Lapsi ruinaa lemmikkiä – mitä tehdä?
Heissulivei! Moni vanhempi on eri mieltä lemmikkien ihanuudesta kuin lapsensa. Näin oli myös meillä kun olin nuorempi. Pitkällisen ruinauksen jälkeen mulle annettiin kuitenkin periksi.
Ensin tuli kaloja, sitten hamsteri, undulaatti, kani ja sitten koira. Siinä välissä kävin talleilla hevosia hoitamassa ja ratsastamassa. Hoidin myös ala-asteella koulun kaloja ja lenkitin muiden koiria. Tästä voisi poikia sullekin muutama vinkki, jos et oo lapsesi kanssa samaa mieltä lemmikin hankkimisesta 🙂
Jutelkaa näistä:
- Odotukset ei aina vastaa todellisuutta. Elävällä eläimellä on oma tahto eikä se leiki silloin kuin lapsi (tai aikuinen) niin haluaa. Kaikki eläimet ei pidä sylittelystä ja silittelystä. Moni perinteisistä lapsille sopiviksi mielletyistä lemmikeistä on yöaktiivisia eivätkä välttämättä käy edes näyttäytymässä päiväsaikaan. Hamsteri on tästä hyvä esimerkki. Ne ei myöskään ole hiljaa silloin kuin haluatte nukkua…
- Lemmikki on uusi perheenjäsen, jota myös aikuiset ruokkivat ja hoitavat. Oletko valmis ottamaan hoitovastuun?
- Listatkaa omia toiveita lemmikiltä. Halutaanko lemmikkiä, jonka kanssa harrastetaan aktiivisesti ja käydään ulkona viemässä tarpeille oli ilma mikä tahansa, vai onko sisällä asuva lemmikki parempi, jolloinka vessalaatikon siivoustoimet ovat osa jokapäiväistä elämää? Kuinka pitkäksi aikaa olette valmiita sitoutumaan? Marsu on kania lyhytikäisempi, kissa yleensä koiraa pitkäikäisempi. Kolme viimeksi mainittua voivat rodusta riippuen elellä helposti yli 10-vuotiaiksi.
- Montako lemmikkiä kerralla? Tämä on tosi tärkeä kysymys eläimen hyvinvoinnin kannalta. Jos eläin viihtyy parvessa, laumassa tai yhdyskunnissa, ei kannata ottaa sellaista yksineläjäksi. Kanit, monet linnut ja kalat sekä osa jyrsijöistä tarvitsee lajitovereita.
- Onko todettu allergioita? Kanit ja osa jyrsijöistä syö heinää. Ne ei välttämättä itsessään aiheuta allergiaa, mutta eivät voi elää ilman heinää. Jos allergiaa on syytä epäillä, käynti lääkärillä testeissä auttaa 🙂 Jos ei testi innosta, tee b-suunnitelma kaiken varalle. Ottaako kasvattaja/kauppias/yhdistys eläimen takaisin, jos tulee ongelmia vai nappaatko antihistamiinia ja aloitat siedätyshoidot?
- Jos lähipiiristä löytyy lemmikkejä, pyytäkää päästä tutustumaan niihin ja pyytäkää omistajia kertomaan hoidosta. Konkreettiset esimerkit auttaa. Vierailu löytöeläintarhalla tai paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen tiloissa voi myös olla hyödyllinen kokemus.
Jos keskustelun jälkeen lapsi edelleen ruinaa etkä oo itsekään kovin kauhistunut ajatuksesta, kannattaa haalia mahdollisimman paljon tietoa kyseisestä eläinlajista. Kirjoja kirjoitetaan muun muassa siksi, ettei kaikkien tarvi toistaa samoja virheitä. Esimerkiksi kanien hoito on muuttunut kymmenessä vuodessa todella paljon.
Ruokakupissa ei kuulu olla täytettä 24/7 vaan pääruokaa on heinä. Kuppiin laitetaan pellettiä, ei siemenseosta. Porkkanat, omenat ja lehtisalaatti kirjaimellisesti kalpenevat erilaisten yrttien rinnalla. Jos siis haluaa ripulin ja muiden terveysongelmien sijasta terveen kanin 😉
Missä kani asuu? Kanin liikkumatilan rajaamisen sijaan kannattaa keskittyä asunnon suojaamiseen. On kyllä hyvinkin mahdollista saada kodista kaniturvallinen 🙂 Jos ootte herkkäunisia, en suosittele makuuhuonetta päämajaksi.
Jos lapsen harrastuksiin kuuluu eläimet jollakin tavalla jo, ehkä se ruinaaminen ei olekaan vain hetken mielijohde. Tällä tavalla vakuutin luultavasti vanhempani, koska olin hoitanut muiden eläimiä ennen omia lemmikkejä. Luin myös paljon hoito-oppaita eikä ollut niin väliä mistä eläimestä oli kyse 🙂
Koirien kanssa kannattaa etsiä Tommy Wirénin tai vaikkapa Victoria Stilwellin tuotantoa. Kissoista, kanoista ja monista muista lajeista on kirjoittanut Helena Telkänranta, jonka kirjoja olen itse lukenut ja suosittelen kovasti.
Rottaraamattuna toimii edelleen Outi Pauliina Salon ”Kesyrotat: hoito ja käyttäytyminen”. Muista jyrsijöistä kannattaa etsiä Arja Linnavuoren kirjoja. Kaneista suosittelen tietysti omaa tuotantoani, ”Kanikirja: opas kanien maailmaan” 🙂 Jos sulla on päteviä lukuvinkkejä suomenkielisistä kala-, lintu- ja matelijakirjoista, vinkkaa ihmeessä!