Kanivinkit,  Ruokinta,  Sairaudet

Mitä kanin papanat kertovat?

Heissan! Kanin papanoiden ulkonäkö ja sisältö on suuresti kytköksissä kanin terveydentilaan. Siksi on ehdottoman tärkeää seurata, millaista papanaa kaniltasi tulee. Tunnustan olevani papanapoliisi 😀 Papanoita et voi seurata, ellet siivoa kanien vessalaatikkoa joka päivä ja mieluiten samoihin aikoihin.

Miksi samaan aikaan? Kani saa turvallisuudentunnetta rutiineista. Stressi puolestaan heikentää kanin terveyttä ja sitä kautta myös papanoiden laatua. Stressiä voi aiheuttaa myös leikkaamattoman kanin hormonihuuruilu. Kanin sielunelämästä lisää aiemmissa postauksissa.

Vuorotyöläiselle samojen aikojen noudattaminen on haasteellista, mutta kanit oppivat kyllä seuraamaan tietyistä merkeistä, milloin on siivouksen ja milloin ruokinnan aika. Ruokinnalla tarkoitan muuta kuin heinän antamista, sillä heinää pitäisi olla kanin saatavilla 24/7.

Millainen papana on paras?

Jokainen tuntee oman kaninsa parhaiten, mutta jos kaneja ei ole montaa tai on kyseessä ensimmäinen kani, et välttämättä tiedä, miltä papanan kuuluisi näyttää. En tiennyt minäkään ensimmäisten kanieni kanssa. Kun Tupuna-kanilla oli löysää vatsaa, kiikutin kanin eläinlääkäriin.

Ihan ensimmäiseksi kuulin, että syöttämäni ruoka oli vääränlaista. Onneksi otin siemenseospussin mukaan näytille. Annoin kaneille myös heinää, mutta en tiennyt, että siemenseos ei olekaan kaneille soveltuvaa ruokaa. Kun poistin sen kanien ruokavaliosta, Tupunan vatsa alkoi voida paremmin.

Sitten itse asiaan suora vastaus: kuohkea, iso, tummanruskea papana on paras. Siinä näkyy kuidunpalasia.

Tältä näyttää priima kanin papana.

Jos papanat näyttävät tältä, mutta hajoavat kosketuksesta, kani voi olla kuivakka ja kaipaa ehkä lisää tuoreruokaa ruokavalioonsa tai erilaista heinää ainakin. Jokin ei ole kohdallaan, mutta todennäköisesti tilanne vaatii vain vähän hienosäätöä.

Jos kani syö omia kuivia papanoitaan, hällä voi olla jokin puutostila. Tätä käytöstä on etenkin huonoista oloista pelastetuilla kaneilla.

Miten voin parantaa kanini papanoita?

Nyt kun tiedetään, millaista on hyvä papana, pitäisi vielä keksiä, miten sellaisia saadaan aikaan. Kanin ruokavaliosta tulee olla vähintään 80 % heinää. Tuoreruualle jää tällöin 15 % ja pelletille vain 5 %. Kääpiökaneilla tämä pellettimäärä tarkoittaa noin 1 rkl päivässä. Muuten he eivät millään syö itsensä kokoista kekoa heinää päivässä.

Usein puhutaan, että kanin heinä saisi olla mahdollisimman kortista. Jos heinä sisältää pelkkää timoteitä ja isoa kortta, se on sokerista. Isoissa korsissa on eniten sokeria.

Kani ei luonnossakaan syö vain yhtä kasvia, joten kanin heinä saisi mieluiten sisältää montaa eri kasvia sekä nuoria varsia.

Sekoittele eri pellettejä keskenään ja tarjoa erilaisia yrttejä pieniä määriä kerrallaan. Ruuan monipuolisuus on hyvä asia, kunhan määrät ovat maltillisia.

Kanilla voi olla kaikenlaisia roturasitteita ja perinnöllisiä tai hankittuja vaivoja, minkä vuoksi vatsa ei toimi kunnolla. Pitkäturkkisilla kaneilla joutuu enemmän karvaa suolistoon, ja pepusta voi olla hankalampi paikallistaa umpparipapanoita, jos otsatukka estää näkyvyyden. Näitä rypälemäisiä mönttejä kanin kuuluisi syödä suoraan peräaukostaan.

Apua, kanillani on löysää papanaa!

Jos lattialta löytyy syömättömiä umpparipapanoita, kanin ruokavalio ei ole kunnossa, mutta sen lisäksi ongelmia voi olla esimerkiksi hampaiden ja rangan kanssa. Tällöin pelkkä ruokavalion korjaus ei auta vaan kani on vietävä kaneista tietävälle eläinlääkärille.

Kaneilla on harvoin oikeaa ripulia. Silloin kun on, onkin kova kiire eläinlääkärille, koska pienenä eläimenä kani kuivuu nopeasti ja vointi voi romahtaa koska vain.

Jos kanilla tulee myös normaalia papanaa, sillä ei ole ripulia ja löysät papanat ovat syömättömiä umpparipapanoita. Tällaiset löysemmät ulosteet voivat jäädä kiinni takapuoleen, kuivua laataksi ja tehdä pahimmassa tapauksessa tulpan peräaukolle niin ettei normaali papana pääse ulos. Iho myös hautuu kerääntyneiden ulosteiden (ja mahdollisesti myös virtsan) alla niin, että se tulehtuu ja pitää mennä eläinlääkärin vastaanotolle hakemaan reseptilääkkeitä.

Kanin pehvaa ei kuulu pestä, oikeastaan koskaan. Jos pehvaa joutuu pesemään ja löysiä kakkoja jynssäämään lattialta, kanin lautasmalli on hyvin todennäköisesti väärä.

Kanin erilaisia papanoita

Onko se mustapippuri vai kanin papana?

Jos kanisi papanat näyttävät mustapippureilta, kani ei syö tarpeeksi heinää ja/tai hällä voi suolisto alkaa piiputtaa. Pienet mustat papanat tarkoittavat yleensä sitä, että kanin ruokavaliossa on isompi muutos tarpeen. Kaikki muutokset kanin ruokavalioon tehdään vähitellen, jos mahdollista.

Jos olet nyt pitänyt kanin ruokakupin täynnä pellettiä, vähennä pelletin määrää vähitellen esimerkiksi parin viikon ajan niin että syötät kääpiökanille lopulta noin ruokalusikallisen pellettiä päivässä. Nämäkin voit ripotella pitkin lattiaa tai piilottaa esimerkiksi pyyhemytyn sisään. Ruoka voi olla myös virike 🙂

Kanin vatsa ei välttämättä mene sekaisin, jos ruokavalion muuttaa kertaheitolla. Näin joutuu tekemään esimerkiksi lähes kaikkien eläinsuojeluyhdistysten kanien kanssa. Löytökaneista ei ainakaan voi millään tietää, mitä ruokaa heille on aiemmin annettu.

Jos tiedät, mitä kani on aiemmin syönyt, tee muutokset mieluiten vähitellen. Etenkin jos tuntuu, että kanin ruokahalu vähenee, kun tutustutat tyyppiä uusiin, terveellisempiin ruokiin.

Hyvät papanat tarvitsevat myös liikuntaa ja vettä. Suolisto ei toimi, jos kani ei liiku. Papanat eivät pääse kunnolla ulos, jos kani ei saa tarpeeksi vettä. Vesi kannattaa tarjota mieluummin kupista kuin juomapullosta, josta saa vain muutaman tipan kerrallaan. Lisäksi juontiasento on aikuiselle kanille väärä.

Kanin hampaat ja papanoiden laatu

Kanin hampaat ovat avojuuriset eli kasvavat jatkuvasti. Siksi kanin täytyy syödä hampaita hiovia ruokia suurimman osan siitä ajasta, kun kani on hereillä. Hampaita eivät kuluta parhaiten kuivattu, kova leipä, oksat ja porkkana vaan ihan tavallinen heinä. Heinät ja ruohot, siinä se. Niitä syödessään kani jauhaa ruokaa niin että hampaat hioutuvat ylhäältä alas sekä sivusuuntaan.

Pellettiä syödessä kani mässyttää ylhäältä alas. Jos ruoka ei maistu eikä papanoissa ole kehumista, pitää tarkistaa kanin hampaat. Niitä ei pysty satavarmasti ja kattavasti tarkistamaan ilman nukutusta. Eläinlääkäri näkee kyllä otoskoopilla, onko suussa haavoja kieleen tai poskiin päin.

Yhteenvetona

Papanat ovat tärkeä osa kanin ja myös sun elämää. Ollaan onnellisia, kun papanoita tulee ja sydän syrjällään, jos ei tule. Vaikka kanin papanat eivät kerro koko totuutta, ne ovat hyvä peili kanin terveyteen.

Lisää papana-asiaa löytyy aiemmista postauksista, jos et niitä vielä ole sattunut lukemaan 🙂

2 kommenttia

 • Antti Latvala

  Hei, kiitos hyvästä infosta. Kanit ovat vain parhaita!
  Mulla on semmoinen omituisuus aikuisen tyttökanin kanssa, että häneltä jää kakkajälkiä lattiaan – hän siis elää vapaana 60m2 kaksiossa, josta hänelle on varattu parveke vain omaan käyttöön.
  Omituisuus on, että hänhän vihaa kosteutta, ja siitä eteenpäin, että kun pesen lattian lähinnä hänen kakastaan, niin seuraavana yönä hän jättää kakkajälkiä samoihin tuttuihin sijainteihin lattialla. Tuntuu aivan, että hän kostaisi häntä häiritsevän siivouksen?! Vai onko hän stressaantunut lattian pesusta? Kakkajäljet ovat löysää kakkaa, vaikka hänellä on muuten taas maha kunnossa, mitä seuraan kyllä. Nyt kesällä hän saa kuivan heinän lisäksi kerran päivässä tuoretta voikukkaa, eikä se tunnu olevan liikaa.
  Siis: merkkaako tyttö paikkansa kakallaan?

  • Puputati

   Moi,

   ja kiitos kommentista! Pahoittelut, että vastaan vasta nyt! Onko tyttökani steriloitu ja elääkö ainoana kanina? Jos ei ole steriloitu, onko huomattu, että tekisi heinistä pesää tai repisi karvatuppoja itseltään pesää varten?

   Jos käyttää lattian pesuun tuoksullista pesuainetta, voi olla, että sitä pyritään peittämään omalla hajulla. Tai jos lattialle jää kanin omaa tuoksua, voi olla, että samoihin paikkoihin tulee merkkailua. Etikka on tehokas kaninjätösten pesussa ja sitten voi lattiapinnasta riippuen vielä pyyhkäistä jollain desinfioivalla, esim. Easydes. Näin ei jäisi mitään tuoksua lattiaan. Luulisi, että jos koko lattiaa ei pestä päivittäin tai muuten usein, siivous ei häiritsisi kania. Yleensä suursiivot (kerralla kaikki pois) stressaavat lemmikkejä eniten.

   Miten kosteuden vihaaminen ilmenee?

   Löysää kakkaa ei pitäisi tulla lainkaan tai ei ainakaan kovin usein. Ripulia se ei voi olla, jos uloste on muuten normaalia. Todennäköisesti lattialta löytyvä uloste on syömätöntä umpparipapanaa, jota kuuluisi napostella suoraan peräaukolta. Jos sitä ei syödä, maistuuko se erilaiselta (ravinnossa esim. liikaa proteiinia)? Onko jotain lääkitystä päällä? Voisi kokeilla heinän vaihtamista. Saako pellettiä? Jos saa, sitä voisi antaa vähän vähemmän tai koittaa vaihtaa. Saako muuta tuoreruokaa kuin kesäisin voikukkaa? Tuoreruokaa voisi kokeilla vaihdella, että kani saisi vaihdellen monia erilaisia esimerkiksi yrttejä. Kesällä saa kerättyä luonnosta paljonkin kaneille sopivia kasveja. Talvella auttaa kaupan hevi-osasto. Itse ostan yleensä kolme yrttiruukkua viikossa ja annan niitä vaihdellen. Pieniä määriä erilaista tuoreruokaa.

   Jos taas umpisuolipapana maistuu normaalilta, miksi kani ei silti syö sitä? Eikö selkäranka taivu (spondyloosia, nivelrikkoa, ylipainoa)? Onko hammasvaivaa? Suosittelisin eläinlääkärikäyntiä, jos ruokavaliomuutokset eivät auta. Eläinlääkärillä tarvitsisi sitten katsoa suuhun ja mahdollisesti ottaa röntgenkuvat ainakin selästä.

   Yleensä kani merkkaa pissalla tai kovilla papanoilla. En tiedä tapauksia, joissa kani olisi merkannut löysällä ulosteella, sillä umpparipapana sisältää paljon vitamiineja ja olisi haaskuuta jättää niitä syömättä tarkoituksella. Toivottavasti löysä kakka -tapaukset jäävät pois! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *