikkelia kirjoittaessa poskessaan poistettavat tikit, 5 kappaletta. Ne käydään poistamassa klinikalla 10-14 vrk leikkauksen jälkeen. Haavaa ei suojata eikä sitä putsata. Se vain on.

Haava ei häiritse Tuhtoa ja se on ollut koko ajan siisti. Siinä kasvaa jo karvaa. Tikkienpoiston yhteydessä otetaan vielä satsi hoitolaseria.

Millainen patti oli kyseessä?

Sain tänään Solumon patovastauksen ja siinä oli hienoja uutisia! Tuhton patti oli hyvänlaatuinen. Jee!

Kanin trikoblastooma.

Pattidiagnoosi on trikoblastooma, joka näytteiden tutkijoiden mukaan on yleisimpiä kanin ihokasvaimia. Ne ”eivät yleensä uusiudu kirurgisen poiston jälkeen eivätkä lähetä etäpesäkkeitä.” Tarkemmin sanottuna näytteessä oli ”hyvänlaatuinen, karvatupen tyvisoluista (basaalisolu) lähtöisin oleva kasvain”.

Case korvapolyyppi leijonalupalla

11-vuotiaalta naaraskanilta, leijonalupalta, löytyi toisesta korvakäytävästä polyyppi. Omistajalla ei ole tietoa, kauanko polyyppi oli kanin korvassa. Kanin tutkinut eläinlääkäri arveli, että polyyppia ei kannata leikata, koska se uusisi ja koska kani oli elellyt sen kanssa ilmeisen ongelmitta.

Polyyppi kasvoi jonkin verran. Leijonaluppa onnistui jotenkin rapsuttelemaan polyypin itse ulos ja korva on sen jälkeen ollut polyypiton.

Kanin korvan polyyppi.

Eläinlääkärin mukaan kyseisellä kanilla on suorastaan hirveä korvien rakenne. Luonnossahan luppakorvaisia kaneja ei esiinny vaan kyse on ihmisen jalostamalla aikaansaamasta rotuominaisuudesta. Kyseinen ominaisuus on aiheuttanut ja aiheuttaa monelle kanille haittaa sekä heidän ihmisperheilleen ylimääräistä rahanmenoa.

Kiitos kuvista ja tarinasta kanineidin omalle ihmiselle!

Case kanin nisäkasvain

Eläinklinikka Hakametsään tuotiin alle 5-vuotias naaraskani sterilointia ja nisäkasvainoperaatiota varten Sannalle. Kanilta poistettiin 2 etummaista nisää toisesta nisärivistä.

Kääpiökokoisen risteytyskanin nisäkasvaimet.

Kohtumuutokset ja nisäkasvaimet ovat yleisiä leikkaamattomilla naaraskaneilla. Kiitos julkaisuluvasta naaraskanin ihmisperheelle!

Lisätutkimukset kannattavat

Suosittelen aina otattamaan näytteitä ja lähettämään kaneja tutkimuksiin. Verinäytteistä nähdään sellaisia asioita, joita on mahdoton tietää ilman niitä, pelkällä käsikopelolla tai päällisin puolin kania tarkastelemalla. Jos on eritteitä nenästä tai silmistä, niistä voi tehdä bakteeriviljelyä. Kanilta voi myös ottaa virtsanäytteen, ihan kuin kissoilta ja koiriltakin.

Kuvantamiskeinot ja laboratoriotutkimukset tuovat eläinlääkärikäynnille aina lisähintaa, mutta ovat monesti välttämättömiä kanin hoitamiseksi tai esimerkiksi erilaisten sairauksien poissulkemiseksi.

Jos on käynyt niin ikävästi, että kani on menehtynyt äkillisesti tai kani joudutaan lopettamaan kunnon romahdettua, on mahdollista lähettää kani avaukseen. Ruokavirasto (entinen Evira) tutkii, mikä kanilla oli.

Tieto ei välttämättä tuo sinulle lisäarvoa ja sitä voi olla vaikea ajatella kaiken keskellä. Mutta tulokset hyödyttävät muita kaneja, heidän omistajiaan ja eläinlääketiedettä.

Eläinlääkärit konsultoivat toisia eläinlääkäreitä ympäri maailman erilaisista potilastapauksista. On hyödyllistä, kun joku osaa heti sanoa, että on nähnyt tällaista ennenkin ja mikä siihen mahdollisesti oli kulloinkin syynä.

Minua helpotti Tuhton kanssa tieto, että kollegan marsulta oli leikattu hyvin samannäköinen kasvain pois ja se oli osoittautunut hyvänlaatuiseksi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *