Syötäviä virikkeitä kaneille
Heissan! Kaupasta tulee ostettua valmiina erilaisia virikkeitä lemmikeille, mutta niiden menestys oman eläinperheen edessä ei välttämättä ole taattu. Näin kävi muun muassa alfalfa- eli sinimailasheinärinkuloiden kanssa. Sinimailasesta voi muuten mennä kanin vatsa sekaisin eikä se sovi virtsakivipotilaille.
Epäonnistuneiden hankintojen jälkeen mietin aina, miten virikkeitä voisi parantaa. Esittelen postauksessa kaksi tapaa hyödyntää yrttejä kanille mieluisana virikkeenä.
Kranssissa on pieni epäonnistumisen vaara, jos ei ole saatavilla taipuvaisia, mutta tarpeeksi pitkävartisia luonnonkasveja. Yrttinaru on helppo toteuttaa eikä siinä mene hermot putoilevien lehtien vuoksi 😀
Rinkulan tai kranssin voi tehdä kaneille sopivista pitkävartisista yrteistä tai oksista. Esimerkiksi ohuet koivun ja pajun oksat sopivat hyvin punomiseen. Kuivatin viime vuonna maitohorsmaa, lipstikkaa, minttua sekä muutamia muita kasveja.
Yrttikranssiin tarvitset:
- yrttejä tai muita kaneille sopivia pitkävartisia luonnonkasveja (tuoreita tai kuivattuja)
- sakset
- raffia- tai muuta syötäväksi kelpaavaa narua
Virikkeeseen voit valita kanin lempiyrttejä ja sen voi toteuttaa joko tuoreena tai kuivattuna versiona. Jos toteutat sen tuoreena, tee kranssista paljon pienempi. Iso kranssi voi olla halkaisijaltaan reilut 15 cm.
Tuoreversioon voit ostaa kaupan hevi-osastolta yrttiruukkuja ja leikata ne rinkulaan. Kahdelle kanille voi käyttää esimerkiksi kahta ruukkua, kunhan ei leikkaa kaikkia varsia mukaan.
Jos kani on tottunut isoon määrään tuoreruokaa eikä sen vatsa mene siitä sekaisin, voit leikata rinkulaan kaikki kahden ruukun yrtit multapaakkua ja juuria lukuunottamatta. Yrtit kannattaa myös huuhtoa vedellä ensin ja kuivata sitten vaikka pyyhkeeseen.
Kuivattu versio kestää kauemmin, mutta siihen on vaikeampi löytää sisältöä. Varsien olisi hyvä olla taipuisia, jotta sitominen onnistuu ilman varsien katkeamista.
Aseta yrtit/kasvit lattialle tai vaikka tiskipöydälle. Sido pieni kimppu narulla kiinni, lisää jo sidottuun varsiin vähitellen loput yrtit ja pyöritä narua varovasti niiden ympäri. Raffia ei ole maailman taipuisinta narua, joten solmut kannattaa tehdä varoen.
Jos kani ei pelkää roikkuvia virikkeitä, voit ripustaa rinkulan narusta roikkumaan. Jos heiluva virike ei iske (kuten meillä kävi), sen voi kiinnittää narun avulla myös vaikka tuolinjalkaan maata vasten kiinni.
Jos kranssia ei sido mihinkään kiinni, kani voi heitellä sitä pitkin mattoja ja se tietää ylimääräistä sotkua. Kuiva yrttikranssi sotkee kyllä joka tapauksessa melko paljon, joten kannattaa varautua lehtisilppuun.
Yrttinaruun tarvitset
- raffianarua
- puisia pyykkipoikia
- sakset
- yrttejä ja salaatteja
Sido raffianarun päät pöydän tai tuolien jalkoihin kiinni suunnilleen oman polvesi korkeudelle. Pese ja kuivaa erilaisia yrttien ja salaattien lehtiä. Ripusta ne naruun pyykkipojilla.
Ei kannata innostua uusimaan narun yrttejä kovin tiuhaan, sillä kanin pitää syödä paljon heinääkin välissä.
P.S. Ostin taannoin myös ruohomatot kaneille. Nekään eivät päässeet jatkoon, sillä Poppanalla olisi vieläkin omansa jäljellä ellen olisi antanut pohjaa Ruusalle ja Tuhtolle. Parempi menestys oli tuoreella nurmipaakulla, jonka toin laakeassa saviastiassa kanien eteen 🙂 Siitä lisää Kanikirjan sivuilla 48-49.
P.P.S. Kaneille voi tehdä myös oksista rakennetun majan tai kankaisen teltan. Jos kaneillasi ei ole herkkää vatsaa, myös pahviset virikkeet käyvät. Veteen liukenemattomat vessapaperihylsyt voi uusiokäyttää, kun laittaa paperia ja pellettiä sen sisään. Päät voi kurtistaa kiinni.